Pasztet z cukinii
- Cukinia - 2 średnie sztuki (600 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Bułka tarta (150 g)
- Kasza manna (100 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na pasztet z cukinii krok po kroku
Cukinię umyj, osusz, przytnij na końcach i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i zatrzyj również na grubych oczkach tarki.
Cukinię i cebulę wrzuć do jednej miski, posyp warzywa solą i odstaw na jakieś 30 minut. Po tym czasie wyłóż warzywa na sitko i dokładnie wyciśnij nadmiar wody.
Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Do odciśnietej cebuli i cukinii dodaj marchewkę przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manną oraz jajka. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a keksówki wyłóż papierem do pieczenia.
Do keksówki włóż masę pasztetu, wyrównaj ją przy użyciu łyżki i piecz bez przykrycia przez około 80 minut.
Upieczony pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Polenta
-
Sałatka z brokułem
-
Kleik ryżowy
-
Pizza margherita
-
Mamałyga
-
Szybka pizza
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Fasola szparagowa z bułką tartą
-
Jajecznica na parze
-
Tortilla z jajecznicą
-
Fluffy pancakes
-
Jajka w sosie koperkowym
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Ryż z pieczarkami
-
Placki z jogurtem greckim
-
Pieczarki panierowane
-
Kolacja bez mięsa
Więcej informacji na temat pasztetu z cukinii
Przepis na pasztet z cukinii jest bardzo prosty, nawet osoba rozpoczynająca przygodę z gotowaniem powinna sobie z nim poradzić. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczyw. Pasztet z cukinii i kaszy manny wywodzi się z kuchni polskiej. Nadaje się do diety wegetariańskiej i warzywnej. Do przygotowania pasztetu z cukinii potrzebujemy następujących produktów spożywczych: cukinii, cebuli, marchewki, oliwy z oliwek, bułki tartej, kaszy manny, jajek, soli, pieprzu, kurkumy, papryki wędzonej oraz czosnku.
Jak zrobić pasztet z cukinii z marchewką? Przepis jest bardzo prosty. Myjemy dokładnie cukinie, przycinamy jej końce i osuszamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i tak samo jak cukinię tarkujemy na tartce o grubych oczkach. Cukinie i cebulę mieszamy ze sobą w misce i obsypujemy solą ostawiając warzywa na 30 minut. Po tym czasie wykładamy warzywa na durszlak i odciskamy nadmiar wody. Do cukinii i cebuli dodajemy obieraną i startą na dużych oczkach tarki marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, bułkę tartą, kaszę manną oraz jajka. Całość doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, na który nakładamy masę i równamy łyżką. Wstawiamy pasztet do piekarnika i pieczemy przez 80 minut . Gdy pasztet się upiecze zostawiamy go do wystygnięcia .
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, dodatkowo zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1. W cukinii znajdziemy również beta karoten. Dodatkowo cukinia jest warzywem, w którym nie odkładają się metale ciężkie. Cukinia zalecana jest dla osób zmagających się z problemami z nadkwaśnością, ponieważ jej spożywania pozytywnie wpływa na proces trawienia i odkwaszanie organizmu.
Pyszny pasztet z cukinii jest delikatny i aromatyczny. Będzie on smakował każdemu, kto go spróbuje. Stanowi fajny pomysł na włączenie warzyw do diety dzieci. Pasztet z cukinii przez to, że jest bez bułki tartej, jest bardzo delikatny. Pasztet z cukinii świetnie sprawdzi się również z dodatkiem marchewki. Pasztet z cukinii z marchewką jest bardzo delikatny, dlatego warto przyprawić go świeżymi ziołami. Jak widać jest to prosty przepis i bardzo pyszny.
Alergeny w pasztecie z cukinii
Lista alergenów dla pasztetu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Kasza manna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztetu z cukinii
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.