Pasztet wielkanocny
- Podudzie indyka bez skóry (500 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (400 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Polędwica wołowa (300 g)
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Wątróbka drobiowa (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Seler korzeniowy (150 g)
- Bułka pszenna - Czerstwa (50 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na pasztet wielkanocny krok po kroku
Mięso oczyść, opłucz i włóż do garnka. Mięso zalej wodą tak, aby było zakryte.
Wszystkie warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa.
Do wywaru włóż kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego.
Wywaru ugoruj do miękkości mięsa (około jednej godziny), pod koniec gotowania do wywaru dodaj oczyszczone wątróbki.
Następnie zdejmij garnek z ognia a mięso pozostaw do wystygnięcia.
Przestygnięte mięso i warzywa wyjmij z wywaru.
Z wywaru wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Do zimnego wywaru włóż bułkę, aby zmiękła.
Mięso z warzywami i bułką zmiel trzy razy na maszynce do mielenia mięsa o małych oczkach. Następnie do masy dodaj żółtka jaj.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z masą mięsną.
Do masy dodaj szklankę wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
Pasztet wlej do foremek przeznaczonych do pieczenia pasztetu.
Pasztet piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po tym czasie pasztet wyjmij z pieca i pozostaw go do całkowitego wystygnięcia.
Więcej informacji na temat pasztetu wielkanocnego
Smaczny pasztet wielkanocny to doskonała propozycja na domowy dodatek do pieczywa. Pasztet składa się z rożnych rodzajów mięs oraz warzyw, dlatego dostarczy do naszego organizmu sporej ilości białka oraz innych składników odżywczych. Przepis na pasztet wielkanocny z mięsa jest łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania to: podudzie z indyka, boczek wieprzowy, mięso z piersi kurczaka, polędwica wołowa, łopatka wieprzowa, wątróbka drobiowa, marchew, seler korzeniowy, bułka pszenna, cebula, jajka oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz gałka muszkatołowa).
A więc jak zrobić dobry pasztet wielkanocny? Mięso i warzywa ugotuj z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy mięso będzie ugotowane do wywaru dodaj wątróbkę. Następnie mięso z warzywami pozostaw do wystygnięcia. Do wywaru włóż bułkę (aby zmiękła). Mięso, warzywa i bułkę zmiel. Następnie dodaj do nich żółtka, a białka ubij na sztywną pianę, którą dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Pasztet przelej do foremek i upiecz. Gdy pasztet będzie już gotowy pozostaw go to wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
Obecność warzyw do potraw jest znacząca, ponieważ poprawia wartości odżywcze dań. W tym przepisie używamy marchewki, która obfituje w wiele składników mineralnych i witamin. W produkcie tym znajdziemy beta-karoten, czyli prowitaminę witaminy A. Witamina ta z kolei wpływa na utrzymanie prawidłowych funkcji naszego wzroku. Korzystnie jest zatem włączyć marchew do swojego jadłospisu.
Podsumowując ten pyszny pasztet to doskonała propozycja na Wielkanoc. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczywa. Pamiętaj jestem, że jest to danie wysokokaloryczne. Dodatkowo obecność wielu rodzajów mięs sprawia, że danie będzie obfitowało w białko oraz inne składniki odżywcze. Dodatek warzyw również przyczyni się do podniesienia wartości odżywczej domowego pasztetu. Potrawa ta najlepiej smakuje schłodzona (wcześniej może rozlecieć się po wyciągnięciu z foremki).
Alergeny w pasztecie wielkanocnym
Lista alergenów dla pasztetu wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztetu wielkanocnego
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.