Pasztet wegetariański
- Soczewica czerwona - 3/4 szklanki (135 g)
- Marchewka - 2 średnie (140 g)
- Pietruszka - 2 sztuki (160 g)
- Por - około 1/3, tylko biała część (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
- Jajko (2 szt.)
- Suszone pomidory w oleju - 4 pomidory (100 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
Przepis na pasztet wegetariański krok po kroku
Ugotuj soczewicę w 1,5 szklanki wody.
Na tarce zetrzyj obraną marchewkę i pietruszkę. Odłóż na bok.
Na dużej patelni rozgrzej olej.
Drobno pokrój białą część pora i przełóż na patelnię.
Dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i sporą szczyptę soli.
Pora podsmaż przez 4-5 minut.
Wyjmij liść laurowy oraz ziele angielskie.
Do pora dodaj starte warzywa.
Całość podsmaż 10 minut.
Podsmażone warzywa przełóż do miski, dodaj do nich soczewicę, sporą szczyptę pieprzu, soli, papryki słodkiej, majeranku i cząbru.
Całość zblenduj na gładką masę a następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
Pasztet przełóż do foremki.
Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po 45 minutach na wierzchu połóż pomidory suszone i piecz 15 minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Pierogi ze szpinakiem i serem
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat pasztetu wegetariańskiego
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.
Pasztet wegetariański to warzywny dodatek, który można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet bezmięsny z dodatkiem marchewki, pietruszki i pora to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Dobry pasztet wege idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia. Pasztet wigilijny wegetariański możesz podać nawet podczas kolacji wigilijnej.
Dobry przepis na pasztet wegetariański jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie więcej czasu aby składniki po ugotowaniu wystygły. Prosty przepis sprawi, że będziesz przygotowywać go częśniej niż tylko na święta. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Warzywa możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Możesz go również wykonać z soczewicy zielonej zamiast czerwonej. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Jak zrobić pasztet wegetariański oraz jakie dodać przyprawy się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.
Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.
Alergeny w pasztecie wegetariańskim
Lista alergenów dla pasztetu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztetu wegetariańskiego
Pyszny i zdrowy pasztet warzywny. Jest idealnym dodatkiem do pieczywa. Możesz w nim także przemycić więcej warzyw do diety dziecka.
Energia i białka
(64g)
Węglowodany
(64g)
Tłuszcze
(64g)
Witaminy
(64g)
Składniki mineralne
(64g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.