Pasztet warzywny
- Seler korzeniowy - 2 szt (1000 g)
- Marchewka - 3 szt (135 g)
- Pietruszka - 2 szt (140 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Seler naciowy - 3 łodygi (135 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (480 ml)
- Bułka tarta - 4 łyżki (80 g)
Przepis na pasztet warzywny krok po kroku
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy i smaż przez 7 minut.
Po tym czasie warzywa zalej bulionem i gotuj przez 40 minut, aż zmiękną.
Warzywa zblenduj na gładką masę. Dodaj do nich pieprz, sól, paprykę, gałkę, kminek, czosnek i zioła. Wszystko razem wymieszaj.
Dodaj bułkę tartą i ponownie zamieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż całą masę. Wygładź łyżką górę.
Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Więcej informacji na temat pasztetu warzywnego
Pasztet warzywny to idealna opcja dla osób, które kochają tradycyjną kuchnię polską, jednak szukają propozycji bez mięsa, ze względu na rodzaj diety lub preferencje. Ten pasztet choć bezmięsny smakuje idealnie dzięki połączeniu pysznych warzyw i dużej ilości aromatycznych przypraw i ziół. Dzięki temu sprawia, że nie tylko miłośnicy diety roślinnej nie będą mogli zapomnieć o jego idealnej strukturze i smaku. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, jednak, by skrócić cały okres oczekiwania można przygotować warzywa wcześniej lub wykorzystać te z gotowania buliony. Ta ostatnia opcja to świetny pomysł na zmniejszenie marnowania żywności w kuchni i dawanie jej drugiego, smaczniejszego życia.
Ten prosty przepis na pasztet warzywny będzie idealny również dla początkujących kucharzy, którzy nie czują się zbyt pewnie podczas gotowania, dlatego, że jest naprawdę nieskomplikowany i zawsze się udaje. Efekt końcowy jest naprawdę zachwycający, tak, że ciężko jest uwierzyć, że całe wykonanie zabiera tak mało czasu.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pasztet warzywny, który będzie świetnie smakował, a do tego będzie odpowiednio suchy i kruchy, to ta opcja będzie dla ciebie idealną inspiracją. To naprawdę wspaniały dodatek do kanapek, który zachwyca również w wersji solowej. To dlatego, że jest idealnie wypieczony, przez co smacznie chrupie i pięknie wygląda. Na pewno spodoba się wszystkim wegetarianom i weganom, ale także miłośnikom mięs, którzy szukają w kuchni czegoś świeżego i nowego. Połączenie tak wielu różnych warzyw sprawia, że całość jest naprawdę sycąca i ma mnóstwo błonnika. Dzięki temu pasztet ten to dobra opcja dla osób z chorobami układu krążenia, gdyż zmniejsza ilość cholesterolu we krwi. Ponadto duza ilość włókna pokarmowego usprawnia układ trawienny.
Wegetariański domowy pasztet warzywny świetnie sprawdzi się również na wigilię, gdyż jest daniem jarskim i lekkim. Jednak można go jeść nie tylko od święta. Choć zawiera dodatek mąki pszennej można zrobić go w taki sposób, by był bezglutenowy, wystarczy tylko bułkę tartą zamienić na mąkę z ciecierzycy, która również dobrze zagęści całość. Ten pyszny pasztet na pewno sprawdzi się jako dodatek do chleba na śniadanie, kolację czy jako przekąska.
Alergeny w pasztecie warzywnym
Lista alergenów dla pasztetu warzywnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Seler naciowy
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze pasztetu warzywnego
Energia i białka
(164g)
Węglowodany
(164g)
Tłuszcze
(164g)
Witaminy
(164g)
Składniki mineralne
(164g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.