Pasztet w słoiku

Opublikowano: 22.05.2021 r., 19:19 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Otwarty słoik z pasztetem posypanym świeżym rozmarynem. Obok pasztetu w słoiku znajduje się pieczywo i gałązka pomidorków koktajlowych
Pasztet w słoiku
Pasztet w słoiku to świetny sposób na pyszny dodatek do kanapek, który urozmaici Twoje śniadania, a dodatkowo domowy pasztet możesz doprawić do smaku, tak jak lubisz.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Blendowanie 240 min
126 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 45 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1500 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
  • Cebula 2 sztuki (210 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, słoiki, miska, maszynka do mielenia

Przepis na pasztet w słoiku krok po kroku

Mięso pokrój w dużą kostkę, a cebulę na ćwiartki.

Włóż mięso, cebulę, po 0,5 łyżki soli i pieprzu, 4 iście laurowe, 1 łyżkę rozmarynu (opcjonalnie) i 6 ziaren ziela angielskiego do garnka i zalej wodą.

Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 1,5 godziny.

Ugotowane mięso przestudź.

Zmiel mięso z cebulą 3 razy.

Sprawdź konsystencję i smak masy. Jeżeli mięso jest suche dodaj wywaru, w którym gotowało się mięso, aby uzyskać taką konsystencję pasztetu jaką chcesz. W razie potrzeby dopraw masę solą i pieprzem.

Przełóż masę do słoików i zakręć.

Na dnie dużego garnka połóż ściereczkę, ustaw słoiki i zalej, do 3/4 wysokości słoików, letnią wodą

Gotuj na bardzo wolnym ogniu około 1,5 godziny.

Po wystudzeniu, na drugi dzień, powtórz gotowanie słoików z pasztetem, przez jeszcze godzinę.

Gorące słoiki ustaw dnem do góry, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na pasztet w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat pasztetu w słoiku

Pasztet w słoiku jest idealnym dodatkiem do pieczywa. Jest to gotowany, mięsny pasztet, który bez problemu przygotujesz samodzielnie. Mimo że jest to prosty przepis, to jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Najbardziej czasochłonne jest pasteryzowanie słoików z pasztetem i duszenie mięsa, ale to nie wymaga dużego nakładu pracy, ponieważ wszystko samo się gotuje. Przejdźmy więc do wyjaśniania jak zrobić pasztet w słoiku. Najważniejsze jest mięso — u mnie będzie to pasztet wieprzowy do słoików, więc używam wieprzowiny. Oczywiście możesz wybrać dowolne mięso, ale pamiętaj, że może ono wymagać innego czasu gotowania. Przygotowując pasztet, możesz też wykorzystać mięso z rosołu lub innego obiadu. Wybierając mięso, weź kilka różnych rodzajów, zarówno tych bardziej, jak i mniej tłustych, aby pasztet nie wyszedł za suchy. Można go także wzbogacić o podroby, na przykład dodać trochę wątróbki. Wybrane mięso należy pokroić w dużą kostkę i ugotować z przyprawami i cebulą (jeżeli nie lubisz lub nie możesz jeść cebuli, to ją pomiń). Przed gotowaniem można je także obsmażyć, aby nabrało ciekawszego smaku i aromatu. Ja przygotowałam przepis na pasztet w słoiku bez żadnych dodatków, ale zależnie od gustu możesz go wzbogacać, aby między innymi o:

- pieczarki, aby uzyskać pieczarkowy pasztet,

- pieczona paprykę i paprykę w proszku — paprykowy pasztet,

- namoczone suszone śliwki i morele — owocowy pasztet i wiele innych, urozmaicając jego smak. Możesz w każdym słoiku przygotować inny pasztet.

Gdy mięso jest już ugotowane oraz przygotowałaś ewentualne dodatki, to przyszedł czas na mielenie mięsa. To jest najbardziej pracochłonna część przepisu, ponieważ mięso najlepiej zmielić około 3 razy. Opcjonalnie możesz skorzystać z malaksera, blendera kielichowego lub thermomixa, aby rozdrobnić mięso. Zależnie od mięsa może ono wymagać dodania większej lub mniejszej ilości bulionu. Dodając bulion, pilnuj konsystencji, aby pasztet nie wyszedł za rzadki. Ja do swojego dodałam około ¾ szklanki wywaru, w którym gotowało się mięso. Rozdrobnione mięso warto spróbować, żeby wiedzieć, czy jest odpowiednio doprawione i ewentualnie przyprawić, tak jak lubisz.

Takie doprawione mięso wkładamy do słoików i pasteryzujemy, około 90 minut, najlepiej 2 razy. Pasztet domowy w słoiku może zamknięty stać nawet kilka miesięcy.

Alergeny w pasztecie w słoiku

Lista alergenów dla pasztetu w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasztet w słoiku

Wartości odżywcze pasztetu w słoiku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
252.90
126.45
Białko (g)
14.88
7.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
0.89
0.44
Węglowodany przyswajalne (g)
0.73
0.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
20.62
10.31
Tłuszcze nasycone (g)
8.98
4.49
Tłuszcze nienasycone (g)
11.64
5.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.03
4.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.61
1.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
3.85
1.92
Witamina B6 (mg)
0.31
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
0.31
Witamina C (mg)
1.18
0.59
Witamina D (µg (mcg))
1.24
0.62
Witamina E (mg)
0.23
0.11
Retinol (µg (mcg))
3.85
1.92
Tiamina (mg)
0.59
0.30
Ryboflawina (mg)
0.21
0.11
Niacyna (mg)
3.52
1.76
Foliany (µg (mcg))
5.20
2.60
Beta karoten (µg (mcg))
0.10
0.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
214.41
107.20
Potas (mg)
264.33
132.16
Wapń (mg)
13.72
6.86
Fosfor (mg)
163.84
81.92
Magnez (mg)
16.11
8.05
Żelazo (mg)
0.82
0.41
Cynk (mg)
2.11
1.05
Miedź (mg)
0.07
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu w słoiku 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu w słoiku

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
36.43
Za 1500 g
Boczek wieprzowy bez kości
500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
20.00
Za 500 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Koszt składników
74.00