Pasztet w słoiku
- Łopatka wieprzowa (1500 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
- Cebula - 2 sztuki (210 g)
Przepis na pasztet w słoiku krok po kroku
Mięso pokrój w dużą kostkę, a cebulę na ćwiartki.
Włóż mięso, cebulę, po 0,5 łyżki soli i pieprzu, 4 iście laurowe, 1 łyżkę rozmarynu (opcjonalnie) i 6 ziaren ziela angielskiego do garnka i zalej wodą.
Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 1,5 godziny.
Ugotowane mięso przestudź.
Zmiel mięso z cebulą 3 razy.
Sprawdź konsystencję i smak masy. Jeżeli mięso jest suche dodaj wywaru, w którym gotowało się mięso, aby uzyskać taką konsystencję pasztetu jaką chcesz. W razie potrzeby dopraw masę solą i pieprzem.
Przełóż masę do słoików i zakręć.
Na dnie dużego garnka połóż ściereczkę, ustaw słoiki i zalej, do 3/4 wysokości słoików, letnią wodą
Gotuj na bardzo wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Po wystudzeniu, na drugi dzień, powtórz gotowanie słoików z pasztetem, przez jeszcze godzinę.
Gorące słoiki ustaw dnem do góry, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.
-
Karkówka w słoiku
-
Kiełbasa słoikowa
-
Mięso w słoiku z galaretką
-
Boczek w słoiku
-
Zylc
-
Kiełbasa w słoiku
-
Mięso mielone w słoikach
-
Mięso mielone w słoiku
-
Tuszonka w słoikach
-
Szynka w słoiku
-
Mięso w słoikach pieczone
-
Smarowidło z mięsa w słoikach
-
Gulasz do słoika
-
Golonka w słoiku
-
Klopsy w occie
-
Smalec z mięsem w słoiku
-
Mięso w kawałkach w słoiku
-
Mielonka w słoiku po staropolsku
-
Mięso w słoikach
Więcej informacji na temat pasztetu w słoiku
Pasztet w słoiku jest idealnym dodatkiem do pieczywa. Jest to gotowany, mięsny pasztet, który bez problemu przygotujesz samodzielnie. Mimo że jest to prosty przepis, to jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Najbardziej czasochłonne jest pasteryzowanie słoików z pasztetem i duszenie mięsa, ale to nie wymaga dużego nakładu pracy, ponieważ wszystko samo się gotuje. Przejdźmy więc do wyjaśniania jak zrobić pasztet w słoiku. Najważniejsze jest mięso — u mnie będzie to pasztet wieprzowy do słoików, więc używam wieprzowiny. Oczywiście możesz wybrać dowolne mięso, ale pamiętaj, że może ono wymagać innego czasu gotowania. Przygotowując pasztet, możesz też wykorzystać mięso z rosołu lub innego obiadu. Wybierając mięso, weź kilka różnych rodzajów, zarówno tych bardziej, jak i mniej tłustych, aby pasztet nie wyszedł za suchy. Można go także wzbogacić o podroby, na przykład dodać trochę wątróbki. Wybrane mięso należy pokroić w dużą kostkę i ugotować z przyprawami i cebulą (jeżeli nie lubisz lub nie możesz jeść cebuli, to ją pomiń). Przed gotowaniem można je także obsmażyć, aby nabrało ciekawszego smaku i aromatu. Ja przygotowałam przepis na pasztet w słoiku bez żadnych dodatków, ale zależnie od gustu możesz go wzbogacać, aby między innymi o:
- pieczarki, aby uzyskać pieczarkowy pasztet,
- pieczona paprykę i paprykę w proszku — paprykowy pasztet,
- namoczone suszone śliwki i morele — owocowy pasztet i wiele innych, urozmaicając jego smak. Możesz w każdym słoiku przygotować inny pasztet.
Gdy mięso jest już ugotowane oraz przygotowałaś ewentualne dodatki, to przyszedł czas na mielenie mięsa. To jest najbardziej pracochłonna część przepisu, ponieważ mięso najlepiej zmielić około 3 razy. Opcjonalnie możesz skorzystać z malaksera, blendera kielichowego lub thermomixa, aby rozdrobnić mięso. Zależnie od mięsa może ono wymagać dodania większej lub mniejszej ilości bulionu. Dodając bulion, pilnuj konsystencji, aby pasztet nie wyszedł za rzadki. Ja do swojego dodałam około ¾ szklanki wywaru, w którym gotowało się mięso. Rozdrobnione mięso warto spróbować, żeby wiedzieć, czy jest odpowiednio doprawione i ewentualnie przyprawić, tak jak lubisz.
Takie doprawione mięso wkładamy do słoików i pasteryzujemy, około 90 minut, najlepiej 2 razy. Pasztet domowy w słoiku może zamknięty stać nawet kilka miesięcy.
Alergeny w pasztecie w słoiku
Lista alergenów dla pasztetu w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasztet w słoiku
Wartości odżywcze pasztetu w słoiku
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.