Pasztet świąteczny
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Wątróbka drobiowa (200 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (200 g)
- Bułka pszenna - 1 szt (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Bułka tarta - 2 łyżki (40 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
Przepis na pasztet świąteczny krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj podzielone na mniejsze kawałki mięso ( z wyjątkiem wątróbki) i delikatnie podsmaż. Następnie zalej całość bulionem, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 40 minut. Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj kolejne 20 minut.
Bułkę namocz w mleku.
Mięso wraz z bułką zmiel bardzo drobno w maszynce. Wbij jajka i dopraw solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem. I dokładnie wymieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż papierem i włóż do środka pasztet.
Piecz mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat pasztetu świątecznego
Pasztet świąteczny jest wspaniałym dodatkiem mięsnym, pełnym smaku i aromatu. To wspaniała alternatywa dla sklepowych wędlin i mięsnych wyrobów. Domowy pasztet jest niezwykle smaczny, a przy tym znacznie zdrowszy. Można go jeść z pieczywem, ale smakuje tak wspaniale, że sprawdzi się nawet bez dodatków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobry pasztet świąteczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Pomoże ci stworzyć idealny dodatek mięsny. Do jego przygotowania najlepiej użyć w większości mięsa drobiowego, dzięki temu będzie znacznie lżejszy. Do pasztetu dodaje się jednak odrobiny boczku, by całość miała trochę tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dzięki temu wyrób smakuje lepiej, ma też lepszą konsystencję. Do pasztetu najlepiej dodać wątróbkę drobiową, ale można też pokusić się o inne podroby. To świetny sposób na przemycenie ich do swojego menu w pyszny i łatwy sposób. Wątróbka ma sporo białka, a przy tym dostarcza naprawdę sporo żelaza, dzięki czemu sprawdzi się idealnie w diecie osób z anemią. To mięso dostarcza także sporo witaminy A, a także tych z grupy B. Jednak w diecie pojawia się rzadko, ze względu na specyficzny smak, w tym wyrobie jest on jednak niewyczuwalny.
To pyszny pasztet, który idealnie komponuje się z konfiturą z żurawiny. Całość jest dość delikatna, dlatego osoby, które kochają wędliny nieco bardziej pikantne mogą dodać do całości nieco więcej pieprzu lub pieprzu ziołowego. To naprawdę najlepszy pasztet świąteczny.
Wszystkie składniki, których używa się do jego przygotowania są łatwo dostępne, dlatego jego przygotowanie nie stanowi problemu. Choć nie jest to opcja postna, to wspaniale sprawdzi się w pozostałe dni świąt. Upieczony we własnym domu smakuje i pachnie najlepiej. To wspaniała alternatywa dla wszystkich wędlin ze sklepów, gdyż nie zawiera konserwantów, czy polepszaczy. A ilość soli w wyrobie można całkowicie kontrolować, dzięki czemu będzie to wyrób dobry również dla osób z chorobami serca.
Przepis na pasztet świąteczny jest niezwykle łatwy i mało pracochłonny. Choć to wypiek bożonarodzeniowy, to wcale nie musi gościć w menu tylko na święta. Choć domowy, jest tak łatwy w przygotowaniu, że spokojnie sprawdzi się również na co dzień.
Alergeny w pasztecie świątecznym
Lista alergenów dla pasztetu świątecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze pasztetu świątecznego
To zdrowa opcja, pełna białka.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.