Pasztet strasburski
- Wątróbka drobiowa (400 g)
- Wątróbka z gęsi (300 g)
- Chałka (120 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Słonina wieprzowa (100 g)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Pieczarki - 10 średnich sztuk (400 g)
- Whisky - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na pasztet strasburski krok po kroku
Wątróbkę oczyść z błon i namocz w mleku.
Odsącz wątróbkę z mleka po około 30 minutach.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Pieczarki pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki i podsmaż.
Na patelnie dodaj wątróbkę i podsmaż przez 5-6 minut.
Wlej whisky, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Duś pod przykryciem przez 20 minut.
W mleku po moczeniu wątróbki namocz chałkę.
Wątróbki zmiel w maszynce do mięsa.
Dodaj do nich chałkę oraz mleko.
Zmiel także słoninę i wymieszaj całość.
Przełóż masę do foremki i piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Pasztet wystudź i przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat pasztetu strasburskiego
Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie smażony na maśle. Pasztet jest bardzo kremowy i aromatyczny. Przepis na pasztet strasburski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pasztetu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, wątróbka z gęsi, chałka, cebula, masło, mleko, słonina, pieczarki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, whisky.
Jak zrobić pasztet strasburski? Wątróbkę oczyść z błon i namocz w mleku. Odsącz wątróbkę z mleka po około 30 minutach. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Na patelnie dodaj wątróbkę i podsmaż przez 5-6 minut. Wlej whisky, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś pod przykryciem przez 20 minut. W mleku po moczeniu wątróbki namocz chałkę. Wątróbki zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do nich chałkę oraz mleko. Zmiel także słoninę i wymieszaj całość. Przełóż masę do foremki i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Pasztet wystudź i przechowuj w lodówce.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując pyszny pasztet to idealny pomysł na tradycyjny Francuski dodatek do pieczywa. Pasztet do kanapek jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Foie gras, bo tak nazywa się pasztet, przygotowuje się z wątróbek kaczych i gęsich. Pasztet jest jednym z droższych wyrobów francuskich, gdyż do jego wykonania używa się specjalnie hodowanych ptaków. Składniki na pasztet muszą być jak najlepszej jakości. Najlepszy pasztet przygotujesz także z wątróbek drobiowych.
Alergeny w pasztecie strasburskim
Lista alergenów dla pasztetu strasburskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- chałka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- chałka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- chałka
- Masło
- Mleko 3,2%
W przepisie na pasztet strasburski nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze pasztetu strasburskiego
Pasztet strasburski to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pasztet jest kaloryczny i świetnie sprawdzi się jako przekąska dla osób chcących nabrać masy ciała. Pasztet zawiera dużą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.