Pasztet pieczony

Opublikowano: 01.05.2021 r., 16:09 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet pieczony z ogórkami
Pasztet pieczony
Sprawdź najlepszy przepis na najsmaczniejszy pasztet pieczony. Pasztet z łopatki wieprzowej oraz z dodatkiem wątróbki drobiowej jest delikatny w smaku i rozpływający się w ustach. Jest idealnym dodatkiem do pysznego pieczywa.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 150 min
105 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Łopatka wieprzowa (750 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Cebula - 1 duża (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (18 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Wątróbka drobiowa (250 g)
  • Bułka pszenna - 1/2 bułki (45 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (45 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duży garnek, duża miska, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet pieczony krok po kroku

Łopatkę umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w bulionie warzywnym z marchewką.

Łopatkę gotuj około 1 godziny, wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.

Zostaw szklankę płynu z gotowania mięsa.

Na dużej patelni rozgrzej olej, na którym podsmaż oczyszczone z błonek wątróbki.

Po około 3-4 minutach do wątróbek dodaj drobno posiekaną cebulę.

Wątróbkę z cebulą podsmaż około 10 minut i pozostaw do wystudzenia.

Pół bułki namocz w wodzie.

Zmiel mięso, wątróbkę z cebulą oraz odciśniętą z wody bułkę.

Masę dokładnie wymieszaj i przypraw 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej i szczyptą kminku mielonego.

Do masy wbij dwa jajka, dodaj pół szklanki płynu z gotowania mięsa i dokładnie wymieszaj.

Jeśli masa wciąż wydaje Ci się sucha dodaj drugą połowę płynu.

Pasztet przełóż do dwóch małych lub jednej dużej foremki.

Pasztet piecz 45-60 minut w temperaturze 180 stopni. W małej foremce piecz 45 minut w dużej 60 minut.

Jak oceniasz przepis na pasztet pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat pasztetu pieczonego

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.

Pasztet pieczony to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Domowy, pieczony w piekarniku pasztet wieprzowy z wątróbką to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Swojski pasztet z pieczonego mięsa to dobry dodatek do świeżego, wiejskiego pieczywa. Zapiekany, mięsny pasztet to idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia.

Dobry przepis na pasztet pieczony nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do przygotowania w słoikach. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Jak zrobić pasztet pieczony dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.

Alergeny w pasztecie pieczonym

Lista alergenów dla pasztetu pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna

Wartości odżywcze pasztetu pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Delikatny i zdrowy domowy pasztet pieczony jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go regularnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
95.85
105.43
Białko (g)
6.87
7.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
2.00
2.20
Węglowodany przyswajalne (g)
1.82
2.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
6.53
7.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.61
2.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.92
4.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.98
3.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
1.04
Cholesterol (mg)
44.75
49.22
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
316.56
348.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.69
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.52
2.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
0.58
Witamina E (mg)
0.17
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
296.13
325.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.02
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.80
62.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
194.76
214.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
194.76
214.24
Potas (mg)
129.86
142.85
Wapń (mg)
12.97
14.27
Fosfor (mg)
87.59
96.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.68
9.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.25
1.37
Cynk (mg)
1.04
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu pieczonego 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu pieczonego

Koszt składników
107.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
750 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
18.21
Za 750 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
18 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 18 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Wątróbka drobiowa
250 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 250 g
Bułka pszenna
45 g
1/2 bułki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
107.10