Pasztet jajeczny

Opublikowano: 26.09.2023 r., 15:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krojenie pasztetu jajecznego.
Pasztet jajeczny
Pasztet jajeczny to doskonała propozycja na potrawę wielkanocną. Pasztet warto podać z dodatkiem pieczywa oraz warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 45 min
204 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (12 szt.)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Ser Mozzarella (120 g)
  • Śmietana 12% (150 g)
  • Majonez (30 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Bułka tarta (20 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa 24 cm

Przepis na pasztet jajeczny krok po kroku

Dziesięć jajek ugotuj na twardo (gotuj je około 7-8 minut od momentu zagotowania się wody). Następnie przelej je zimną wodą i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzone jajka obierz ze skorupki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.

Białka oddziel od żółtek.

Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do jajek dodaj żółtka, przestudzoną cebulę, mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę i bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszaj.

Białka ubij w czystej i suchej misce na sztywną pianę.

Pianę z białek dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj składniki.

Masę na pasztet przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pasztet jajeczny piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.

Upieczony pasztet pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na pasztet jajeczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,3% osób

Więcej informacji na temat pasztetu jajecznego

Pasztet jajeczny to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kanapek. Smaczny pasztet świetnie sprawdzi się jako posiłek wielkanocny bez mięsa. Sprawdzony przepis na pasztet jajeczny jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cebula, olej rzepakowy, mozzarella, śmietana 12%, majonez, musztarda, bułka tarta, masło, sól i pieprz.

A jak zrobić pasztet jajeczny? Dziesięć jajek ugotuj na twardo (gotuj je około 7-8 minut od momentu zagotowania się wody). Następnie przelej je zimną wodą i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone jajka obierz ze skorupki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Do jajek dodaj żółtka, przestudzoną cebulę, mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę i bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubij w czystej i suchej misce na sztywną pianę. Pianę z białek dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj składniki. Masę na pasztet przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet jajeczny piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.

Podsumowując: najlepszy pasztet jajeczny to doskonała propozycja na potrawę wielkanocną. Pyszny pasztet warto podać z dodatkiem pieczywa oraz warzyw. Wypiek jajeczny jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania pasztetu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w pasztecie jajecznym

Lista alergenów dla pasztetu jajecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pasztetu jajecznego

na 100g gotowej potrawy

Pasztet jajeczny to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania lub kolacji. Pasztet z jajek warto przygotować na święta Wielkanocne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
194.51
204.24
Białko (g)
10.43
10.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
3.76
3.95
Węglowodany przyswajalne (g)
3.46
3.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
15.12
15.87
Tłuszcze nasycone (g)
6.73
7.07
Tłuszcze nienasycone (g)
8.39
8.81
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.41
5.68
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.98
3.13
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
233.01
244.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
140.57
147.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.82
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.77
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.22
1.28
Witamina E (mg)
0.83
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
139.36
146.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.20
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.98
34.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.59
14.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
192.10
201.70
Potas (mg)
134.64
141.38
Wapń (mg)
110.34
115.86
Fosfor (mg)
168.28
176.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.98
14.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
1.26
Cynk (mg)
1.17
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu jajecznego 52
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu jajecznego

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
12 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
12.00
Za 12 szt.
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Majonez
30 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
42.50