Pasztet jajeczny
- Jajko (12 szt.)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Ser Mozzarella (120 g)
- Śmietana 12% (150 g)
- Majonez (30 g)
- Musztarda (20 g)
- Bułka tarta (20 g)
- Masło (30 g)
Przepis na pasztet jajeczny krok po kroku
Dziesięć jajek ugotuj na twardo (gotuj je około 7-8 minut od momentu zagotowania się wody). Następnie przelej je zimną wodą i pozostaw do wystudzenia.
Wystudzone jajka obierz ze skorupki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
Białka oddziel od żółtek.
Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Do jajek dodaj żółtka, przestudzoną cebulę, mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę i bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszaj.
Białka ubij w czystej i suchej misce na sztywną pianę.
Pianę z białek dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj składniki.
Masę na pasztet przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pasztet jajeczny piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
Upieczony pasztet pozostaw do wystudzenia.
- Sałatka z brokułem
- Muffinki jajeczne
- Jajko faszerowane awokado
- Tortilla z jajkiem
- Chaczapuri adżarskie
- Jaja faszerowane szynką
- Chrzan z jajkiem
- Keto gofry
- Omlet dla dzieci
- Tortilla z jajecznicą
- Jajka w sosie chrzanowym
- Jajka w sosie koperkowym
- Sos remoulade
- Omlet z cukinią
- Sałatka pieczarkowa z jajkiem
- Jajka faszerowane z szynką
- Sałatka z surimi i jajkiem
- Kurczak z jajka
- Przekąski z jajkiem
Więcej informacji na temat pasztetu jajecznego
Pasztet jajeczny to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kanapek. Smaczny pasztet świetnie sprawdzi się jako posiłek wielkanocny bez mięsa. Sprawdzony przepis na pasztet jajeczny jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cebula, olej rzepakowy, mozzarella, śmietana 12%, majonez, musztarda, bułka tarta, masło, sól i pieprz.
A jak zrobić pasztet jajeczny? Dziesięć jajek ugotuj na twardo (gotuj je około 7-8 minut od momentu zagotowania się wody). Następnie przelej je zimną wodą i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone jajka obierz ze skorupki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Do jajek dodaj żółtka, przestudzoną cebulę, mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę i bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubij w czystej i suchej misce na sztywną pianę. Pianę z białek dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj składniki. Masę na pasztet przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet jajeczny piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Podsumowując: najlepszy pasztet jajeczny to doskonała propozycja na potrawę wielkanocną. Pyszny pasztet warto podać z dodatkiem pieczywa oraz warzyw. Wypiek jajeczny jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania pasztetu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w pasztecie jajecznym
Lista alergenów dla pasztetu jajecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Śmietana 12%
- Masło
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze pasztetu jajecznego
Pasztet jajeczny to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania lub kolacji. Pasztet z jajek warto przygotować na święta Wielkanocne.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.