Pasztet francuski

Opublikowano: 20.09.2023 r., 15:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet francuski na tostach
Pasztet francuski
Pasztet francuski z pistacjami to doskonała propozycja na domowy dodatek do kanapek. Pasztet można podać również jako przystawkę. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 120 min
138 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 40 porcji
  • Gęś tuszka (1500 g)
  • Wątróbka z gęsi (600 g)
  • Masło (30 g)
  • Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Pietruszka (150 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Por (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Kajzerka - 1 sztuka (60 g)
  • Pistacje - obrane z łupinek (200 g)
  • Bułka tarta (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, foremka keksówka, praska do czosnku, miska, maszynka do mielenia

Przepis na pasztet francuski krok po kroku

Marchew, pietruszkę, seler oraz por oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Do garnka włóż tuszkę z gęsi, dodaj wcześniej przygotowaną włoszczyznę, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz płaską łyżeczkę soli. Składniki zalej zimną wodą tak, aby w całości były zakryte.

Zawartość garnka zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około godzinę.

Z wywaru wyjmij mięso oraz warzywa i pozostaw je do wystudzenia.

Bułkę namocz w wodzie. Następnie odciśnij ją.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim wątróbkę przez kilka minut. Usmażoną wątróbkę pozostaw do wystudzenia.

Wystudzone mięso oddziel od kości.

W maszynce do mielenia zmiel ugotowane mięso, warzywa, wątróbkę oraz odciśniętą bułkę.

Do masy na pasztet dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Do masy mięsnej dodaj żółtka oraz pistacje i dokładnie wymieszaj.

Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Blaszkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Następnie przelej do niej masę na pasztet.

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około godzinę.

Upieczony pasztet pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na pasztet francuski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat pasztetu francuskiego

Pasztet francuski z pistacjami to doskonały pomysł na domowy dodatek do kanapek. Pasztet po francusku z mięsa z gęsi można podać na ciepło, a niewykorzystany warto schłodzić i przechowywać w lodówce. Przepis na pasztet francuski jest proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasztetu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: tuszka gęsi, wątróbka z gęsi, masło, marchew, pietruszka, seler, por, jajka, bułka kajzerka, pistacje, bułka tarta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić pasztet francuski? Do garnka włóż tuszkę z gęsi, dodaj włoszczyznę oraz przyprawy. Składniki zalej zimną wodą tak, aby w całości były zakryte. Zawartość garnka zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około godzinę. Z wywaru wyjmij mięso oraz warzywa i pozostaw je do wystudzenia. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim wątróbkę przez kilka minut. Usmażoną wątróbkę pozostaw do wystudzenia. W maszynce do mielenia zmiel ugotowane mięso, warzywa, wątróbkę oraz odciśniętą bułkę. Do masy na pasztet dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Do masy mięsnej dodaj żółtka oraz pistacje i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Pasztet przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około godzinę.

Wątróbka z gęsi to doskonałe źródło witaminy A, która wpływa na proces widzenia, wzrost, regulację wzrostu tkanki nabłonkowej oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Ta ostatnia funkcja jest szczególnie istotna, ponieważ przeciwutleniacze zmniejszają powstawanie wolnych rodników w naszym organizmie i przyczyniają się do mniejszego ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia się organizmu.

Podsumowując pasztet francuski to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Pasztet warto podać również jako przekąski podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Produkty niezbędne to wykonania domowego pasztetu dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w pasztecie francuskim

Lista alergenów dla pasztetu francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
    • Bułka tarta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje

Wartości odżywcze pasztetu francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Pasztet francuski to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Pasztet jest bardzo delikatny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
276.09
138.04
Białko (g)
13.46
6.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
6.79
3.40
Węglowodany przyswajalne (g)
5.52
2.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
0.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
21.66
10.83
Tłuszcze nasycone (g)
7.82
3.91
Tłuszcze nienasycone (g)
13.84
6.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.90
5.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.93
1.47
Cholesterol (mg)
161.05
80.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
1878.30
939.15
Witamina B6 (mg)
0.45
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
10.72
5.36
Witamina C (mg)
4.87
2.44
Retinol (µg (mcg))
1834.05
917.02
Tiamina (mg)
0.23
0.11
Ryboflawina (mg)
0.35
0.18
Niacyna (mg)
3.37
1.69
Foliany (µg (mcg))
160.05
80.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
95.85
47.93
Potas (mg)
320.88
160.44
Wapń (mg)
36.23
18.11
Fosfor (mg)
219.41
109.71
Magnez (mg)
25.82
12.91
Żelazo (mg)
7.75
3.88
Cynk (mg)
1.74
0.87
Miedź (mg)
1.70
0.85
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu francuskiego 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu francuskiego

Koszt składników
283.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gęś tuszka
1500 g
108.00
Za 4000,0 g
Liczba opakowań 1
40.50
Za 1500 g
Wątróbka z gęsi
600 g
125.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
107.14
Za 600 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kajzerka
60 g
1 sztuka
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.36
Za 60 g
Pistacje
200 g
obrane z łupinek
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Koszt składników
283.40