Pasztet francuski
- Gęś tuszka (1500 g)
- Wątróbka z gęsi (600 g)
- Masło (30 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Pietruszka (150 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Por (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Kajzerka - 1 sztuka (60 g)
- Pistacje - obrane z łupinek (200 g)
- Bułka tarta (30 g)
Przepis na pasztet francuski krok po kroku
Marchew, pietruszkę, seler oraz por oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka włóż tuszkę z gęsi, dodaj wcześniej przygotowaną włoszczyznę, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz płaską łyżeczkę soli. Składniki zalej zimną wodą tak, aby w całości były zakryte.
Zawartość garnka zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około godzinę.
Z wywaru wyjmij mięso oraz warzywa i pozostaw je do wystudzenia.
Bułkę namocz w wodzie. Następnie odciśnij ją.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim wątróbkę przez kilka minut. Usmażoną wątróbkę pozostaw do wystudzenia.
Wystudzone mięso oddziel od kości.
W maszynce do mielenia zmiel ugotowane mięso, warzywa, wątróbkę oraz odciśniętą bułkę.
Do masy na pasztet dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Do masy mięsnej dodaj żółtka oraz pistacje i dokładnie wymieszaj.
Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Blaszkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Następnie przelej do niej masę na pasztet.
Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około godzinę.
Upieczony pasztet pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat pasztetu francuskiego
Pasztet francuski z pistacjami to doskonały pomysł na domowy dodatek do kanapek. Pasztet po francusku z mięsa z gęsi można podać na ciepło, a niewykorzystany warto schłodzić i przechowywać w lodówce. Przepis na pasztet francuski jest proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasztetu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: tuszka gęsi, wątróbka z gęsi, masło, marchew, pietruszka, seler, por, jajka, bułka kajzerka, pistacje, bułka tarta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić pasztet francuski? Do garnka włóż tuszkę z gęsi, dodaj włoszczyznę oraz przyprawy. Składniki zalej zimną wodą tak, aby w całości były zakryte. Zawartość garnka zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około godzinę. Z wywaru wyjmij mięso oraz warzywa i pozostaw je do wystudzenia. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim wątróbkę przez kilka minut. Usmażoną wątróbkę pozostaw do wystudzenia. W maszynce do mielenia zmiel ugotowane mięso, warzywa, wątróbkę oraz odciśniętą bułkę. Do masy na pasztet dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Do masy mięsnej dodaj żółtka oraz pistacje i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Pasztet przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około godzinę.
Wątróbka z gęsi to doskonałe źródło witaminy A, która wpływa na proces widzenia, wzrost, regulację wzrostu tkanki nabłonkowej oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Ta ostatnia funkcja jest szczególnie istotna, ponieważ przeciwutleniacze zmniejszają powstawanie wolnych rodników w naszym organizmie i przyczyniają się do mniejszego ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia się organizmu.
Podsumowując pasztet francuski to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Pasztet warto podać również jako przekąski podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Produkty niezbędne to wykonania domowego pasztetu dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w pasztecie francuskim
Lista alergenów dla pasztetu francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kajzerka
- Bułka tarta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
Wartości odżywcze pasztetu francuskiego
Pasztet francuski to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Pasztet jest bardzo delikatny.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
-
mięso,
wątróbka,
masło,
marchewka,
pietruszka,
seler,
jajka,
kajzerka,
pistacje,
bułka tarta,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.