Pasztet drobiowy

Opublikowano: 13.05.2021 r., 10:04 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet drobiowy z konfiturą żurawinową
Pasztet drobiowy
Wypróbuj przepis na najsmaczniejszy pasztet drobiowy. Pasztet z mięsa kurczaka oraz mięsa indyka jest delikatny w smaku i rozpływający się w ustach. Jest idealnym dodatkiem do pysznego pieczywa.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 150 min
72 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 24 porcji
  • Podudzie indyka bez skóry (500 g)
  • Udko kurczaka bez skóry (500 g)
  • Wątróbka drobiowa (250 g)
  • Cebula - 1 duża (100 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, miska, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet drobiowy krok po kroku

W dużym garnku zagotuj około 2,5-3 litrów wody.

Do gotującej się wody wrzuć mięso z indyka i kurczaka oraz jednego liścia laurowego i dwa ziela angielskie.

Mięso gotuj na małym ogniu około 60 minut.

Po ugotowaniu mięso wyjmij z wody, przełóż na talerz i pozostaw do wystudzenia.

Na patelni rozgrzej olej.

Cebulę obierz i drobno posiekaj, przełóż na patelnię i zeszklij.

Wątróbkę umyj i usuń z niej błonki. Pokrój w równe kawałki i przełóż do cebulki.

Wątróbkę z cebulą smaż około 10 minut. Następnie pozostaw do wystudzenia.

Mięso z kurczaka i indyka pokrój w wygodne do mielenia kawałki.

Zmiel mięso a następnie wątróbkę z cebulą.

Do zmielonego mięsa dodaj 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, papryki słodkiej, jajka i 1/3 szklanki płynu z gotowania mięsa.

Całość dokładnie wymieszaj.

Mięso przełóż do 2 małych lub 1 dużej foremki.

W małych foremkach pasztet piecz 1 godzinę, w dużych 1 godzinę i 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pasztet drobiowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat pasztetu drobiowego

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.

Pasztet drobiowy to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Domowy, pieczony pasztet drobiowy z wątróbką i warzywami to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Pasztety robione są głównie na święta, jednak warto przygotowywać go częściej ponieważ dobry, domowy pasztet z kurczaka świetnie zastępuje wędlinę.

Przepis na pasztet drobiowy nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do przygotowania w słoikach. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Jak zrobić domowy pasztet z drobiu dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.

Alergeny w pasztecie drobiowym

Lista alergenów dla pasztetu drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztetu drobiowego

na 100g gotowej potrawy

Pasztet drobiowy to bardzo smaczny, chudy i lekki dodatek do pieczywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
120.97
72.58
Białko (g)
17.56
10.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
0.82
0.49
Węglowodany przyswajalne (g)
0.70
0.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.12
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
4.97
2.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.87
1.12
Tłuszcze nienasycone (g)
3.09
1.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.84
1.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
0.75
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.02
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
135.29
81.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
599.01
359.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.44
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
3.83
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.68
2.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.13
Witamina E (mg)
0.30
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
597.25
358.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.50
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.46
3.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
110.43
66.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.95
5.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
82.89
49.74
Potas (mg)
217.85
130.71
Wapń (mg)
10.85
6.51
Fosfor (mg)
181.40
108.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.40
12.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.36
1.42
Cynk (mg)
2.26
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu drobiowego 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu drobiowego

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podudzie indyka bez skóry
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Udko kurczaka bez skóry
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Wątróbka drobiowa
250 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 250 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
45.00