Paszteciki z pieczarkami
- Mąka pszenna typ 550 - 4 niepełne szklanki (500 g)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki + 2 łyżki (87 ml)
- Cukier - 1 szczypta (3 g)
- Cebula - 1 średnia (50 g)
- Pieczarki (1000 g)
Przepis na paszteciki z pieczarkami krok po kroku
Do miski przesyp mąkę, zrób wgłębienie i wbij jedno całej jajko i jedno żółtko (białko pozostaw) oraz wsyp do niego drożdże, szczyptę cukru, sporą szczyptę soli i olej.
Stopniowo dolewaj szklankę ciepłego mleka i wyrabiaj ciasto.
Gdy ciasto się już połączy wyłóż je na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut.
Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
Pieczarki umyj i oczyść z resztek ziemi. Drobno pokrój.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
Na patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją.
Na patelnię dodaj pieczarki i szybko smaż na dużym ogniu.
Pieczarki przypraw dużą szczyptą soli i pieprzu, tymianku oraz papryki słodkiej.
Farsz pozostaw do wystudzenia.
Ciasto możesz podzielić na około 20-24 kawałki, każdy rozwałkować, położyć farsz i zlepić boki tworząc mały stożek. Drugim sposobem, tradycyjnym, jest rozwałkowanie ciasta na grubość około 3-5 mm, pokrojenie na 4-5 pasków. Wzdłuż jednego brzegu położyć farsz (zostawiając margines na zlepienie) i przykrycie pozostałą częścią. Następnie dokładne zlepienie i pokrojenie co 4-5 cm.
Paszteciki układaj w odległości 3-4 cm od siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Rozmąć białko z 2-3 łyżkami mleka i posmaruj paszteciki. Możesz je posypać czarnuszką, sezamem lub makiem. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni z włączoną funkcją grzałki góra dół.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Leczo z pieczarkami
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pasztecików z pieczarkami
Paszteciki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej znanym od wielu, wielu lat. Jest mnóstwo teorii, które mówią jak wymyślono przepis na nie. Jedna z nich to pochodzenie od krokietów, druga, że to właśnie z pasztecików wymyślono krokiety, a kolejna, że pochodzą od pasztetu. Dokładnie nie wiadomo jakie jest ich pochodzenie jednak od zawsze były przygotowywane w kruchym cieście lub cieście drożdżowym. Początkowo w ciasto zamykany był jedynie farsz mięsny, z biegiem czasu drugim nadzieniem stała się kapusta. Obecnie paszteciki drożdżowe i kruche robione są z wieloma rodzajami farszu. Robi się je z kapustą i grzybami, pieczarkami, szpinakiem, mięsem czy soczewicą. Popularne paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami bardzo często goszczą na wigilijnym stole. Równie popularne i podawane na Wigilię są paszteciki z pieczarkami. Świetnie pasują do barszczu czerwonego.
Przepis na paszteciki z pieczarkami nie jest trudny jednak wymaga trochę pracy. Szczególnej uwagi wymaga ciasto na paszteciki z pieczarkami. Jeśli są one w cieście drożdżowym wymaga ono dobrego wyrobienia oraz czasu na wyrośnięcie po wyrobieniu oraz po zrobieniu pasztecików. Jeśli robisz je z ciasta kruchego wymaga on dobrego schłodzenia aby było kruche i maślane w smaku po upieczeniu. Ważne aby farsz był dobrze przyprawiony, to on jest głównym źródłem smaku. Jednak nawet najlepszy farsz nie stworzy niesamowitego pasztecika bez dobrego ciasta, dlatego warto poświęcić mu odpowiednią ilość czasu. Przepis na paszteciki z grzybami staje się dużo łatwiejszy i szybszy z każdym razem kiedy go robisz, w tym przypadku praktyka czyni mistrza. Jak zrobić paszteciki z grzybami dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Paszteciki to świetna propozycja imprezowa oraz świąteczna. Mogą być również pyszną przekąską lub kolacją. Najlepiej smakują z dodatkiem barszczu czerwonego, czystego gotowanego na bulionie warzywnym. Dopełnia on ich smak oraz tworzy z nimi pełne danie.
Alergeny w pasztecikach z pieczarkami
Lista alergenów dla pasztecików z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztecików z pieczarkami
Paszteciki z pieczarkami to fantastyczne, okazjonalne danie. Spożywanie go raz na jakiś czas, tak jak mamy to w zwyczaju, absolutnie nie wypłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(192g)
Węglowodany
(192g)
Tłuszcze
(192g)
Witaminy
(192g)
Składniki mineralne
(192g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.