Paszteciki z mięsem z rosołu

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:41 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paszteciki mięsne na desce
Paszteciki z mięsem z rosołu
Paszteciki z mięsem z rosołu to danie obowiązkowe, szczególnie podczas przyjęć weselnych. Idealnie pasują do domowego czerwonego barszczu.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
140 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 35 porcji
  • Mostek wołowy bez kości - z rosołu (200 g)
  • Podudzie indyka bez skóry - z rosołu (500 g)
  • Udko kurczaka bez skóry - z rosołu (300 g)
  • Marchewka - z rosołu (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Masło (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier (5 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Śmietana 18% (75 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Białko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, duża miska, wałek, folia spożywcza, maszynka do mięsa

Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu krok po kroku

Mięso z rosołu dokładnie obierz z kości, chrząstek i skór.

Razem z ugotowaną marchewką zmiel w maszynce do mięsa.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim cebulę na złoto. Dodaj do zmielonych składników i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

W szklance rozmieszaj drożdże z cukrem.

Na deskę wsyp mąkę. Dodaj pokrojone masło i razem posiekaj.

Dodaj jajka, żółtka, szczyptę soli i mieszaninę z drożdży i cukru. Całość dokładnie zagnieć. Przykryj folią i odstaw na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Przekrój wzdłuż na dwa szerokie paski.

Na każdym pasku ułóż farsz wzdłuż szerszego brzegu na połowie ciasta i zawiń wolne ciasto na farsz. Zostaw na kilka minut, by ciasto z farszem podrosło.

Białko roztrzep i posmaruj nim roladę. Posyp majerankiem i pokrój każdą roladę na około 15-20 kawałków.

Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na paszteciki z mięsem z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat pasztecików z mięsem z rosołu

Paszteciki z mięsem z rosołu to danie obowiązkowe, szczególnie podczas przyjęć weselnych. Idealnie pasują do domowego czerwonego barszczu.

Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Potrzebne będą mięsa i marchewki z rosołu oraz składniki na ciasto drożdżowe.

Na początku mięso z rosołu dokładnie obierz z kości, chrząstek i skór. Razem z ugotowaną marchewką zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim cebulę na złoto. Dodaj do zmielonych składników i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W szklance rozmieszaj drożdże z cukrem. Na deskę wsyp mąkę. Dodaj pokrojone masło i razem posiekaj. Dodaj jajka, żółtka, szczyptę soli i mieszaninę z drożdży i cukru. Całość dokładnie zagnieć. Przykryj folią i odstaw na 30 minut. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Przekrój wzdłuż na dwa szerokie paski. Na każdym pasku ułóż farsz wzdłuż szerszego brzegu na połowie ciasta i zawiń wolne ciasto na farsz. Zostaw na kilka minut, by ciasto z farszem podrosło. Białko roztrzep i posmaruj nim roladę. Posyp majerankiem i pokrój każdą roladę na około 15-20 kawałków. Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w 180 st. C. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić paszteciki z mięsem z rosołu. Te pyszne paszteciki są najlepsze na imprezę, ale niekoniecznie musisz czekać do wielkiego wydarzenia by ich skosztować.

Jeśli zostało Ci jeszcze trochę rosołu, to przygotuj od razu pyszny barszczyk. Rosół doprowadź do wrzenia i dodaj do niego obrane i pokrojone w kawałki buraki. Następnie wlej łyżkę octu. Dodaj suszone grzyby, zgniecione ząbki czosnku i 8 ziaren czarnego pieprzu. Gotuj całość około godzinę, aż buraki zmiękną. Odcedź buraki. Dopraw majerankiem, ewentualnie solą, octem, pieprzem i cukrem. Barszcz jest już gotowy.

Takie danie to dobre rozwiązanie, jeśli nie wiesz, co zrobić z gotowanym mięsem z rosołu.

Alergeny w pasztecikach z mięsem z rosołu

Lista alergenów dla pasztecików z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze pasztecików z mięsem z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Kuchnia zero waste i wykorzystanie np. gotowanego mięsa z rosołu to idealne rozwiązanie na zmniejszenia strat żywności.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
234.16
140.49
Białko (g)
12.39
7.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
14.95
8.97
Węglowodany przyswajalne (g)
14.45
8.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
14.02
8.41
Tłuszcze nasycone (g)
8.46
5.08
Tłuszcze nienasycone (g)
5.56
3.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.50
2.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
96.75
58.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
172.81
103.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.25
1.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.17
Brak danych dla: mostek wołowy bez kości, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.29
Brak danych dla: mostek wołowy bez kości, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
97.70
58.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.68
2.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.97
31.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
748.13
448.88
Brak danych dla: mostek wołowy bez kości, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
62.43
37.46
Potas (mg)
193.79
116.28
Wapń (mg)
22.85
13.71
Fosfor (mg)
124.09
74.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.17
11.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.73
1.04
Cynk (mg)
1.73
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z mięsem z rosołu 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików z mięsem z rosołu

Koszt składników
107.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mostek wołowy bez kości
200 g
z rosołu
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 200 g
Podudzie indyka bez skóry
500 g
z rosołu
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Udko kurczaka bez skóry
300 g
z rosołu
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Marchewka
200 g
z rosołu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Śmietana 18%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
107.20