Paszteciki z kapustą i grzybami

Opublikowano: 26.04.2021 r., 20:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świąteczne paszteciki z kapustą
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to idealny pomysł na pyszne danie, które przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych dań. Będą idealne jako przekąska na imprezę.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
453 kcal
Kcal w porcji
219 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% - 5 łyżek (75 ml)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżeczek (40 ml)
  • Pieczarki - 10 szt (200 g)
  • Kapusta kiszona (100 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami krok po kroku

Do dużej miski wsyp mąkę. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże wraz z cukrem. Drożdże wlewaj powoli do miski z mąką i mieszaj masę rękami. Dodaj jajko i olej i wyrób ciasto, by było gładkie. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Do garnka włóż kapustę kiszoną i zalej ją wodą. Dodaj ziele i liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 45 minut.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę. Smaż przez chwilę, by cebulka była zarumieniona.

Ugotowaną kapustę pokrój drobno i wymieszaj razem z pieczarkami i cebulą. Dopraw solą, pieprzem i mielonym czosnkiem.

Ciasto podziel na 4 części. A każdą na 2 kolejne. Każdą część rozwałkuj lekko, a na środek wyłóż farsz. Brzegi ciasta sklej ze sobą. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj paszteciki, zachowując odstęp.

Piecz paszteciki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat pasztecików z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca każdego, kto je spróbuje. To zasługa pysznego grzybowego farszu i niezwykle miękkiego ciasta. Są tak eleganckie, że udekorują każdy stół.

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami jest naprawdę łatwy. Nie potrzeba do niego wyszukanych składników, czy drogich sprzętów. Poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Całość robi się naprawdę szybko, a jeżeli chce się przyspieszyć cały proces, można przygotować ciasto na paszteciki dzień wcześniej. Wtedy będzie odpowiednio wyrośnięte.

Farsz na paszteciki z kapustą i grzybami, robi się tak samo jak ten na krokiety. Wystarczy kilka prostych przypraw, by całość smakowała naprawdę wybornie. W tej opcji są w pełni jarskie, więc będą idealne dla wegetarian i wegan. Jednak zamknięcie tego wspaniałego farszu wewnątrz idealnie miękkiego i kruchego ciasta drożdżowego sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Paszteciki świetnie smakują z pieczarkami, zwłaszcza takimi podsmażonymi z cebulą. W wersji świątecznej można je zamienić na suszone grzyby, by były bardziej wyraziste i wykwintne. Do farszu można dodać również mielonego mięsa, jeżeli ciężko jest wyobrazić sobie ulubione danie w jarskim wydaniu. W każdej wersji smakują idealnie i prezentują się wspaniale.

Ciasto drożdżowe na paszteciki jest naprawdę łatwe i ekspresowe w wykonaniu. Wystarczy kilka chwil, by je zrobić. Nie musi długo leżakować, wystarczy mu godzina, by naprawdę dobrze wyrosło, dzięki temu paszteciki są jędrne i puszyste. Do ciasta używa się tylko podstawowych produktów, dzięki czemu jest naprawdę tanie. Z podanego przepisu wychodzi tylko kilka sztuk, dlatego warto od razu zrobić podwójną porcję, gdyż paszteciki znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Paszteciki idealnie pasują do barszczu, zwłaszcza tego świątecznego. Są idealnym pomysłem na wigilijną przekąskę, która choć jarska, świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Jej wspaniały farsz i pyszne ciasto docenią nawet najwięksi smakosze.

Alergeny w pasztecikach z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla pasztecików z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze pasztecików z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(219g)
Energia (kcal)
207.18
453.72
Białko (g)
6.37
13.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(219g)
Węglowodany (g)
25.14
55.05
Węglowodany przyswajalne (g)
24.25
53.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
1.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(219g)
Tłuszcz (g)
9.34
20.45
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
3.96
Tłuszcze nienasycone (g)
7.53
16.49
Cholesterol (mg)
23.93
52.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(219g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.01
6.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
68.08
149.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(219g)
Sód (mg)
90.37
197.92
Potas (mg)
178.17
390.19
Wapń (mg)
26.92
58.96
Fosfor (mg)
88.63
194.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.72
38.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.13
4.66
Cynk (mg)
0.76
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z kapustą i grzybami 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików z kapustą i grzybami

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
75 ml
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
40 ml
5 łyżeczek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kapusta kiszona
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
55.00