Paszteciki z kapustą i grzybami
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
- Drożdże świeże (15 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - 5 łyżek (75 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżeczek (40 ml)
- Pieczarki - 10 szt (200 g)
- Kapusta kiszona (100 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami krok po kroku
Do dużej miski wsyp mąkę. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże wraz z cukrem. Drożdże wlewaj powoli do miski z mąką i mieszaj masę rękami. Dodaj jajko i olej i wyrób ciasto, by było gładkie. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Do garnka włóż kapustę kiszoną i zalej ją wodą. Dodaj ziele i liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę. Smaż przez chwilę, by cebulka była zarumieniona.
Ugotowaną kapustę pokrój drobno i wymieszaj razem z pieczarkami i cebulą. Dopraw solą, pieprzem i mielonym czosnkiem.
Ciasto podziel na 4 części. A każdą na 2 kolejne. Każdą część rozwałkuj lekko, a na środek wyłóż farsz. Brzegi ciasta sklej ze sobą. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj paszteciki, zachowując odstęp.
Piecz paszteciki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat pasztecików z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca każdego, kto je spróbuje. To zasługa pysznego grzybowego farszu i niezwykle miękkiego ciasta. Są tak eleganckie, że udekorują każdy stół.
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami jest naprawdę łatwy. Nie potrzeba do niego wyszukanych składników, czy drogich sprzętów. Poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Całość robi się naprawdę szybko, a jeżeli chce się przyspieszyć cały proces, można przygotować ciasto na paszteciki dzień wcześniej. Wtedy będzie odpowiednio wyrośnięte.
Farsz na paszteciki z kapustą i grzybami, robi się tak samo jak ten na krokiety. Wystarczy kilka prostych przypraw, by całość smakowała naprawdę wybornie. W tej opcji są w pełni jarskie, więc będą idealne dla wegetarian i wegan. Jednak zamknięcie tego wspaniałego farszu wewnątrz idealnie miękkiego i kruchego ciasta drożdżowego sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Paszteciki świetnie smakują z pieczarkami, zwłaszcza takimi podsmażonymi z cebulą. W wersji świątecznej można je zamienić na suszone grzyby, by były bardziej wyraziste i wykwintne. Do farszu można dodać również mielonego mięsa, jeżeli ciężko jest wyobrazić sobie ulubione danie w jarskim wydaniu. W każdej wersji smakują idealnie i prezentują się wspaniale.
Ciasto drożdżowe na paszteciki jest naprawdę łatwe i ekspresowe w wykonaniu. Wystarczy kilka chwil, by je zrobić. Nie musi długo leżakować, wystarczy mu godzina, by naprawdę dobrze wyrosło, dzięki temu paszteciki są jędrne i puszyste. Do ciasta używa się tylko podstawowych produktów, dzięki czemu jest naprawdę tanie. Z podanego przepisu wychodzi tylko kilka sztuk, dlatego warto od razu zrobić podwójną porcję, gdyż paszteciki znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Paszteciki idealnie pasują do barszczu, zwłaszcza tego świątecznego. Są idealnym pomysłem na wigilijną przekąskę, która choć jarska, świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Jej wspaniały farsz i pyszne ciasto docenią nawet najwięksi smakosze.
Alergeny w pasztecikach z kapustą i grzybami
Lista alergenów dla pasztecików z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze pasztecików z kapustą i grzybami
Energia i białka
(219g)
Węglowodany
(219g)
Tłuszcze
(219g)
Witaminy
(219g)
Składniki mineralne
(219g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.