Paszteciki z ciasta francuskiego
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Ciasto francuskie, kapusta kiszona, pieczarki i cebula to główne składniki w przepisie na paszteciki z ciasta francuskiego. Te składniki razem tworzą wyjątkową kombinację smaków, która w połączeniu z delikatnym, chrupiącym ciastem francuskim sprawia, że paszteciki są tak wyjątkowe. Dodatkowo, nuta cebuli i soczystość pieczarek podbijają smak farszu, a całość dopełnia jajko, które spaja składniki.
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Kapusta kiszona - 450 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Pieczarki - 300 g
- Marchewka - 100 g (1 mała sztuka)
- Pietruszka - 100 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Kapustę opłucz pod bieżącą wodą na sitku. Włóż ją da garnka, zalej wodą, aby była cała przykryta i gotuj około 40 minut. Następnie odcedź ją i odciśnij na sitku.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Po podsmażeniu cebulę przełóż do miseczki.
- Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż je na tej samej patelni co cebulę (możesz dodać odrobiny oleju). Smaż około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Marchew i pietruszkę umyj i obierz. Następnie zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach i dodaj do podsmażonych pieczarek. Dodaj odrobinę oleju i smaż kolejne 5 minut. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do warzyw na patelni dodaj przygotowaną wcześniej cebulę, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty.
- Następnie dodaj kapustę i podsmaż kolejne 2 minuty.
- Gotowy farsz dokładnie posiekaj lub zmiel w maszynce.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
- Ciasto francuskie pokrój na jednakowe prostokąty. Następnie na każdy z nich ułóż odrobinę farszu i sklej pasztecik wzdłuż dłuższej części ciasta.
- Gotowe paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posmaruj po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp kminkiem.
- Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
- Podawać na ciepło, np. jako dodatek do barszczu.