Paszteciki wigilijne z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim
- Ciasto francuskie (275 g)
- Kapusta kiszona (400 g)
- Marchewka (100 g)
- Cebula (100 g)
- Pieczarki (250 g)
- Masło klarowane (15 g)
- Jajko (1 szt.)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
- Czosnek (15 g)
- Mak niebieski (20 g)
Przepis na paszteciki wigilijne z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim krok po kroku
Należy zacząć od przygotowania farszu do pasztecików. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku. Umieść ją w garnku. 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie oraz 4 ziarenka pieprzu dodaj do kapusty i zalej wszystko wodą tak, by przykryło w całości kapustę. Zagotuj do miękkości przez około 35 minut.
W tym czasie roztop masło na patelni. Czosnek przepuść przez praskę, cebulę drobno posiekaj oraz zetrzyj pieczarki i marchewkę na tarce na grubych oczkach. Usmaż przez 5 minut warzywa na maśle, dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
Ugotowaną kapustę odcedź. Ostudź trochę. Wyjmij ziele, liście i pieprz jeśli jest to możliwe.
Kapustę posiekaj drobniej, dodaj do podduszonych pieczarek. Smaż wszystkie warzywa około 10 minut by nabrały maślanego smaku. Dodaj koncentrat i dopraw ostatecznie. Podsmaż jeszcze około 5 minut.
Płat ciasta francuskiego podziel na równe kwadraty.
Nakładaj farsz na połowę każdego kwadratu w taki sposób, by zostawić około 2 cm wolnego brzegu. Farsz rozłóż na połowie kwadratu tworząc kształt trójkąta. Połową ciasta, na którym nie ma farszu przykryj drugą połowę. Powstanie trójkąt. Zlep boki na przykład widelcem. Wykonaj to samo z każdym kwadratem i do wykorzystania farszu.
Przenieś paszteciki na blachę, na której jest papier do pieczenia. Zrób trochę większe odstępy, gdyż ciasto urośnie.
Jajko rozbełtaj z odrobiną soli. Posmaruj każdy pasztecik jajkiem i posyp makiem.
Piecz paszteciki w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30 minut - do zarumienienia.
Paszteciki podawaj z barszczem.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat pasztecików wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście francuskim to najszybsze do wykonania paszteciki. Są tak pyszne, że wykonasz je nie tylko w wigilię. Trójkątne paszteciki z ciasta francuskiego wyglądają przepięknie. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne i inne okoliczności. Podawaj paszteciki razem z barszczykiem czerwonym lub same jako przekąskę. Pyszne są i na ciepło, i na zimno.
Farsz klasycznie oparty jest o kapustę kiszoną, marchewkę, cebulę i pieczarki. Wyróżnia je jednak fakt, że do farszu dodano koncentrat pomidorowy. Dzięki temu otrzymasz przepyszne lekko pomidorowe paszteciki w pysznym, chrupiącym cieście. Paszteciki posyp makiem – będą idealne.
Alergeny w pasztecikach wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim
Lista alergenów dla pasztecików wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztecików wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim
Warto od czasu do czasu taki posiłek zjeść. Pamiętać należy, że ciasto francuskie jest dosyć kaloryczne.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.