Paszteciki wigilijne z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim

Opublikowano: 06.05.2021 r., 19:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wigilijne paszteciki z pieczarkami
Paszteciki wigilijne z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście francuskim to najszybsze do wykonania paszteciki. Trójkątne paszteciki wyglądają przepięknie. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 75 min
280 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ciasto francuskie (275 g)
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Masło klarowane (15 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Mak niebieski (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duży garnek, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm

Przepis na paszteciki wigilijne z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim krok po kroku

Należy zacząć od przygotowania farszu do pasztecików. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku. Umieść ją w garnku. 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie oraz 4 ziarenka pieprzu dodaj do kapusty i zalej wszystko wodą tak, by przykryło w całości kapustę. Zagotuj do miękkości przez około 35 minut.

W tym czasie roztop masło na patelni. Czosnek przepuść przez praskę, cebulę drobno posiekaj oraz zetrzyj pieczarki i marchewkę na tarce na grubych oczkach. Usmaż przez 5 minut warzywa na maśle, dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.

Ugotowaną kapustę odcedź. Ostudź trochę. Wyjmij ziele, liście i pieprz jeśli jest to możliwe.

Kapustę posiekaj drobniej, dodaj do podduszonych pieczarek. Smaż wszystkie warzywa około 10 minut by nabrały maślanego smaku. Dodaj koncentrat i dopraw ostatecznie. Podsmaż jeszcze około 5 minut.

Płat ciasta francuskiego podziel na równe kwadraty.

Nakładaj farsz na połowę każdego kwadratu w taki sposób, by zostawić około 2 cm wolnego brzegu. Farsz rozłóż na połowie kwadratu tworząc kształt trójkąta. Połową ciasta, na którym nie ma farszu przykryj drugą połowę. Powstanie trójkąt. Zlep boki na przykład widelcem. Wykonaj to samo z każdym kwadratem i do wykorzystania farszu.

Przenieś paszteciki na blachę, na której jest papier do pieczenia. Zrób trochę większe odstępy, gdyż ciasto urośnie.

Jajko rozbełtaj z odrobiną soli. Posmaruj każdy pasztecik jajkiem i posyp makiem.

Piecz paszteciki w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30 minut - do zarumienienia.

Paszteciki podawaj z barszczem.

Jak oceniasz przepis na paszteciki wigilijne z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat pasztecików wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim

Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście francuskim to najszybsze do wykonania paszteciki. Są tak pyszne, że wykonasz je nie tylko w wigilię. Trójkątne paszteciki z ciasta francuskiego wyglądają przepięknie. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne i inne okoliczności. Podawaj paszteciki razem z barszczykiem czerwonym lub same jako przekąskę. Pyszne są i na ciepło, i na zimno.

Farsz klasycznie oparty jest o kapustę kiszoną, marchewkę, cebulę i pieczarki. Wyróżnia je jednak fakt, że do farszu dodano koncentrat pomidorowy. Dzięki temu otrzymasz przepyszne lekko pomidorowe paszteciki w pysznym, chrupiącym cieście. Paszteciki posyp makiem – będą idealne.

Alergeny w pasztecikach wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim

Lista alergenów dla pasztecików wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztecików wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Warto od czasu do czasu taki posiłek zjeść. Pamiętać należy, że ciasto francuskie jest dosyć kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
164.79
280.13
Białko (g)
3.68
6.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
14.74
25.05
Węglowodany przyswajalne (g)
12.47
21.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.26
3.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
10.58
17.98
Tłuszcze nasycone (g)
3.64
6.19
Tłuszcze nienasycone (g)
6.94
11.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.24
8.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.70
2.89
Cholesterol (mg)
19.50
33.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
85.23
144.90
Witamina B6 (mg)
0.12
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.08
Witamina C (mg)
7.28
12.38
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.21
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.50
Retinol (µg (mcg))
16.53
28.10
Tiamina (mg)
0.14
0.23
Ryboflawina (mg)
0.18
0.31
Niacyna (mg)
1.88
3.19
Foliany (µg (mcg))
34.35
58.40
Beta karoten (µg (mcg))
687.36
1168.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
275.77
468.81
Potas (mg)
226.12
384.41
Wapń (mg)
44.96
76.44
Fosfor (mg)
68.11
115.79
Magnez (mg)
18.85
32.04
Żelazo (mg)
1.51
2.57
Cynk (mg)
0.52
0.89
Miedź (mg)
0.14
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim 52
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików wigilijnych z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Masło klarowane
15 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Mak niebieski
20 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Koszt składników
53.00