Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym

Opublikowano: 06.05.2021 r., 12:25 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paszteciki wigilijne z pieczarkami
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Niesamowicie pyszne paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami! Każda osoba je uwielbia. Z czystym barszczykiem są idealną propozycją na świąteczny dzień.
Przygotowanie 70 min
301 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (180 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
  • Masło klarowane (10 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Pasztet drobiowy (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duży garnek, mikser, duża miska, patelnia naleśnikowa 22 cm

Przepis na paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym krok po kroku

Zacznij od przygotowania naleśników. Mąkę dodaj do miski. Wbij do niej 3 jajka, dodaj mleko oraz 40 g oleju. Przypraw łyżeczką soli. Wymieszaj ciasto na gładką masę. Najlepiej za pomocą miksera lub rózgi. Ciasto nie powinno mieć grudek. Rozgrzej patelnię i usmaż naleśniki. Powinno wyjść około 12-14 sztuk.

Na maśle usmaż bardzo drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz pieczarki starte na tarce (przez około 5 minut). Dodaj do smażenia szczyptę soli i pieprzu. Wystudź.

Pasztet wymieszaj z wystudzonymi warzywami. Dopraw do smaku.

Wystudzone naleśniki posmaruj farszem. Farsz nałóż na środku zostawiając około 4 centymetry wolnego brzegu. Złap dwa równoległe brzegi naleśnika i połóż je na farszu. Trzymając ciasto zawiń trzeci bok naleśnika w rulon. Uważaj by farsz nie wyleciał.

Rozgrzej 40 g oleju na patelni. Jajka roztrzep z odrobiną octu, solą i pieprzem. Panieruj krokiety najpierw w jajku a następnie obtocz w bułce tartej. Zapanierowane paszteciki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez około 4 minuty na złocisty kolor z każdej strony. W razie potrzeby można dodać więcej oleju do smażenia.

Usmażone paszteciki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je nieco ze zbyt dużej ilości tłuszczu.

Gotowe paszteciki można przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika by utrzymać dłużej ciepło. Podawaj ciepłe paszteciki z gorącym barszczykiem.

Jak oceniasz przepis na paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat pasztecików wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym

Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. Z czystym barszczykiem są idealną propozycją na świąteczny dzień.

Paszteciki łatwo zawinąć. Trzeba jednak uważać, by naleśniki nie rozpadały się. Paszteciki są panierowane w bułce tartej oraz jajku i smażone są na złocisty kolor. Jeżeli nie chcesz korzystać z farszu, który zawiera pasztet, można wykonać także farsz oparty o warzywa, między innymi o kapustę kiszoną.

Alergeny w pasztecikach wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym

Lista alergenów dla pasztecików wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
    • pasztet drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane
    • pasztet drobiowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pasztet drobiowy

Wartości odżywcze pasztecików wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym

na 100g gotowej potrawy

Potrawa ma średni indeks glikemiczny. By zwiększyć wartość odżywczą można mąkę pszenną wymienić na mąkę pełnoziarnistą. Można także paszteciki upiec by zmniejszyć ilość dodawanego tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
162.76
301.10
Białko (g)
7.74
14.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
13.01
24.06
Węglowodany przyswajalne (g)
12.49
23.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
8.89
16.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.80
5.17
Tłuszcze nienasycone (g)
6.09
11.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.20
7.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.89
3.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
134.57
248.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
89.36
165.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.04
3.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.32
6.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
89.29
165.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.54
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.32
6.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
97.87
181.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.60
2.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
145.06
268.35
Potas (mg)
171.78
317.79
Wapń (mg)
49.48
91.54
Fosfor (mg)
124.18
229.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.38
26.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.03
5.61
Cynk (mg)
1.00
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Pasztet drobiowy
500 g
2.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
7.67
Za 500 g
Koszt składników
52.50