Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
- Mąka pszenna typ 500 (180 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mleko 2% (500 ml)
- Olej rzepakowy (80 ml)
- Masło klarowane (10 g)
- Pieczarki (500 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (20 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Pasztet drobiowy (500 g)
Przepis na paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym krok po kroku
Zacznij od przygotowania naleśników. Mąkę dodaj do miski. Wbij do niej 3 jajka, dodaj mleko oraz 40 g oleju. Przypraw łyżeczką soli. Wymieszaj ciasto na gładką masę. Najlepiej za pomocą miksera lub rózgi. Ciasto nie powinno mieć grudek. Rozgrzej patelnię i usmaż naleśniki. Powinno wyjść około 12-14 sztuk.
Na maśle usmaż bardzo drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz pieczarki starte na tarce (przez około 5 minut). Dodaj do smażenia szczyptę soli i pieprzu. Wystudź.
Pasztet wymieszaj z wystudzonymi warzywami. Dopraw do smaku.
Wystudzone naleśniki posmaruj farszem. Farsz nałóż na środku zostawiając około 4 centymetry wolnego brzegu. Złap dwa równoległe brzegi naleśnika i połóż je na farszu. Trzymając ciasto zawiń trzeci bok naleśnika w rulon. Uważaj by farsz nie wyleciał.
Rozgrzej 40 g oleju na patelni. Jajka roztrzep z odrobiną octu, solą i pieprzem. Panieruj krokiety najpierw w jajku a następnie obtocz w bułce tartej. Zapanierowane paszteciki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez około 4 minuty na złocisty kolor z każdej strony. W razie potrzeby można dodać więcej oleju do smażenia.
Usmażone paszteciki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je nieco ze zbyt dużej ilości tłuszczu.
Gotowe paszteciki można przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika by utrzymać dłużej ciepło. Podawaj ciepłe paszteciki z gorącym barszczykiem.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słodko
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat pasztecików wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. Z czystym barszczykiem są idealną propozycją na świąteczny dzień.
Paszteciki łatwo zawinąć. Trzeba jednak uważać, by naleśniki nie rozpadały się. Paszteciki są panierowane w bułce tartej oraz jajku i smażone są na złocisty kolor. Jeżeli nie chcesz korzystać z farszu, który zawiera pasztet, można wykonać także farsz oparty o warzywa, między innymi o kapustę kiszoną.
Alergeny w pasztecikach wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Lista alergenów dla pasztecików wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
- pasztet drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło klarowane
- pasztet drobiowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pasztet drobiowy
Wartości odżywcze pasztecików wigilijnych z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Potrawa ma średni indeks glikemiczny. By zwiększyć wartość odżywczą można mąkę pszenną wymienić na mąkę pełnoziarnistą. Można także paszteciki upiec by zmniejszyć ilość dodawanego tłuszczu.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.