Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
- Mąka pszenna typ 500 (600 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Masło (100 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (6 g)
- Prawdziwki (500 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Sezam nasiona (20 g)
- Masło klarowane (20 g)
Przepis na paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym krok po kroku
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. 125 ml ciepłego mleka dodaj do małej miski. Do mleka dodaj rozkruszone uprzednio za pomocą dłoni drożdże oraz cukier. Wymieszaj składniki do połączenia i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Masło extra rozpuść i ostudź.
Do dużej miski dodaj mąkę, resztę mleka, masło, 2 jajka, łyżkę soli. Wymieszaj. Dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Składniki ciasta mają się połączyć. Potrwa to około 5 minut. Odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce również przykrywając ściereczką na około 1,5 godziny.
W tym czasie można zacząć przygotowywać farsz.
Kapustę odsącz z nadmiaru soku. Dodaj kapustę do dużego garnka. Do kapusty dodaj także pokrojone drobniej grzyby. Dodaj 3 liscie laurowe, około 5 ziarenek pieprzu oraz 4 ziela angielskie. Zalej wszystko wodą tak by w całości składniki zostały przykryte. Zagotuj do miękkości kapusty - około 30 minut.
Ugotowana kapustę z grzybami odcedź i ostudź. Spróbuj wybrać dodane wcześniej przyprawy. Zimną kapustę i grzyby posiekaj drobno.
Rozgrzej w garnku po gotowaniu kapusty z grzybami masło klarowane. Dodaj warzywa, sól oraz pieprz do smaku. Smaż wszystko 10 minut by nabrało maślanego aromatu. Wystudź.
Ciasto, które już wyrosło wyłóż na stolnicę. Podsyp mąką (nie ważona). Wyrób raz jeszcze ciasto. Podziel następnie je na 4 równe części.
Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na długi prostokąt o grubości około 45 centymetrów długości oraz 8 centymetrów szerokości.
Wzdłuż długiego boku wyłóż 1/4 części z farszu i zwiń w rulon. Powinna powstać niewielka rolada.
Zrób to samo z pozostałymi trzema częściami farszu i ciasta.
Każdy rulon podziel na około 8 -10 kawałeczków (pasztecików).
Na blaszce wyłóż papier do pieczenia. Wyłóż paszteciki w większych odstępach, posmaruj każdy roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli. Posyp paszteciki sezamem i wstaw do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
Podawaj na ciepło lub na zimno z barszczykiem czerwonym.
-
Chlebek ziołowy
-
Pizza margherita
-
Lahmacun na drożdżach
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat pasztecików wigilijnych z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Najlepsze drożdżowe kapuśniaczki jakie będziesz miał okazję zjeść – musisz tego spróbować! Puchate ciasto drożdżowe i pyszny, kwaskowaty farsz to jest smak przypominający domowe święta w gronie rodzinnym.
Farsz jest postny i składa się z warzyw oraz z grzybów leśnych. Grzyby mogą być w wersji suszonej lub świeżej. W tym przepisie grzyby są świeże. Gotowe kapuśniaczki posyp sezamem – wtedy nabiorą niesamowicie pysznego smaku. Paszteciki są przepyszne zarówno na zimno jak i na ciepło. Idealnie pasują do czystego barszczyku czerwonego. Na wykonanie przepisu potrzeba trochę więcej czasu, ale warto spróbować.
Alergeny w pasztecikach wigilijnych z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Lista alergenów dla pasztecików wigilijnych z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze pasztecików wigilijnych z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Potrawa ma wysoki indeks glikemiczny. Nie zawiera zbyt dużej ilości białka i warzyw.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.