Paszteciki szczecińskie

Opublikowano: 27.04.2021 r., 14:46 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szczecińskie paszteciki w patelni z mąką
Paszteciki szczecińskie
Paszteciki szczecińskie są wyjątkowo smaczne, dlatego nic dziwnego, że coraz więcej osób jest ciekawych tego, jak wygląda przepis. Zobacz, jak zrobić te paszteciki!
Przygotowanie 70 min
Smażenie 20 min
1184 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (600 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 szklanki i 5 łyżek (560 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (405 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Żółtko jajka - 1 żółtko (1 szt.)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże świeże - 1/3 kostki (33 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska, stolnica, sitko, miska, łyżka cedzakowa, maszynka do mięsa, patelnia głęboka

Przepis na paszteciki szczecińskie krok po kroku

Do szklanki wlej ciepłe mleko i rozkrusz do niego drożdże. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, a następnie dobrze wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min.

Mąkę przesiej przez sitko do miski i wymieszaj z solą. Następnie wlej rozczyn, jajko, żółtko oraz 3 łyżki oleju. Wstępnie połącz składniki, a potem przerzuć je na stolnicę i dalej wyrabiaj przez ok. 10-15 min.

Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-80 min w ciepłe miejsce.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i przesmażają ją do zeszklenia. Następnie dodaj mięso mielone. Całość dopraw majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i smaż do miękkości mięsa. Odstaw do przestudzenia.

Mięso z cebulką przepuść przez maszynkę do mięsa.

Ciasto podziel na równe części i z każdej z nich uformuj owalne placuszki. Na środku nałóż farsz i zalep ciasto.

Do głębokiej patelni wlej ok. 2 szklanki oleju (ok. 500 ml). Do mocno rozgrzanego oleju wkładaj po kolei paszteciki. Smaż je do przyrumienienia z każdej strony.

Usmażone paszteciki wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej i umieść je na ręczniku papierowym.

Jak oceniasz przepis na paszteciki szczecińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat pasztecików szczecińskich

Paszteciki szczecińskie to charakterystyczne danie dla Szczecina. Nadziewane ciasto drożdżowe jest smażone na głębokim oleju. Farsz tych pasztecików może być mięsny lub jarski. Nie musisz specjalnie jechać do Szczecina, aby spróbować te paszteciki. Z powodzeniem możesz wykonać je w domu. Możesz być pewien, że twoi bliscy i goście będą zachwyceni tą potrawą. Warto zapisać sobie ten przepis, bo już niedługo znowu może okazać się potrzebny!

Jak zrobić domowe paszteciki szczecińskie? Przede wszystkim warto zacząć od wyrobienia ciasta drożdżowego. Świeże drożdże należy wcześniej wyciągnąć z lodówki. Można dodać je do ciepłego mleka, gdy będą miały temperaturę pokojową. Mleko nie może być zbyt ciepłe, ponieważ wysoka temperatura zabije drożdże. Kiedy dobrze wymieszasz mleko z drożdżami i innymi dodatkami, rozczyn należy odłożyć w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.

Przepis na paszteciki szczecińskie nie należy do najłatwiejszych. Przygotowanie ciasta drożdżowego wiąże się z konieczność wyrabiania go przez ok. 10-15 min. Ciasto będzie odpowiedni dopiero wtedy, gdy będzie miękkie i o jednolitej konsystencji. Przygotowując te paszteciki, należy wziąć pod uwagę to, że ciasto drożdżowe musi jeszcze wyrosnąć. Paszteciki szczecińskie nie są najszybszą potrawą, ale za to bardzo smaczną.

Paszteciki drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu z mięsem i cebulką można przygotować z innym farszem, choć te z mięsem i cebulką są bardzo dobre. Jednak odpowiednie będą też inne nadzienia. Paszteciki szczecińskie można zrobić z pieczarek i sera żółtego lub z kapusty kiszonej i grzybów leśnych.

Farsz na paszteciki można przygotować w inny sposób. Zamiast mięsa mielonego możesz zdecydować się na kawałki mięsa gotowanego w wodzie z przyprawami i warzywami. Wtedy po ugotowaniu kawałków mięsa należy je przestudzić i zmielić na maszynce. Możesz dodać zmielone warzywa z tego wywaru, w którym gotowało się mięso. Należy także dodać czerstwą bułkę namoczoną w mleku lub bułkę tartą. Zamiast głębokiej patelni możesz użyć frytkownicy lub garnka.

Alergeny w pasztecikach szczecińskich

Lista alergenów dla pasztecików szczecińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze pasztecików szczecińskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
415.63
1184.55
Białko (g)
8.93
25.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
16.20
46.17
Węglowodany przyswajalne (g)
15.99
45.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
34.90
99.47
Tłuszcze nasycone (g)
5.57
15.87
Tłuszcze nienasycone (g)
29.34
83.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.24
60.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.10
23.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.95
122.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.81
8.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.97
133.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
122.29
348.52
Potas (mg)
151.25
431.06
Wapń (mg)
27.68
78.90
Fosfor (mg)
105.04
299.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.74
44.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.50
4.28
Cynk (mg)
1.14
3.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików szczecińskich 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików szczecińskich

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
560 ml
2 szklanki i 5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.92
Za 560 ml
Mąka pszenna typ 500
405 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.22
Za 405 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
1 żółtko
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
33 g
1/3 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 33 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
48.00