Paszteciki krucho drożdżowe

Opublikowano: 31.08.2022 r., 0:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste paszteciki domowej roboty
Paszteciki krucho drożdżowe
Paszteciki z ciasta krucho drożdżowego świetnie sprawdzą się nie tylko na rodzinne święta ale też jako szybka przekąska.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
73 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 50 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śmietana 18% - 1/2 szklanki (125 g)
  • Drożdże suche - 2 łyżki (40 g)
  • Kapusta kwaszona - 2 szklanki (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Pieczarki - 2 szklanki (500 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, lodówka

Przepis na paszteciki krucho drożdżowe krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, wbij jajko i dodaj kawałki masła oraz drożdże. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.

Zagnieć ciasto, dodaj śmietanę i ponownie zagnieć ciasto.

Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą.

Odstaw ciasto na godzinę do lodówki.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki.

Podsmażaj przez 20 minut. W tym czasie wypłucz kapustę i posiekaj drobno.

Dodaj kapustę do farszu i podsmażaj 10 minut.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy, pokrój je w paski o szerokości 5-6 cm i nałóż farsz. Całość zawiń w rulon.

Pokrój ciasto z farszem na małe paszteciki.

Upiecz je w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na paszteciki krucho drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat pasztecików krucho drożdżowe

Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na paszteciki krucho drożdżowe. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi krokami, dlatego każdy z nas powinien mieć przygotowane sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. Jeśli jeszcze takich nie masz, przychodzę z pomocą. U mnie co roku farsz do krokietów z kapustą i grzybami jest pyszny, używam go nie tylko do domowych krokietów, ale także do pierogów. Zatem, jak zrobić paszteciki krucho drożdżowe?

Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, pieczarki, mąka pszenna, jajka, masło, śmietana, drożdże, cebula, odrobina oleju rzepakowego.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Z tym farszem powstaną moja dzisiejsze paszteciki krucho drożdżowe, ale nie tylko.

Możesz przygotować z nim domowe krokiety lub pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Mój sprawdzony przepis dokładnie opisuję nieco niżej, koniecznie sprawdź i przekonaj się, jaki to dobry pomysł na pyszne, domowe przekąski. Sprawdzą się też na imprezę w gronie znajomych.

Alergeny w pasztecikach krucho drożdżowe

Lista alergenów dla pasztecików krucho drożdżowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztecików krucho drożdżowe

na 100g gotowej potrawy

Paszteciki możesz przygotować też z mięsnym farszem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
182.56
73.03
Białko (g)
4.54
1.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
23.41
9.36
Węglowodany przyswajalne (g)
21.35
8.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.06
0.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
8.17
3.27
Tłuszcze nasycone (g)
4.78
1.91
Tłuszcze nienasycone (g)
3.39
1.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.66
1.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
0.29
Cholesterol (mg)
27.84
11.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
56.13
22.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.71
1.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.02
Witamina E (mg)
0.21
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
54.86
21.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.52
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
108.25
43.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.73
5.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
177.86
71.15
Potas (mg)
191.10
76.44
Wapń (mg)
23.00
9.20
Fosfor (mg)
74.95
29.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.38
4.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.47
0.99
Cynk (mg)
0.57
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików krucho drożdżowe 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików krucho drożdżowe

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 18%
125 g
1/2 szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Drożdże suche
40 g
2 łyżki
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 6
8.57
Za 40 g
Kapusta kwaszona
500 g
2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
500 g
2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
44.50