Paszteciki krucho drożdżowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Jajko (1 szt.)
- Śmietana 18% - 1/2 szklanki (125 g)
- Drożdże suche - 2 łyżki (40 g)
- Kapusta kwaszona - 2 szklanki (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Pieczarki - 2 szklanki (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na paszteciki krucho drożdżowe krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, wbij jajko i dodaj kawałki masła oraz drożdże. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.
Zagnieć ciasto, dodaj śmietanę i ponownie zagnieć ciasto.
Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą.
Odstaw ciasto na godzinę do lodówki.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki.
Podsmażaj przez 20 minut. W tym czasie wypłucz kapustę i posiekaj drobno.
Dodaj kapustę do farszu i podsmażaj 10 minut.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy, pokrój je w paski o szerokości 5-6 cm i nałóż farsz. Całość zawiń w rulon.
Pokrój ciasto z farszem na małe paszteciki.
Upiecz je w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
-
Paszteciki z mięsem
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Pasztet z mięsa z rosołu
-
Paszteciki szczecińskie
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki z mięsem z rosołu
-
Farsz do pasztecików
-
Kruche paszteciki z mięsem
-
Paszteciki z mięsem i pieczarkami
-
Paszteciki z mięsem i kapustą
-
Farsz do pasztecików z mięsa mielonego
-
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
-
Paszteciki z mięsem
Więcej informacji na temat pasztecików krucho drożdżowe
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na paszteciki krucho drożdżowe. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi krokami, dlatego każdy z nas powinien mieć przygotowane sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. Jeśli jeszcze takich nie masz, przychodzę z pomocą. U mnie co roku farsz do krokietów z kapustą i grzybami jest pyszny, używam go nie tylko do domowych krokietów, ale także do pierogów. Zatem, jak zrobić paszteciki krucho drożdżowe?
Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, pieczarki, mąka pszenna, jajka, masło, śmietana, drożdże, cebula, odrobina oleju rzepakowego.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Z tym farszem powstaną moja dzisiejsze paszteciki krucho drożdżowe, ale nie tylko.
Możesz przygotować z nim domowe krokiety lub pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Mój sprawdzony przepis dokładnie opisuję nieco niżej, koniecznie sprawdź i przekonaj się, jaki to dobry pomysł na pyszne, domowe przekąski. Sprawdzą się też na imprezę w gronie znajomych.
Alergeny w pasztecikach krucho drożdżowe
Lista alergenów dla pasztecików krucho drożdżowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztecików krucho drożdżowe
Paszteciki możesz przygotować też z mięsnym farszem.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.