Paszteciki drożdżowe z mięsem
- Mąka pszenna typ 750 (500 g)
- Drożdże świeże (50 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Cukier - 1 łyżka (5 g)
Przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem krok po kroku
Mięso mielone gotujemy w bulionie drobiowym.
Mąkę wsypujemy do miski. W osobnym naczyniu przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki mąki, cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Rozczyn mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Ciasto mieszamy. W trakcie dodajemy żółtka jaj i dalej wyrabiamy ciasto na gładką masę.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
W między czasie kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso łączmy z cebulą i doprawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty. Na każdy z nich układamy farsz i zwijamy.
Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Paszteciki z mięsem
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Pasztet z mięsa z rosołu
-
Paszteciki szczecińskie
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
-
Paszteciki krucho drożdżowe
-
Paszteciki z mięsem z rosołu
-
Farsz do pasztecików
-
Kruche paszteciki z mięsem
-
Paszteciki z mięsem i pieczarkami
-
Paszteciki z mięsem i kapustą
-
Farsz do pasztecików z mięsa mielonego
-
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
-
Paszteciki z mięsem
Więcej informacji na temat pasztecików drożdżowych z mięsem
Pyszne paszteciki drożdżowe z mięsem to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę lub na święta. Paszteciki z mięsem mielonym są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Mięso mielone zawinięte w cieście zachwyci każdego, i gwarantuję, że przystawka zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić paszteciki drożdżowe z mięsem? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku należy mięso mielone ugotować w bulionie drobiowym. Następnie mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli. W osobnym naczyniu przygotowujemy rozczyn z drożdży. Dodajemy 1 łyżkę mąki, cukier, ¼ szklanki mleka oraz pokruszone świeże drożdże. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do miski z mąką dodajemy gotowy rozczyn i delikatnie mieszamy ciasto. Podczas mieszania dodajemy również żółtka jajek i dalej wyrabiamy ciasto na gładką masę. Wyrobioną masę odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce. W między czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie łączmy ją z ugotowanym mięsem mielonym oraz doprawiamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 15 równych kwadratów. Na każdy z nich układamy farsz mięsny i zwijamy. Paszteciki pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się między innymi ze mąki pszennej, która jest zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi mąkę tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A,C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Pomysł na paszteciki nie jest tak skomplikowany jak może się wydawać. Domowe i dobre przekąski to również doskonała propozycja na sylwestra. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne paszteciki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w pasztecikach drożdżowych z mięsem
Lista alergenów dla pasztecików drożdżowych z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze pasztecików drożdżowych z mięsem
Paszteciki ze względu na mąkę pszenną mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego jeśli chcą je spożyć osoby chorujące na cukrze powinny wykorzystać produkt o niskim IG.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
mleko,
olej rzepakowy,
jajka,
mięso,
indyk,
cebula,
pietruszka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.