Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Drożdże świeże (30 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Świeże leśne grzyby (200 g)
- Kapusta kwaszona - 2 szklanki (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Dodaj posiekane grzyby i poszatkowaną kapustę.
Wlej wodę i podgrzewaj do miękkości kapusty.
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ciepłe mleko i odrobinę mąki.
Odstaw zaczyn na 30 minut pod przykryciem.
Do zaczynu dodaj resztę mąki i sól, wyrób ciasto.
Stopniowo dodawaj żółtka i wyrabiaj ciasto.
Do ciasta dodaj pokrojone masło i wymieszaj dokładnie. Odstaw ciasto pod przykryciem na godzinę.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy i pokrój w 4 paski.
Na każdy z nich dodaj farsz i zawiń paszteciki. Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
Upiecz paszteciki w piecu przez 20 minut w 180 st. C.
-
Chlebek ziołowy
-
Pizza margherita
-
Lahmacun na drożdżach
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Gozleme
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi krokami, dlatego każdy z nas powinien mieć przygotowane sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. Jeśli jeszcze takich nie masz, przychodzę z pomocą. U mnie co roku paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami są przygotowywane w domu, a nie kupne.
Prosty przepis na farsz jest uniwersalny i możecie go wykorzystać do wielu potraw na święta.
Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, suszone grzyby lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także. Mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.
Wystarczy, że kapustę poszatkujesz i ugotujesz w wodzie do miękkości. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kapusta będzie idealna. Ugotuj ją aby była miękka. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.
Kapustę ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim te przyprawy nadadzą dodatkowego aromatu Twojej potrawie.
W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym lub masłem klarowanym podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Idealny farsz, który sprawi, że wszystkie Twoje potrawy będą pyszne.
Możesz przygotować z nim domowe krokiety lub pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Dokładnie jak zrobić paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami opisuję nieco niżej, przygotuj je samodzielnie i przekonaj się, jak pyszne są domowe potrawy wigilijne.
Alergeny w pasztecikach drożdżowych z kapustą i grzybami
Lista alergenów dla pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami
Zamiast grzybów możesz dodać pieczarki.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
-
jajka,
masło,
cukier,
mąka pszenna,
mleko,
grzyby,
kapusta,
cebula,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.