Pastrami

Opublikowano: 28.06.2021 r., 23:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pastrami pokrojone na cienkie plastry i ułożone na papierze do pieczenia.
Pastrami
Pastrami to wspaniały dodatek do kanapek, który nie tylko dobrze się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. To idealny wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań.
Przygotowanie 60 min
Peklowanie 240 min
170 kcal
Kcal w porcji
112 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Polędwica wołowa (1000 g)
  • Czosnek 10 ząbków (50 g)
  • Musztarda sarepska 2 łyżki (50 g)
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie, imbir mielony, papryka ostra, jałowiec, sól do peklowania, kolendra nasiona
Sprzęt kuchenny
blender, tarka, papier do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na pastrami krok po kroku

Wszystkie przyprawy rozdrobnij w blenderze na sypki proszek.

Mięso opłucz i oczyść z błonek. Natrzyj je mieszanką przypraw.

Połowę ilości ząbków czosnku zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach i wetrzyj w mięso.

Mięso owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na 4 dni.

Po tym czasie mięso natrzyj musztardą i resztą czosnku. Wstaw mięso do lodówki na 2 godziny, by dobrze się zamarynowało.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią mięso. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 3 godziny.

W dużym garnku zagotuj wodę i umieść na nim naczynie do parowania. Włóż mięso do środka i gotuj przez 1 godzinę.

Mięso odstaw do ostygnięcia. I pokrój na cienkie plastry.

Jak oceniasz przepis na pastrami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat pastrami

Pastrami to idealny dodatek do kanapek i domowych burgerów. Choć można dostać je również w sklepie, to najlepiej smakuje to robione samodzielnie, w domu. Może się wydawać, że to dość skomplikowana wędlina, jednak wcale tak nie jest. Można ją przygotować w bardzo łatwy sposób i wystarczy odrobina cierpliwości, gdyż mięso musi porządnie się zamarynować, by miało najlepszy smak.

W takim wydaniu wołowina smakuje najlepiej. Otoczona w aromatycznych przyprawach i długo pieczona jest bardzo smaczna, a także niezwykle krucha. W tym wydaniu na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wędlin.

Pastrami wołowe to idealny dodatek do kanapek. Świetnie zastąpi sklepową szynkę czy kiełbasę. Jest od nich duża bardziej aromatyczna, a także zdrowsza. W warunkach domowych można kontrolować ilość soli, więc spokojnie mogą sobie na nią pozwolić nawet osoby, które ten pierwiastek w swojej diecie ograniczają. Domowe wyroby nie zawierają również konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku, które nie są zdrowe w zbyt dużych ilościach, a także mogą powodować groźne dla zdrowia alergie pokarmowe.

Jeżeli szukasz inspiracji na to jak zrobić pastrami wołowe, które będzie niezwykle smaczne, a przy tym pełne smaku i aromatu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego bardzo delikatna i krucha wołowina, która idealnie komponuje się z kanapkami czy domowymi burgerami. To dodatek, który odmieni nawet najnudniejsze danie ze względu na wspaniały smak.

Przepis na pastrami wołowe, choć może się wydawać bardzo skomplikowany, wcale taki nie jest. W kilku łatwych krokach można przygotować własną domową wędlinę, która pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Z tej receptury dowiesz jak zrobić domowe pastrami z polędwicy wołowej, która będzie bardzo krucha, a także pełna smacznych dodatków. Ilość przypraw można dopasować do własnych preferencji. To również dobry przepis dla wszystkich, którzy zastanawiają się jak wędzić mięso wołowe w warunkach domowych. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak przygotować pastrami bez dodatkowego sprzętu.

Alergeny w pastrami

Lista alergenów dla pastrami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze pastrami

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na dużą zawartość przetworzonego czerwonego mięsa to danie nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(112g)
Energia (kcal)
151.88
170.10
Białko (g)
17.53
19.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(112g)
Węglowodany (g)
3.47
3.88
Węglowodany przyswajalne (g)
3.18
3.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(112g)
Tłuszcz (g)
7.15
8.00
Tłuszcze nasycone (g)
3.97
4.44
Tłuszcze nienasycone (g)
3.18
3.56
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.71
3.04
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
0.52
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.64
78.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(112g)
Witamina A (µg (mcg))
0.18
0.20
Witamina B6 (mg)
0.50
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
1.13
1.27
Witamina C (mg)
1.41
1.58
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.24
0.27
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.10
Ryboflawina (mg)
0.28
0.31
Niacyna (mg)
7.59
8.51
Foliany (µg (mcg))
12.07
13.52
Beta karoten (µg (mcg))
1.61
1.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(112g)
Sód (mg)
118.22
132.41
Potas (mg)
320.72
359.21
Wapń (mg)
22.20
24.86
Fosfor (mg)
198.33
222.13
Magnez (mg)
24.85
27.83
Żelazo (mg)
0.86
0.96
Cynk (mg)
2.36
2.64
Miedź (mg)
0.12
0.13
Mangan (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pastrami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pastrami

Koszt składników
130.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
1000 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
120.00
Za 1000 g
Czosnek
50 g
10 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Musztarda sarepska
50 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Cukier trzcinowy
20 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Koszt składników
130.00