Pasteis de nata
- Ciasto francuskie - 2 szt (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
Przepis na pasteis de nata krok po kroku
Ciasto francuskie rozwiń, a następnie zwiń w ciasny rulonik. Podziel je na kawałki o grubości około 3 cm.
Pokrojone fragmenty włóż do foremek na babeczki, następnie lekko je spłaszcz. Rozprowadź ciasto po całej foremce.
Połowę mleka przelej do miseczki i dodaj do niego mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
Drugą część mleka przelej do rondelka. Dodaj do niego skórkę cytryny i cynamon. Całość zagotuj i wlej do niego mleko z mąką. Gotuj mieszając, aż całość zgęstnieje.
W osobnym garnku zagotuj pół szklanki wody wraz z cukrem. Gdy syrop zrobi się gęsty odstaw go na 2 minuty i przelej do mleka. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Masę przelej na babeczki z ciasta francuskiego.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 18 minut.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Sakiewki z ciasta francuskiego
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat pasteis de nata
Pasteis de nata to portugalskie babeczki z nadzienie budyniowym, które charakteryzują się niezwykle słodkim smakiem. Wywodzą się one z lizbońskiego klasztoru. Mnisi używali pierwotnie białek do krochmalenia habitów, a żółtka postanowili użyć do wypieków. Tak powstały właśnie te pyszne babeczki, których nadzienie robi się z dodatkiem sporej ilości żółtek, dzięki temu są tak pyszne, a przy tym pięknie rumiane. Te ciasteczka portugalskie cieszą się niebywałą popularnością wśród turystów, dlatego można je spotkać w każdej większej portugalskiej kawiarni i cukierni. Nic dziwnego są bardzo kruche i kryją i pyszne, budyniowe nadzienie, które wspaniale roztapia się w ustach.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pasteis de nata w łatwy sposób, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa, głównie dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego. Dlatego świetnie sprawdzi się jako awaryjny wypiek. W tym przypadku budyń robi się samodzielnie, jednak jest on również niezbyt skomplikowany. Całość piecze się bardzo krótko, dzięki czemu można się cieszyć wspaniałym smakiem babeczek w kilkanaście minut.
Przepis na pasteis de nata jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nimi nawet początkujący cukiernicy. Do przygotowania ciastek przyda się na pewno gotowe ciasto francuskie i sporo żółtek. To wypieki, które charakteryzują się bardzo słodkim smakiem, a także niezwykle kruchym ciastem. Maślany smak ciasta francuskiego idealnie komponuje się z słodkim, lekko cytrusowym aromatem nadzienia. Te babeczki są tak pyszne, ze ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Ten sprawdzony przepis pozwala na zrobienie tych wypieków w zaskakująco szybkim czasie. W Polsce ciężko jest dostać je w kawiarniach czy cukierniach, dlatego jedynym sposobem na spróbowanie ich bez długiej podróży jest przygotowanie ich we własnym domu. Z tą recepturą staje się to niezwykle łatwe. Babeczki będą dobre nie tylko na co dzień, ale również od święta, gdyż są bardzo piękne i eleganckie. Te smaczne babeczki budyniowe na pewno skradną serce każdego, kto ich spróbuje.
Alergeny w pasteis de nata
Lista alergenów dla pasteis de nata przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze pasteis de nata
Te słodkości nie powinny gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(83g)
Węglowodany
(83g)
Tłuszcze
(83g)
Witaminy
(83g)
Składniki mineralne
(83g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.