Pasta z wędzonego pstrąga

Opublikowano: 09.09.2021 r., 15:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z wędzonego pstrąga
Pasta z wędzonego pstrąga
Pasta z wędzonego pstrąga to wspaniały wybór na pyszne wytrawne śniadanie. Ma wspaniały smak, a przy tym jest również niezwykle sycąca. Całość sprawdzi się na diecie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Blendowanie 10 min
283 kcal
Kcal w porcji
128 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pstrąg wędzony filet - 1 szt (230 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (75 ml)
  • Majonez - 2 łyżki (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Natka pietruszki - pół pęczka (20 g)
  • Musztarda - 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, blender, duża miska, praska do czosnku, rondelek

Przepis na pastę z wędzonego pstrąga krok po kroku

Jajka ugotuj w rondelku na twardo. Ostudź je i obierz. Za pomocą widelca rozdrobnij je do miseczki.

Rybę podziel na mniejsze części za pomocą widelca. Połącz rybę z jajkami.

Do miseczki z rybą dodaj jogurt, majonez i musztardę. Wsyp pokrojoną natkę pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem.

Pastę zblenduj na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na pastę z wędzonego pstrąga
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat pasty z wędzonego pstrąga

Pasta z wędzonego pstrąga to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Jest smaczna i bardzo aromatyczna. Całość idealnie komponuje się z chlebem żytnim, najlepiej w towarzystwie ogórka kiszonego. To nie tylko pyszne smarowidło do kanapek, ale również niezwykle zdrowy dodatek, pełen białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Przepis na pastę z wędzonego pstrąga jest niezwykle prosty, dlatego nie będzie stanowił problemu nawet dla początkujących kucharzy. Do jej przygotowania używa się jajek ugotowanych na twardo, czas przygotowania można zmniejszyć korzystając z już ugotowanych jaj. W przepisie całość jest bardzo rozdrobniona za pomocą blendera, jednak osoby, które nie przepadają za taką konsystencją potraw mogą poprzestać na podzieleniu całości widelcem na mniejsze kawałki i dokładnemu wymieszaniu z płynnymi składnikami. Jednak dzięki zblendowaniu pasta nabiera kremowej i aksamitnej konsystencji.

To wspaniały pomysł na śniadanie, czy kolację. Świetnie sprawdzi się do kanapek. Można ją stosować jako główny składnik śniadania lub jako dodatek. Tak powstałą pastą można również faszerować jajka na imprezy czy święta. To wspaniały pomysł, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje.

Pasta przygotowana w ten sposób jest naprawdę pyszna, ale jest również niezwykle zdrowa. To dzięki dużej zawartości ryby. Pstrąg jest bardzo wartościowym produktem. Dostarcza sporo białka, a także dobrych tłuszczów, zwłaszcza kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wspaniale wpływają na zdrowie układu krwionośnego i nerwowego. Dlatego powinien pojawiać się w menu jak najczęściej. W wersji wędzonej zyskuje wspaniałego smaku, który wspaniale komponuje się z jajkami. W tej wersji całość jest dużo bardziej fit, gdyż część majonezu została zastąpiona jogurtem naturalnym, który zawiera mniej kalorii, ale za to dostarcza większej ilości pełnowartościowego białka.

To bardzo dobra opcja na śniadanie dla całej rodziny, jednak jest dość ostra, więc przygotowując ją dla młodszych domowników można zmniejszyć ilość musztardy lub pominąć pieprz. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić pastę z wędzonego pstrąga z jajkiem, która smakuje wybornie, jest bardzo sycąca, a do tego również wspiera zdrowie organizmu.

Alergeny w paście z wędzonego pstrąga

Lista alergenów dla pasty z wędzonego pstrąga przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pstrąg wędzony filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze pasty z wędzonego pstrąga

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy wybór ze względu na dużą zawartość białka, a także cennych kwasów Omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(128g)
Energia (kcal)
221.63
283.68
Białko (g)
20.25
25.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(128g)
Węglowodany (g)
1.84
2.35
Węglowodany przyswajalne (g)
1.43
1.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(128g)
Tłuszcz (g)
14.31
18.31
Tłuszcze nasycone (g)
4.44
5.69
Tłuszcze nienasycone (g)
9.87
12.63
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.97
5.08
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.90
7.55
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
130.04
166.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(128g)
Witamina A (µg (mcg))
111.04
142.13
Witamina B6 (mg)
0.31
0.39
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
3.24
4.15
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.55
9.66
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
12.96
16.59
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
2.40
3.07
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
94.56
121.03
Tiamina (mg)
0.11
0.14
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.22
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.27
5.47
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.62
31.52
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
196.39
251.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(128g)
Sód (mg)
420.28
537.96
Potas (mg)
364.13
466.09
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.49
77.43
Fosfor (mg)
232.08
297.06
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.81
34.31
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
1.26
Cynk (mg)
0.74
0.94
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z wędzonego pstrąga 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z wędzonego pstrąga

Koszt składników
49.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg wędzony filet
230 g
1 szt
10.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
23.00
Za 230 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt grecki 0% tłuszczu
75 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 ml
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
20 g
pół pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Musztarda
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
49.20