Pasta z wędzonego pstrąga
- Pstrąg wędzony filet - 1 szt (230 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (75 ml)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Natka pietruszki - pół pęczka (20 g)
- Musztarda - 1 łyżka (25 g)
Przepis na pastę z wędzonego pstrąga krok po kroku
Jajka ugotuj w rondelku na twardo. Ostudź je i obierz. Za pomocą widelca rozdrobnij je do miseczki.
Rybę podziel na mniejsze części za pomocą widelca. Połącz rybę z jajkami.
Do miseczki z rybą dodaj jogurt, majonez i musztardę. Wsyp pokrojoną natkę pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem.
Pastę zblenduj na gładką masę.
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Pstrąg
-
Pstrag z grilla
-
Pstrąg pieczony w folii
-
Pstrąg w galarecie
-
Pstrąg smażony
-
Pstrąg wędzony
-
Pstrąg z patelni
-
Pstrąg łososiowy z piekarnika
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Filet z pstrąga
-
Pstrąg smażony na patelni
-
Pstrąg na parze
-
Sałatka z wędzonym pstrągiem
-
Pstrąg pieczony z warzywami
-
Pstrąg z grilla elektrycznego
-
Pstrąg smażony na maśle
-
Pstrąg
Więcej informacji na temat pasty z wędzonego pstrąga
Pasta z wędzonego pstrąga to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Jest smaczna i bardzo aromatyczna. Całość idealnie komponuje się z chlebem żytnim, najlepiej w towarzystwie ogórka kiszonego. To nie tylko pyszne smarowidło do kanapek, ale również niezwykle zdrowy dodatek, pełen białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Przepis na pastę z wędzonego pstrąga jest niezwykle prosty, dlatego nie będzie stanowił problemu nawet dla początkujących kucharzy. Do jej przygotowania używa się jajek ugotowanych na twardo, czas przygotowania można zmniejszyć korzystając z już ugotowanych jaj. W przepisie całość jest bardzo rozdrobniona za pomocą blendera, jednak osoby, które nie przepadają za taką konsystencją potraw mogą poprzestać na podzieleniu całości widelcem na mniejsze kawałki i dokładnemu wymieszaniu z płynnymi składnikami. Jednak dzięki zblendowaniu pasta nabiera kremowej i aksamitnej konsystencji.
To wspaniały pomysł na śniadanie, czy kolację. Świetnie sprawdzi się do kanapek. Można ją stosować jako główny składnik śniadania lub jako dodatek. Tak powstałą pastą można również faszerować jajka na imprezy czy święta. To wspaniały pomysł, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje.
Pasta przygotowana w ten sposób jest naprawdę pyszna, ale jest również niezwykle zdrowa. To dzięki dużej zawartości ryby. Pstrąg jest bardzo wartościowym produktem. Dostarcza sporo białka, a także dobrych tłuszczów, zwłaszcza kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wspaniale wpływają na zdrowie układu krwionośnego i nerwowego. Dlatego powinien pojawiać się w menu jak najczęściej. W wersji wędzonej zyskuje wspaniałego smaku, który wspaniale komponuje się z jajkami. W tej wersji całość jest dużo bardziej fit, gdyż część majonezu została zastąpiona jogurtem naturalnym, który zawiera mniej kalorii, ale za to dostarcza większej ilości pełnowartościowego białka.
To bardzo dobra opcja na śniadanie dla całej rodziny, jednak jest dość ostra, więc przygotowując ją dla młodszych domowników można zmniejszyć ilość musztardy lub pominąć pieprz. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić pastę z wędzonego pstrąga z jajkiem, która smakuje wybornie, jest bardzo sycąca, a do tego również wspiera zdrowie organizmu.
Alergeny w paście z wędzonego pstrąga
Lista alergenów dla pasty z wędzonego pstrąga przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pstrąg wędzony filet
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze pasty z wędzonego pstrąga
To zdrowy wybór ze względu na dużą zawartość białka, a także cennych kwasów Omega 3.
Energia i białka
(128g)
Węglowodany
(128g)
Tłuszcze
(128g)
Witaminy
(128g)
Składniki mineralne
(128g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.