Przepis na pastę z wątróbki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, słoik

Cebulę pokrój w piórka.

W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę.

Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj wątróbkę i obsmaż z każdej strony.

Dolej bulion i gotuj, pod przykryciem, przez około 10 minut.

Ugotowaną wątróbkę z cebulą zblenduj, stopniowo dodając bulion, w którym dusiła się wątróbka (nie musisz dodawać całego bulionu, jeżeli chcesz gęstszą pastę).

Dopraw pastę solą, pieprzem i imbirem do smaku.

Podawaj z pieczywem i warzywami.

Otwarty, szklany słoiczek z pastą z wątróbki. Obok leżą kromki pieczywa posmarowane pastą i posypane koperkiem oraz nóż. Z tyłu, na ściereczce leży pieczywo.
Pasta z wątróbki
Koszt przygotowania dania
5.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
69 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Pasta z wątróbki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z wątróbki

Pasta z wątróbki jest szybkim w przygotowaniu i wartościowym dodatkiem do chleba. Do jej zrobienia możesz użyć wątróbki, która została Ci z obiadu. U mnie najczęściej jest to pasta z wątróbki drobiowej, ponieważ tej używam najczęściej, ale jeżeli masz inną, to też będzie w porządku. Możesz skorzystać z wątróbki gotowanej, z przepisu na wątróbkę duszoną, lub specjalnie ją ugotować. Ja najczęściej robię smarowidło z wątróbki, wykorzystując tą, która został mi z poprzedniego dnia, ponieważ oszczędzam w ten sposób czas. Dodatkowo można urozmaicać taką pastę, aby nie było nudno. W tym przepisie opisałam jak zrobić podstawową pastę, ale możesz dodać do niej:

- ugotowane jajka i majonez i wyjdzie pasta z jajka i wątróbki drobiowej,

- suszone pomidory, bazylię i oliwki, aby uzyskać śródziemnomorską pastę z wątróbki,

- ugotowane jabłka i żurawinę (najlepiej ugotowaną z jabłkami lub namoczoną) i wychodzi pasta kanapkowa z wątróbki o słodkim posmaku.

Takich smarowideł z wątróbki można przygotować niezliczoną ilość, zależnie od twojego gustu i kreatywności. To sprawia, że zwykłe kanapki, przestają być nudne. Do chleba z pastą z wątróbki możesz dołożyć kiszonego ogórka lub kiełki rzodkiewki, aby poprawić wchłanianie żelaza z wątróbki, a dodatkowo urozmaicić dietę. Im bardziej urozmaicona dieta, tym bardziej różnorodna jest mikrobiota jelitowa, która pełni bardzo wiele funkcji, między innymi:

- syntetyzuje witaminy z grupy B, oraz witaminę K,

- stymuluje układ odpornościowy,

- chroni przed uszkodzeniem nabłonka,

- syntetyzuje krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA),

- hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych,

- wytwarza neuroprzekaźniki, w tym kwas gamma-aminomasłowy (GABA) i wiele innych, które mają znaczący wpływ na zdrowie i samopoczucie. Dlatego tak ważne jest dbanie o różnorodność diety, czyli spożywanie wielu różnych produktów, nie codziennie tego samego. Postaraj się spożywać co najmniej 30 różnych produktów w ciągu tygodnia, wliczając w to także przyprawy. W paście kanapkowej z wątróbki będą tylko 4 składniki, ale gdy doliczysz do tego pieczywo i warzywo to już jest 6, czyli 1/5 z minimalnej ilości produktów.

Wartości odżywcze pasty z wątróbki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
86.34 kcal
69.08 kcal
Białko
8.21 g
6.57 g

Węglowodany w paście z wątróbki

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
2.71 g
2.17 g
Węglowodany przyswajalne
2.30 g
1.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.41 g
0.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
4.60 g
3.68 g
Tłuszcze nasycone
1.49 g
1.19 g
Tłuszcze nienasycone
3.11 g
2.49 g
Tłuszcze jednonasycone
2.26 g
1.81 g
Tłuszcze wielonasycone
0.85 g
0.68 g
Cholesterol
159.17 mg
127.34 mg

Witaminy w przepisie na pastę z wątróbki

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
1517.24 µg (mcg)
1213.79 µg (mcg)
Witamina B6
0.42 mg
0.34 mg
Witamina B12
7.64 µg (mcg)
6.11 µg (mcg)
Witamina C
10.02 mg
8.01 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.67 mg
0.53 mg
Retinol
1512.64 µg (mcg)
1210.11 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.84 mg
0.67 mg
Niacyna
4.56 mg
3.65 mg
Foliany
274.93 µg (mcg)
219.94 µg (mcg)
Beta karoten
26.26 µg (mcg)
21.01 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z wątróbki

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
136.00 mg
108.80 mg
Potas
145.98 mg
116.78 mg
Wapń
6.68 mg
5.34 mg
Fosfor
144.66 mg
115.72 mg
Magnez
11.43 mg
9.14 mg
Żelazo
4.22 mg
3.37 mg
Cynk
1.29 mg
1.03 mg
Miedź
0.24 mg
0.19 mg
Mangan
0.13 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z wątróbki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z wątróbki

Lista alergenów dla pasty z wątróbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania pasty z wątróbki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Bulion drobiowy
120 g
0,5 szklanki
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 120 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na pastę z wątróbki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób