Pasta z wątróbki
- Wątróbka drobiowa (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Bulion drobiowy - 0,5 szklanki (120 g)
Przepis na pastę z wątróbki krok po kroku
Cebulę pokrój w piórka.
W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę.
Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj wątróbkę i obsmaż z każdej strony.
Dolej bulion i gotuj, pod przykryciem, przez około 10 minut.
Ugotowaną wątróbkę z cebulą zblenduj, stopniowo dodając bulion, w którym dusiła się wątróbka (nie musisz dodawać całego bulionu, jeżeli chcesz gęstszą pastę).
Dopraw pastę solą, pieprzem i imbirem do smaku.
Podawaj z pieczywem i warzywami.
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Filet z kurczaka
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Ceviche
-
Omlet z warzywami
-
Placki z kaszy mannej
-
Pancakes bananowe
-
Zupa mleczna
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasta z ciecierzycy
-
Dietetyczne śniadania
Więcej informacji na temat pasty z wątróbki
Pasta z wątróbki jest szybkim w przygotowaniu i wartościowym dodatkiem do chleba. Do jej zrobienia możesz użyć wątróbki, która została Ci z obiadu. U mnie najczęściej jest to pasta z wątróbki drobiowej, ponieważ tej używam najczęściej, ale jeżeli masz inną, to też będzie w porządku. Możesz skorzystać z wątróbki gotowanej, z przepisu na wątróbkę duszoną, lub specjalnie ją ugotować. Ja najczęściej robię smarowidło z wątróbki, wykorzystując tą, która został mi z poprzedniego dnia, ponieważ oszczędzam w ten sposób czas. Dodatkowo można urozmaicać taką pastę, aby nie było nudno. W tym przepisie opisałam jak zrobić podstawową pastę, ale możesz dodać do niej:
- ugotowane jajka i majonez i wyjdzie pasta z jajka i wątróbki drobiowej,
- suszone pomidory, bazylię i oliwki, aby uzyskać śródziemnomorską pastę z wątróbki,
- ugotowane jabłka i żurawinę (najlepiej ugotowaną z jabłkami lub namoczoną) i wychodzi pasta kanapkowa z wątróbki o słodkim posmaku.
Takich smarowideł z wątróbki można przygotować niezliczoną ilość, zależnie od twojego gustu i kreatywności. To sprawia, że zwykłe kanapki, przestają być nudne. Do chleba z pastą z wątróbki możesz dołożyć kiszonego ogórka lub kiełki rzodkiewki, aby poprawić wchłanianie żelaza z wątróbki, a dodatkowo urozmaicić dietę. Im bardziej urozmaicona dieta, tym bardziej różnorodna jest mikrobiota jelitowa, która pełni bardzo wiele funkcji, między innymi:
- syntetyzuje witaminy z grupy B, oraz witaminę K,
- stymuluje układ odpornościowy,
- chroni przed uszkodzeniem nabłonka,
- syntetyzuje krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA),
- hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych,
- wytwarza neuroprzekaźniki, w tym kwas gamma-aminomasłowy (GABA) i wiele innych, które mają znaczący wpływ na zdrowie i samopoczucie. Dlatego tak ważne jest dbanie o różnorodność diety, czyli spożywanie wielu różnych produktów, nie codziennie tego samego. Postaraj się spożywać co najmniej 30 różnych produktów w ciągu tygodnia, wliczając w to także przyprawy. W paście kanapkowej z wątróbki będą tylko 4 składniki, ale gdy doliczysz do tego pieczywo i warzywo to już jest 6, czyli 1/5 z minimalnej ilości produktów.
Alergeny w paście z wątróbki
Lista alergenów dla pasty z wątróbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze pasty z wątróbki
Pasta z wątróbki to świetny zamiennik masła i wędliny do kanapek. Nie zawiera glutenu oraz ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.