Pasta z tuńczyka i jajka
- Tuńczyk - 1 puszka (120 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cebula - 1 szt (50 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (45 g)
Przepis na pastę z tuńczyka i jajka krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w rondelku. Ostudź je i obierz.
Tuńczyka odcedź z zalewy i połącz z jajkami. Dodaj obraną i posiekaną cebulę, a także majonez.
Całość zblenduj razem na gładką masę.
Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
Dodaj pokrojony drobno szczypiorek.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta bezjajeczna
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty z tuńczyka i jajka
Pasta z tuńczyka i jajka to świetna opcja na pyszne danie dla całej rodziny. Ma wspaniały smak i idealną konsystencję. To świetne źródło pełnowartościowego białka. Fantastycznie komponuje się ze świeżym chlebem, zwłaszcza pełnoziarnistym.
Przepis na pastę z tuńczyka i jajka jest niezwykle prosty, dlatego z łatwością poradzą sobie z nią nawet osoby początkujące. Całość zabiera tylko kilka chwil, więc będzie dobrą opcją na szybki posiłek. Choć w przepisie pastę blenduje się, wcale nie ma takiej konieczności. Można jajko i tuńczyka rozgnieść widelcem, a cebulę pokroić w kostkę, by była bardziej wyczuwalna. Taka opcja sprawdzi się w przypadku braku czasu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę z tuńczyka i jajka, która świetnie sprawdzi się na śniadanie i kolację, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To smarowidło nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Dostarcza sporo białka, ze względu na dodatek jajka, a także zdrowych tłuszczów, które pochodzą z ryby. Dzięki tumu jest świetnym wyborem na diecie. Całość na pewno przypadnie do gustu miłośnikom zbilansowanego menu. Ta pasta idealnie łączy się z chlebem pełnoziarnistym, można nią również faszerować jajka czy babeczki. Idealnie smakuje połączona z ogórkiem kiszonym.
To wspaniały pomysł na smarowidło do kanapek, które da się przyrządzić w kilka chwil. Jest tak sycące, że będzie idealną alternatywą dla wędlin, które należy w diecie minimalizować. Ryby wciąż stanowią zbyt małą część dieta, a są ogromną skarbnicą składników mineralnych czy witamin. Dlatego dobrze jest wykorzystywać przepisy, które pozwalają wzbogacać codzienne menu w różne gatunki. Tuńczyk jest łatwo dostępny, a przy tym naprawdę dostarcza wielu zdrowych tłuszczów. Dzięki czemu wspiera cały układ sercowo - naczyniowy.
To szybka pasta, której zrobienie zabiera tylko kilkanaście minut. Całość smakuje obłędnie i dostarcza dobrych składników. To pyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają rybne dania. Jest tak dobra, ze znika z talerzy w ekspresowym tempie. To smarowidło do chleba dobrze sprawdza się na kanapki, które można również zabierać ze sobą do szkoły czy pracy.
Alergeny w paście z tuńczyka i jajka
Lista alergenów dla pasty z tuńczyka i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze pasty z tuńczyka i jajka
To zdrowa opcja pełna białka i zdrowych tłuszczów.
Energia i białka
(138g)
Węglowodany
(138g)
Tłuszcze
(138g)
Witaminy
(138g)
Składniki mineralne
(138g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.