Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika podana na plastrach ogórka
Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika
Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika to super zdrowy dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również jako sos a’la pesto do makaronu.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Miksowanie 10 min
306 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Słonecznik nasiona łuskane (150 g)
  • Suszone pomidory w oleju (270 g)
  • Cebula (100 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miseczka, malakser

Przepis na pastę z suszonych pomidorów i słonecznika krok po kroku

Pestki słonecznika opłucz na sitku. Następnie umieść w miseczce i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny by napęczniały.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelnie wlej łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i podsmaż na nim cebulę, aż zrobi się złota.

W malakserze umieść suszone pomidory, cebulę i połowę oleju ze słoika.

Dodaj cukier, ząbki czosnek bez łupinek oraz sok z cytryny.

Zmiksuj na gładką masę (może być jeszcze płynna).

Dodaj odsączone pestki słonecznika. Miksuj całość, aż masa zrobi się gładka.

Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na pastę z suszonych pomidorów i słonecznika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty z suszonych pomidorów i słonecznika

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika to super zdrowy dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również jako sos à la pesto do makaronu.

Przepis na pastę z suszonych pomidorów jest bardzo prosty w wykonaniu. Ta smaczna, dietetyczna pasta na pewno wszystkim zasmakuje.

Na początku pestki słonecznika opłucz na sitku. Następnie umieść w miseczce i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny by napęczniały. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelnie wlej łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i podsmaż na nim cebulę, aż zrobi się złota. W malakserze umieść suszone pomidory, cebulę i połowę oleju ze słoika. Dodaj cukier, ząbki czosnek bez łupinek oraz sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę (może być jeszcze płynna). Dodaj odsączone pestki słonecznika. Miksuj całość, aż masa zrobi się gładka. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Jeśli wiesz już jak zrobić pastę z suszonych pomidorów i słonecznika i chcesz by była bardziej fit, to możesz użyć suszonych pomidorów bez zalewy i zalać je wrzątkiem aż dobrze zmiękną. To naprawdę świetny pomysł na pastę do słoika, która koniecznie powinna znaleźć się w Twojej lodówce.

Pomidory to warzywa wszystkim bardzo dobrze znane. To dobre źródło witaminy C, potasu i innych składników odżywczych. 100 g świeżych pomidorów dostarcza tylko 18 kcal. Wygląda to zupełnie inaczej w przypadku suszonych pomidorów. Są znacznie zdrowsze niż te w świeżej postaci. Mają znacznie więcej likopenu – związku należącego do karotenoidów. Związek ten jest silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że ma działanie protekcyjne przed wolnymi rodnikami, które sprzyjają powstawaniu chorób takich jak np. nowotwory. Suszone pomidory zawierają również potas, w 100 g suszonych pomidorów jest go aż 12 razy więcej niż w 100 g świeżych warzyw. Tym samym taka ilość pomidorów suszonych pozwala na pokrycie całodziennego zapotrzebowania na potas.

Alergeny w paście z suszonych pomidorów i słonecznika

Lista alergenów dla pasty z suszonych pomidorów i słonecznika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z suszonych pomidorów i słonecznika

Wartości odżywcze pasty z suszonych pomidorów i słonecznika

na 100g gotowej potrawy

Suszone pomidory zawierają również potas, w 100 g suszonych pomidorów jest go aż 12 razy więcej niż w 100 g świeżych warzyw

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
278.59
306.45
Białko (g)
8.40
9.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
20.93
23.02
Węglowodany przyswajalne (g)
15.43
16.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.50
6.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
20.80
22.88
Tłuszcze nasycone (g)
4.33
4.76
Tłuszcze nienasycone (g)
16.47
18.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.22
10.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.25
7.98
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: słonecznik nasiona łuskane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
31.95
35.14
Witamina B6 (mg)
0.56
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
52.50
57.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.51
0.56
Ryboflawina (mg)
0.29
0.32
Niacyna (mg)
4.06
4.46
Foliany (µg (mcg))
76.40
84.04
Beta karoten (µg (mcg))
39.53
43.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
482.94
531.23
Potas (mg)
973.53
1070.88
Wapń (mg)
53.17
58.49
Fosfor (mg)
254.20
279.62
Magnez (mg)
129.77
142.75
Żelazo (mg)
2.81
3.09
Cynk (mg)
1.78
1.96
Miedź (mg)
0.73
0.80
Mangan (mg)
0.79
0.87
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z suszonych pomidorów i słonecznika 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z suszonych pomidorów i słonecznika

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonecznik nasiona łuskane
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Suszone pomidory w oleju
270 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 270 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier trzcinowy
10 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
22.00