Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika
- Słonecznik nasiona łuskane (150 g)
- Suszone pomidory w oleju (270 g)
- Cebula (100 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól (5 g)
Przepis na pastę z suszonych pomidorów i słonecznika krok po kroku
Pestki słonecznika opłucz na sitku. Następnie umieść w miseczce i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny by napęczniały.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelnie wlej łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i podsmaż na nim cebulę, aż zrobi się złota.
W malakserze umieść suszone pomidory, cebulę i połowę oleju ze słoika.
Dodaj cukier, ząbki czosnek bez łupinek oraz sok z cytryny.
Zmiksuj na gładką masę (może być jeszcze płynna).
Dodaj odsączone pestki słonecznika. Miksuj całość, aż masa zrobi się gładka.
Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Passata pomidorowa
-
Sałatka z zielonych pomidorów
-
Sałatka z pomidorów
-
Sałatka z suszonymi pomidorami
-
Leczo z kurczakiem
-
Sos meksykański
-
Pasta z suszonych pomidorów
-
Pomidory w słoikach
-
Śledzie z suszonymi pomidorami
-
Leczo na zimę
-
Pulpa pomidorowa
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Przecier pomidorowy Thermomix
-
Domowy ketchup
-
Ketchup z dyni
-
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Przetwory z pomidorów
Więcej informacji na temat pasty z suszonych pomidorów i słonecznika
Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika to super zdrowy dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również jako sos à la pesto do makaronu.
Przepis na pastę z suszonych pomidorów jest bardzo prosty w wykonaniu. Ta smaczna, dietetyczna pasta na pewno wszystkim zasmakuje.
Na początku pestki słonecznika opłucz na sitku. Następnie umieść w miseczce i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny by napęczniały. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelnie wlej łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i podsmaż na nim cebulę, aż zrobi się złota. W malakserze umieść suszone pomidory, cebulę i połowę oleju ze słoika. Dodaj cukier, ząbki czosnek bez łupinek oraz sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę (może być jeszcze płynna). Dodaj odsączone pestki słonecznika. Miksuj całość, aż masa zrobi się gładka. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
Jeśli wiesz już jak zrobić pastę z suszonych pomidorów i słonecznika i chcesz by była bardziej fit, to możesz użyć suszonych pomidorów bez zalewy i zalać je wrzątkiem aż dobrze zmiękną. To naprawdę świetny pomysł na pastę do słoika, która koniecznie powinna znaleźć się w Twojej lodówce.
Pomidory to warzywa wszystkim bardzo dobrze znane. To dobre źródło witaminy C, potasu i innych składników odżywczych. 100 g świeżych pomidorów dostarcza tylko 18 kcal. Wygląda to zupełnie inaczej w przypadku suszonych pomidorów. Są znacznie zdrowsze niż te w świeżej postaci. Mają znacznie więcej likopenu – związku należącego do karotenoidów. Związek ten jest silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że ma działanie protekcyjne przed wolnymi rodnikami, które sprzyjają powstawaniu chorób takich jak np. nowotwory. Suszone pomidory zawierają również potas, w 100 g suszonych pomidorów jest go aż 12 razy więcej niż w 100 g świeżych warzyw. Tym samym taka ilość pomidorów suszonych pozwala na pokrycie całodziennego zapotrzebowania na potas.
Alergeny w paście z suszonych pomidorów i słonecznika
Lista alergenów dla pasty z suszonych pomidorów i słonecznika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z suszonych pomidorów i słonecznika
Wartości odżywcze pasty z suszonych pomidorów i słonecznika
Suszone pomidory zawierają również potas, w 100 g suszonych pomidorów jest go aż 12 razy więcej niż w 100 g świeżych warzyw
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.