Przepis na pasta z soczewicy czerwonej krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Do garnka wsyp soczewicę, dodaj łyżkę soli i wlej wodę.

Gotuj przez około 20 minut.

Odcedź soczewicę i wystudź.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę z czosnkiem.

Na suchej patelni upraż pestki słonecznika.

Do malaksera włóż soczewicę, cebulę, pestki słonecznika, dodaj rozmaryn, koper, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.

Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa razowego.

Pasta z soczewicy czerwonej podana w brązowej miseczce.
Pasta z soczewicy czerwonej
Koszt przygotowania dania
8.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
395 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
22

Pasta z soczewicy czerwonej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z soczewicy czerwonej

Pasta z soczewicy czerwonej to bardzo dobry pomysł na wegetariański dodatek do śniadania. Pasta z soczewicy powinna zawierać duży dodatek ziół i przypraw, aby nie była mdła. Przepis na pastę z soczewicy czerwonej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona soczewica, cebula, pestki słonecznika, koper, czosnek, rozmaryn, sól, pieprz, papryka słodka, olej rzepakowy.

Jak zrobić pastę z soczewicy czerwonej? Do garnka wsyp soczewicę, dodaj łyżkę soli i wlej wodę. Gotuj przez około 20 minut. Odcedź soczewicę i wystudź. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę z czosnkiem. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. Do malaksera włóż soczewicę, cebulę, pestki słonecznika, dodaj rozmaryn, koper, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa razowego.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Cebuli jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była cenionym lekarstwem na szkorbut, który doskwierał żeglarzom. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszna pasta jest łatwa i szybka do zrobienia. Gotowana na parze soczewica z puszki pozwoli Ci jeszcze bardziej przyspieszyć wykonanie pasty. Pasta warzywna to prosty przepis na dodatek do śniadania. Smaczna pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pastę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pasta z soczewicy jest bardzo zdrowa i zawiera małą ilość kalorii.

Wartości odżywcze pasty z soczewicy czerwonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
304.21 kcal
395.47 kcal
Białko
12.61 g
16.39 g

Węglowodany w paście z soczewicy czerwonej

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
30.16 g
39.20 g
Węglowodany przyswajalne
24.13 g
31.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.02 g
7.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
16.06 g
20.88 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
2.91 g
Tłuszcze nienasycone
13.83 g
17.97 g
Tłuszcze jednonasycone
7.92 g
10.30 g
Tłuszcze wielonasycone
5.90 g
7.67 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: słonecznik nasiona łuskane.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pasta z soczewicy czerwonej

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
24.61 µg (mcg)
32.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.40 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.46 mg
11.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.94 mg
2.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
125.48 µg (mcg)
163.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasta z soczewicy czerwonej

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
8.97 mg
11.66 mg
Potas
439.70 mg
571.61 mg
Wapń
49.87 mg
64.83 mg
Fosfor
222.10 mg
288.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
77.24 mg
100.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.01 mg
5.21 mg
Cynk
2.20 mg
2.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.78 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z soczewicy czerwonej 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z soczewicy czerwonej

Lista alergenów dla pasty z soczewicy czerwonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z soczewicy czerwonej

Cena przygotowania pasty z soczewicy czerwonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
250 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Cebula
230 g
2 duże sztyki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Słonecznik nasiona łuskane
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na pasta z soczewicy czerwonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób