Pasta z soczewicy czerwonej

Opublikowano: 21.02.2022 r., 11:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z soczewicy czerwonej podana w brązowej miseczce.
Pasta z soczewicy czerwonej
Pasta z soczewicy czerwonej to świetna propozycja na pyszny dodatek do kanapek na śniadanie i kolację. Pastę z soczewicy można wykorzystać także jako farsz do naleśników. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
395 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Soczewica czerwona (250 g)
  • Cebula 2 duże sztyki (230 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 2 małe pęczki (40 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (100 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na pasta z soczewicy czerwonej krok po kroku

Do garnka wsyp soczewicę, dodaj łyżkę soli i wlej wodę.

Gotuj przez około 20 minut.

Odcedź soczewicę i wystudź.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę z czosnkiem.

Na suchej patelni upraż pestki słonecznika.

Do malaksera włóż soczewicę, cebulę, pestki słonecznika, dodaj rozmaryn, koper, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.

Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa razowego.

Jak oceniasz przepis na pasta z soczewicy czerwonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty z soczewicy czerwonej

Pasta z soczewicy czerwonej to bardzo dobry pomysł na wegetariański dodatek do śniadania. Pasta z soczewicy powinna zawierać duży dodatek ziół i przypraw, aby nie była mdła. Przepis na pastę z soczewicy czerwonej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona soczewica, cebula, pestki słonecznika, koper, czosnek, rozmaryn, sól, pieprz, papryka słodka, olej rzepakowy.

Jak zrobić pastę z soczewicy czerwonej? Do garnka wsyp soczewicę, dodaj łyżkę soli i wlej wodę. Gotuj przez około 20 minut. Odcedź soczewicę i wystudź. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę z czosnkiem. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. Do malaksera włóż soczewicę, cebulę, pestki słonecznika, dodaj rozmaryn, koper, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa razowego.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Cebuli jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była cenionym lekarstwem na szkorbut, który doskwierał żeglarzom. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszna pasta jest łatwa i szybka do zrobienia. Gotowana na parze soczewica z puszki pozwoli Ci jeszcze bardziej przyspieszyć wykonanie pasty. Pasta warzywna to prosty przepis na dodatek do śniadania. Smaczna pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pastę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pasta z soczewicy jest bardzo zdrowa i zawiera małą ilość kalorii.

Alergeny w paście z soczewicy czerwonej

Lista alergenów dla pasty z soczewicy czerwonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z soczewicy czerwonej

Wartości odżywcze pasty z soczewicy czerwonej

na 100g gotowej potrawy

Pasta z soczewicy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pasta zawiera duża ilość roślinnego białka. Pasta jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie diabetyków oraz osób walczących z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
304.21
395.47
Białko (g)
12.61
16.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
30.16
39.20
Węglowodany przyswajalne (g)
24.13
31.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.02
7.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
16.06
20.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
2.91
Tłuszcze nienasycone (g)
13.83
17.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.92
10.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.90
7.67
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: słonecznik nasiona łuskane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
24.61
32.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.40
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.46
11.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
2.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
125.48
163.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
8.97
11.66
Potas (mg)
439.70
571.61
Wapń (mg)
49.87
64.83
Fosfor (mg)
222.10
288.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
77.24
100.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.01
5.21
Cynk (mg)
2.20
2.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.78
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z soczewicy czerwonej 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z soczewicy czerwonej

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
250 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Cebula
230 g
2 duże sztyki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Słonecznik nasiona łuskane
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
21.50