Pasta z ryby wędzonej
Opublikowano: 05.07.2021 r.
Makrela wędzona, jajka i jogurt skyr – te proste składniki to klucz do pysznej pasty z ryby wędzonej. Dodaj do tego trochę majonezu, musztardy i cebuli, a otrzymasz smarowidło świetne na kanapki czy do nadziewania jajek. Teraz tylko wystarczy wszystko razem połączyć i gotowe!
Składniki dla 6 porcji:
- Makrela wędzona - 125 g (1 szt)
- Jajko - 3 szt.
- Jogurt skyr - 50 g (2 łyżki)
- Majonez - 25 g (1 łyżka)
- Musztarda - 25 g (1 łyżka)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Odstaw do ostudzenia i obierz. Następnie rozgnieć widelcem i przełóż do miski.
- Makrelę obierz z ości i rozdrobnij przy pomocy widelca, dodaj do jajek.
- Cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę. Dodaj do pozostałych składników.
- Do pasty dodaj majonez i jogurt. Przypraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To świetny sposób na włączenie do swojej diety makreli, która jest świetny źródłem wapnia i pełnowartościowego białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny