Przepis na pastę z pieczonego bakłażana krok po kroku
- Bakłażan 800 g
- Czosnek 10 g
- Sok cytrynowy 30 ml
- Tahini (pasta sezamowa) 50 g
- Oliwa z oliwek 40 ml
- Pietruszka 20 g
Bakłażany przekrój na pół i lekko posmaruj go oliwą z oliwek. Umieść go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Bakłażana piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, a następnie ostaw go do przestygnięcia.
Wnętrze bakłażana wydrąż dużą łyżką, pozostawiając skórkę.
Do bakłażana dodaj czosnek i sok z cytryny, mieszaj energicznie widelcem, aż bakłażan się rozpadnie.
Dodaj do całości odrobinę tahini i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj.
Pastę zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku.
-
Pancakes
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Chlebek bananowy fit
-
Chleb razowy
-
Kleik ryżowy
-
Ciasto naleśnikowe
-
Omlet z warzywami
-
Pancakes bananowe
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasta z ciecierzycy
-
Dietetyczne śniadania

(liczba kalorii)
Pasta z pieczonego bakłażana - cechy przepisu
Więcej o paście z pieczonego bakłażana
Pasta z pieczonego bakłażana to świetna opcja na naprawdę smaczny dodatek, który wspaniale smakuje. Idealnie sprawdzi się jako smarowidło na pieczywo. Ta pasta przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom arabskiej kuchni, gdyż to właśnie stamtąd się wywodzi. Ma wspaniały smak, który zawdzięcza nie tylko dużej obecności bakłażana, ale również pasty tahini. Pochodzi z Libii, ale bardzo często gości również na stołach w Egipcie. A można ją zrobić z zaledwie dwóch składników.
Przepis na pastę z pieczonego bakłażana będzie prawdziwą gratką dla osób, które kochają kuchnię roślinną. Jest ona w całości wegańska, jednak smakuje naprawdę fantastycznie. Jej stworzenie zajmuje tylko kilka chwil, dzięki czemu sprawdzi się nawet dla najbardziej zabieganych osób. Jej przygotowanie można podzielić na dwa główne etapy. Pierwszym jest przygotowanie bakłażanów, a kolejnym - połączenie składników i ich zblendowanie. Do przygotowania tej pasty niezbędny będzie dobry blender ręczny lub robot kuchenny. Najlepiej blendować bakłażana po ostygnięciu, tak, by nie powodował nadmiernego nagrzewania sprzętu, przez co może on ulec zepsuciu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę z pieczonego bakłażana, by była naprawdę fantastyczna, a przy tym bardzo łatwa, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Ta pasta jest idealnym rozwiązaniem na wprowadzenie do swojego menu większej ilości warzyw. Jej bazą jest bakłażan, warzywo, które nie jest zbyt lubiane. Głównie ze względu na swój gorzki posmak po obróbce termicznej. Jednak podanie go w taki sposób sprawia, że jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Bakłażany są świetnym źródłem wielu dobroczynnych składników. Ze względu na swój ciemny kolor dostarczają sporo barwnika, który jest wspaniałym antyoksydantem, chroniącym przed nowotworami i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Dzięki tej paście można korzystać z jego dobrodziejstw na co dzień. Pasta wspaniale sprawdza się do kanapek, gdyż jest niezwykle pyszna. To dobra opcja, którą można podawać do mięs, gdyż sprawia, że cała potrawa jest niezwykle smaczna.
Wartości odżywcze pasty z pieczonego bakłażana
Energia i białka
(158g)
Węglowodany w paście z pieczonego bakłażana
(158g)
Tłuszcze
(158g)
Witaminy w przepisie na pastę z pieczonego bakłażana
(158g)
Składniki mineralne w przepisie na pastę z pieczonego bakłażana
(158g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paście z pieczonego bakłażana
Lista alergenów dla pasty z pieczonego bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tahini (pasta sezamowa)