Przepis na pastę z pieczonego bakłażana krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kminek mielony, papryka wędzona
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, duża miska, papier do pieczenia

Bakłażany przekrój na pół i lekko posmaruj go oliwą z oliwek. Umieść go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Bakłażana piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, a następnie ostaw go do przestygnięcia.

Wnętrze bakłażana wydrąż dużą łyżką, pozostawiając skórkę.

Do bakłażana dodaj czosnek i sok z cytryny, mieszaj energicznie widelcem, aż bakłażan się rozpadnie.

Dodaj do całości odrobinę tahini i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj.

Pastę zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku.

Pasta z pieczonego bakłażana podana w eleganckiej misce.
pasta z pieczonego bakłażana
Koszt przygotowania dania
12.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
147 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
43

Pasta z pieczonego bakłażana - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana to świetna opcja na naprawdę smaczny dodatek, który wspaniale smakuje. Idealnie sprawdzi się jako smarowidło na pieczywo. Ta pasta przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom arabskiej kuchni, gdyż to właśnie stamtąd się wywodzi. Ma wspaniały smak, który zawdzięcza nie tylko dużej obecności bakłażana, ale również pasty tahini. Pochodzi z Libii, ale bardzo często gości również na stołach w Egipcie. A można ją zrobić z zaledwie dwóch składników.

Przepis na pastę z pieczonego bakłażana będzie prawdziwą gratką dla osób, które kochają kuchnię roślinną. Jest ona w całości wegańska, jednak smakuje naprawdę fantastycznie. Jej stworzenie zajmuje tylko kilka chwil, dzięki czemu sprawdzi się nawet dla najbardziej zabieganych osób. Jej przygotowanie można podzielić na dwa główne etapy. Pierwszym jest przygotowanie bakłażanów, a kolejnym - połączenie składników i ich zblendowanie. Do przygotowania tej pasty niezbędny będzie dobry blender ręczny lub robot kuchenny. Najlepiej blendować bakłażana po ostygnięciu, tak, by nie powodował nadmiernego nagrzewania sprzętu, przez co może on ulec zepsuciu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę z pieczonego bakłażana, by była naprawdę fantastyczna, a przy tym bardzo łatwa, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Ta pasta jest idealnym rozwiązaniem na wprowadzenie do swojego menu większej ilości warzyw. Jej bazą jest bakłażan, warzywo, które nie jest zbyt lubiane. Głównie ze względu na swój gorzki posmak po obróbce termicznej. Jednak podanie go w taki sposób sprawia, że jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Bakłażany są świetnym źródłem wielu dobroczynnych składników. Ze względu na swój ciemny kolor dostarczają sporo barwnika, który jest wspaniałym antyoksydantem, chroniącym przed nowotworami i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Dzięki tej paście można korzystać z jego dobrodziejstw na co dzień. Pasta wspaniale sprawdza się do kanapek, gdyż jest niezwykle pyszna. To dobra opcja, którą można podawać do mięs, gdyż sprawia, że cała potrawa jest niezwykle smaczna.

Wartości odżywcze pasty z pieczonego bakłażana

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(158g)
Energia (kalorie)
93.43 kcal
147.62 kcal
Białko
1.82 g
2.88 g

Węglowodany w paście z pieczonego bakłażana

Na 100g
Na porcję
(158g)
Węglowodany
7.01 g
11.08 g
Węglowodany przyswajalne
3.86 g
6.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.15 g
4.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(158g)
Tłuszcz
7.21 g
11.39 g
Tłuszcze nasycone
1.30 g
2.05 g
Tłuszcze nienasycone
5.92 g
9.35 g
Tłuszcze jednonasycone
4.16 g
6.58 g
Tłuszcze wielonasycone
1.75 g
2.77 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pastę z pieczonego bakłażana

Na 100g
Na porcję
(158g)
Witamina A
1.00 µg (mcg)
1.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
3.76 mg
5.94 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.90 mg
1.43 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.10 mg
Niacyna
0.86 mg
1.36 mg
Foliany
25.76 µg (mcg)
40.70 µg (mcg)
Beta karoten
13.98 µg (mcg)
22.09 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z pieczonego bakłażana

Na 100g
Na porcję
(158g)
Sód
8.24 mg
13.02 mg
Potas
230.04 mg
363.47 mg
Wapń
32.89 mg
51.97 mg
Fosfor
62.09 mg
98.11 mg
Magnez
17.85 mg
28.21 mg
Żelazo
0.72 mg
1.14 mg
Cynk
0.40 mg
0.64 mg
Miedź
0.16 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z pieczonego bakłażana 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z pieczonego bakłażana

Lista alergenów dla pasty z pieczonego bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Cena przygotowania pasty z pieczonego bakłażana

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
800 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
6.22
Za 800 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sok cytrynowy
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Tahini (pasta sezamowa)
50 g
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
2.43
Za 50 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Pietruszka
20 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 20 g
Koszt składników
43.90
Jak oceniasz przepis na pastę z pieczonego bakłażana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób