Pasta z mięsa z rosołu

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z rosołu w miseczce
Pasta z mięsa z rosołu
Pasta z mięsa z rosołu to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe dodatki do pieczywa, jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Przygotuje się ją szybko.
Przygotowanie 20 min
160 kcal
Kcal w porcji
122 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Marchewka - ugotowane w rosole (45 g)
  • Seler korzeniowy - ugotowane w rosole (60 g)
  • Pietruszka - ugotowane w rosole (50 g)
  • Udko kurczaka bez skóry - ugotowane w rosole (500 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Szczypiorek (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, malakser

Przepis na pastę z mięsa z rosołu krok po kroku

Mięso oddziel od kości i bardzo drobno posiekaj. Wrzuć do misy blendera.

Warzywa dodaj do mięsa, wlej oliwę i zblenduj na gładką masę.

Natkę i szczypiorek dobrze posiekaj i dodaj do pasty.

Pastę przypraw do smaku przyprawami i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na pastę z mięsa z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat pasty z mięsa z rosołu

Pasta z mięsa z rosołu to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe dodatki do pieczywa, jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Przygotuje się ją szybko, w dodatku z prostych składników.

Przepis na pastę z mięsa z rosołu to świetna opcja dla wszystkich, którzy zastanawiają się co zrobić z mięsem, które zostanie po ugotowaniu bulionu. W wielu przypadkach kończy ono jako dodatek do pierogów, czy krokietów, albo – co gorsza – w śmietniku. Zamiast marnować naprawdę dobre kawałki mięsa, można z nich zrobić pyszną pastę, która sprawdzi się na kanapkach, czy grzankach. Najlepiej komponuje się z dodatkiem kiełków, a także świeżymi warzywami - ogórkiem, rzodkiewką, czy pomidorem. Ta z przepisu jest odpowiednio przyprawiona, ale również niezwykle lekkostrawna, dlatego spokojnie mogą z niej korzystać nawet osoby z problemami żołądkowymi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę z mięsa z rosołu, która będzie łatwa, a przy tym smaczna, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W tym przepisie używa się mięsa gotowanego, które następnie należy bardzo drobno zmielić, dzięki czemu będzie miało odpowiednią konsystencję. To smaczna opcja zwłaszcza dla osób na diecie, gdyż pasta jest lekkostrawna. Zwłaszcza gdy przygotowana jest na bazie mięsa drobiowego. Sprawdzi się do niej zarówno kurczak, jak i indyk. To doskonały dodatek do kanapek. Nadaje im wspaniałego smaku. Można ją zrobić równie w wersji łagodnej, która świetnie sprawdzi się dla dzieci, nawet tych najmniejszych, ale również na ostro. Podstawowy przepis podaje wersję łagodniejszą. By nieco ją wzbogacić wystarczy tylko dodać do niej więcej pieprzu, a także papryczki chili. To doskonała opcja dla miłośników prostych dań. Ta pasta pozwala również przemycić nieco warzyw. Używa się do niej również ugotowanej marchewki z rosołu, a także pietruszki i selera. Dzięki temu jest również bardzo zdrowa i odżywcza. Warzywa są przepełnione witaminami i składnikami mineralnymi, dzięki czemu wspiera zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie. Im ich więcej w diecie, tym lepiej.

Alergeny w paście z mięsa z rosołu

Lista alergenów dla pasty z mięsa z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze pasty z mięsa z rosołu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kcal)
131.65
160.61
Białko (g)
13.61
16.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany (g)
2.90
3.54
Węglowodany przyswajalne (g)
2.07
2.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
1.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz (g)
7.11
8.67
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
2.41
Tłuszcze nienasycone (g)
5.13
6.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.01
4.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
1.37
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.33
76.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(122g)
Witamina A (µg (mcg))
77.32
94.33
Witamina B6 (mg)
0.32
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.48
Witamina C (mg)
7.82
9.54
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.86
1.05
Retinol (µg (mcg))
6.85
8.36
Tiamina (mg)
0.08
0.10
Ryboflawina (mg)
0.14
0.17
Niacyna (mg)
4.05
4.94
Foliany (µg (mcg))
16.92
20.64
Beta karoten (µg (mcg))
738.46
900.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód (mg)
80.63
98.37
Potas (mg)
258.44
315.29
Wapń (mg)
21.86
26.66
Fosfor (mg)
143.34
174.87
Magnez (mg)
22.93
27.98
Żelazo (mg)
0.90
1.10
Cynk (mg)
1.34
1.63
Miedź (mg)
0.07
0.08
Mangan (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z mięsa z rosołu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z mięsa z rosołu

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
45 g
ugotowane w rosole
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Seler korzeniowy
60 g
ugotowane w rosole
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Pietruszka
50 g
ugotowane w rosole
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Udko kurczaka bez skóry
500 g
ugotowane w rosole
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Szczypiorek
25 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Koszt składników
44.00