Pasta z makreli z puszki

Opublikowano: 26.01.2022 r., 19:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makrelowa pasta w słoiczku
Pasta z makreli z puszki
Pasta z makreli z puszki to doskonały pomysł na pyszne smarowidło do kanapek. Pasta z makreli sprawdzi się na śniadanie i kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
416 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makrela w pomidorach (konserwa) (400 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Majonez (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska, malakser

Przepis na pasta z makreli z puszki krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój na mniejsze kawałki.

Makrelę umieść w malakserze, dodaj do niej jajka i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę.

Posiekaj koper.

Do pasty dodaj majonez, cebulę, koper, kukurydzę, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.

Całość wymieszaj dokładnie.

Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na pasta z makreli z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty z makreli z puszki

Pasta z makreli z puszki to świetny pomysł na pyszny dodatek do kanapek śniadaniowych i nie tylko. Łatwa pasta świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na pastę z makreli z puszki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makrela w pomidorach, kukurydza, cebula, koper, jajka, majonez, sól, pieprz, papryka ostra.

Jak zrobić pastę z makreli z puszki? Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój na mniejsze kawałki. Makrelę umieść w malakserze, dodaj do niej jajka i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę. Posiekaj koper. Do pasty dodaj majonez, cebulę, koper, kukurydzę, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Całość wymieszaj dokładnie. Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa żytniego. Pasta świetnie sprawdzi się także jako farsz do naleśników.

Makrela z puszki to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Makrela jest rybą morską, należy do tłustych ryb, które zawierają dużą ilość kwasów omega 3. Kwasy tłuszczowe omega 3 mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają one redukować stany zapalne w naszym organizmie. Mają wpływ na rozwój mózgu u niemowląt. Kwasy omega 3 pomagają redukować nadmierny poziom cholesterolu we krwi. Pamiętaj, aby przy wyborze makreli w puszce zwrócić uwagę czy nie zostało do niej dodane dużo cukru. Na rynku bowiem dostępne są różne rodzaje konserw do wyboru. Makrela świetnie sprawdza się do przygotowywania z niej past, gdyż ma zwartą konsystencję.

Podsumowując smaczna i szybka do zrobienia pasta będzie świetnym pomysłem na śniadanie i na kolację. Prosty przepis możesz wykorzystać także jako przekąskę podczas spotykań ze znajomymi. Pastę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby zamknąć ją w szczelnym pojemniku, gdyż makrela ma bardzo intensywny zapach. Pyszna pasta jest bardzo zdrowa i dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w paście z makreli z puszki

Lista alergenów dla pasty z makreli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela w pomidorach (konserwa)
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela w pomidorach (konserwa)
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze pasty z makreli z puszki

na 100g gotowej potrawy

Pasta z makreli z puszki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Makrela jest także świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Makrela jest dość kaloryczna, lecz jest to bardzo wartościowy produkt pod względem odżywczym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
198.27
416.37
Białko (g)
6.86
14.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
6.02
12.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
16.42
34.48
Tłuszcze nasycone (g)
3.98
8.35
Tłuszcze nienasycone (g)
12.44
26.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.22
10.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.22
15.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B12 (µg (mcg))
2.88
6.06
Witamina D (µg (mcg))
1.01
2.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
273.80
574.99
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli z puszki 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z makreli z puszki

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela w pomidorach (konserwa)
400 g
8.50
Za 170,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Majonez
120 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 120 g
Koszt składników
47.00