Pasta z makreli z puszki
- Makrela w pomidorach (konserwa) (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Majonez (120 g)
Przepis na pasta z makreli z puszki krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój na mniejsze kawałki.
Makrelę umieść w malakserze, dodaj do niej jajka i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę.
Posiekaj koper.
Do pasty dodaj majonez, cebulę, koper, kukurydzę, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.
Całość wymieszaj dokładnie.
Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa żytniego.
-
Pasta z makreli
-
Pasta z makreli wędzonej
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta z makreli z twarogiem
-
Pasta rybna z makreli
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Paprykarz z makreli
-
Pasta z makreli pomidorowa
-
Pasta z makreli Thermomix
-
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą
-
Pasta z makreli i sera
-
Pasta z makreli
Więcej informacji na temat pasty z makreli z puszki
Pasta z makreli z puszki to świetny pomysł na pyszny dodatek do kanapek śniadaniowych i nie tylko. Łatwa pasta świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na pastę z makreli z puszki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makrela w pomidorach, kukurydza, cebula, koper, jajka, majonez, sól, pieprz, papryka ostra.
Jak zrobić pastę z makreli z puszki? Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój na mniejsze kawałki. Makrelę umieść w malakserze, dodaj do niej jajka i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę. Posiekaj koper. Do pasty dodaj majonez, cebulę, koper, kukurydzę, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Całość wymieszaj dokładnie. Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa żytniego. Pasta świetnie sprawdzi się także jako farsz do naleśników.
Makrela z puszki to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Makrela jest rybą morską, należy do tłustych ryb, które zawierają dużą ilość kwasów omega 3. Kwasy tłuszczowe omega 3 mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają one redukować stany zapalne w naszym organizmie. Mają wpływ na rozwój mózgu u niemowląt. Kwasy omega 3 pomagają redukować nadmierny poziom cholesterolu we krwi. Pamiętaj, aby przy wyborze makreli w puszce zwrócić uwagę czy nie zostało do niej dodane dużo cukru. Na rynku bowiem dostępne są różne rodzaje konserw do wyboru. Makrela świetnie sprawdza się do przygotowywania z niej past, gdyż ma zwartą konsystencję.
Podsumowując smaczna i szybka do zrobienia pasta będzie świetnym pomysłem na śniadanie i na kolację. Prosty przepis możesz wykorzystać także jako przekąskę podczas spotykań ze znajomymi. Pastę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby zamknąć ją w szczelnym pojemniku, gdyż makrela ma bardzo intensywny zapach. Pyszna pasta jest bardzo zdrowa i dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w paście z makreli z puszki
Lista alergenów dla pasty z makreli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela w pomidorach (konserwa)
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela w pomidorach (konserwa)
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze pasty z makreli z puszki
Pasta z makreli z puszki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Makrela jest także świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Makrela jest dość kaloryczna, lecz jest to bardzo wartościowy produkt pod względem odżywczym.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.