Pasta z makreli z jajkiem i musztardą

Opublikowano: 25.01.2022 r., 17:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makrela z jajkiem na pieczywie
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą to doskonały dodatek na smaczny dodatek do pieczywa. Pasta jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
188 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makrela wędzona - 1 mała sztuka (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Musztarda - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, miska

Przepis na pastę z makreli z jajkiem i musztardą krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki.

Makrelę oddziel od skóry i oczyść ją z ości.

Mięso makreli umieść w misce.

Makrelę rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki.

Jajka zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miseczki z makrelą.

Do miski dodaj musztardę, jogurt naturalny i przyprawy.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową pastę podawaj z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na pastę z makreli z jajkiem i musztardą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat pasty z makreli z jajkiem i musztardą

Pasta z makreli z jajkiem i musztardą to doskonały dodatek do chleba podawany na kolację lub na śniadanie. Pyszna pasta z makreli jest szybka w przygotowaniu. Przepis na pastę z makreli z jajkiem i musztardą jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasty niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makrela wędzona, jajka, musztarda, jogurt naturalny, sól oraz pieprz. Pastą wzbogacić możesz także w natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek. Produkty do wykonania pasty są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić pastę z makreli z jajkiem i musztardą? Jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki. Makrelę oddziel od skóry i oczyść ją z ości. Mięso makreli umieść w misce. Makrelę rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki. Jajka zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miseczki z makrelą. Do miski dodaj musztardę, jogurt naturalny i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotową pastę podawaj z dodatkiem pieczywa.

Makrela jest to ryba zaliczana do tłustych ryb morskich. Dostarczę ona do naszego organizmu witaminę D oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Spożywanie odpowiedniej ilości wspomnianych kwasów pozytywnie wpływa na poziom trójglicerydów we krwi, dodatkowo kwasy te mają działanie ochronne na układ sercowo–naczyniowych, poprawiają elastyczność krwinek czerwonych oraz pobudzają produkcję tlenku azotu, który usprawnia przepływ krwi i w konsekwencji obniża ciśnienie tętnicze. Dodatkowo w makreli znajdziemy także fosfor, potas, witaminę A. Fosfor wraz z witaminą D korzystanie wpływają na kości i zęby.

Podsumowując najlepsza pasta z makreli jest bardzo prosta w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się podana jako Pasta kanapkowa na śniadanie lub kolację. Możemy ją wykorzystać także jako dodatek na różnego rodzaju imprezach rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszna pasta stanowi doskonałą propozycję na smaczny dodatek, którym możemy posmarować pieczywo. Makrela stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka, dlatego warto zastąpić nią mięso czerwone oraz drób.

Alergeny w paście z makreli z jajkiem i musztardą

Lista alergenów dla pasty z makreli z jajkiem i musztardą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze pasty z makreli z jajkiem i musztardą

na 100g gotowej potrawy

Pasta z makreli z jajkiem i musztardą to doskonałe źródło białka. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
157.45
188.94
Białko (g)
17.55
21.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
1.19
1.43
Węglowodany przyswajalne (g)
0.71
0.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
8.69
10.43
Tłuszcze nasycone (g)
3.87
4.65
Tłuszcze nienasycone (g)
4.82
5.78
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.94
3.53
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.87
2.25
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
161.32
193.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
69.03
82.84
Witamina B6 (mg)
0.25
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
2.35
2.82
Witamina C (mg)
1.10
1.32
Witamina D (µg (mcg))
6.18
7.41
Witamina E (mg)
1.01
1.22
Retinol (µg (mcg))
68.58
82.30
Tiamina (mg)
0.10
0.12
Ryboflawina (mg)
0.44
0.53
Niacyna (mg)
5.22
6.27
Foliany (µg (mcg))
18.97
22.76
Beta karoten (µg (mcg))
3.60
4.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
370.06
444.08
Potas (mg)
327.39
392.86
Wapń (mg)
49.87
59.85
Fosfor (mg)
166.35
199.63
Magnez (mg)
27.92
33.50
Żelazo (mg)
1.52
1.82
Cynk (mg)
0.96
1.15
Miedź (mg)
0.09
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli z jajkiem i musztardą 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z makreli z jajkiem i musztardą

Koszt składników
25.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
300 g
1 mała sztuka
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Musztarda
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 70 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 30 g
Koszt składników
25.30