Pasta z makreli z jajkiem i musztardą
- Makrela wędzona - 1 mała sztuka (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Musztarda - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na pastę z makreli z jajkiem i musztardą krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki.
Makrelę oddziel od skóry i oczyść ją z ości.
Mięso makreli umieść w misce.
Makrelę rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki.
Jajka zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miseczki z makrelą.
Do miski dodaj musztardę, jogurt naturalny i przyprawy.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Gotową pastę podawaj z dodatkiem pieczywa.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty z makreli z jajkiem i musztardą
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą to doskonały dodatek do chleba podawany na kolację lub na śniadanie. Pyszna pasta z makreli jest szybka w przygotowaniu. Przepis na pastę z makreli z jajkiem i musztardą jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pasty niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makrela wędzona, jajka, musztarda, jogurt naturalny, sól oraz pieprz. Pastą wzbogacić możesz także w natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek. Produkty do wykonania pasty są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić pastę z makreli z jajkiem i musztardą? Jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki. Makrelę oddziel od skóry i oczyść ją z ości. Mięso makreli umieść w misce. Makrelę rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki. Jajka zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miseczki z makrelą. Do miski dodaj musztardę, jogurt naturalny i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotową pastę podawaj z dodatkiem pieczywa.
Makrela jest to ryba zaliczana do tłustych ryb morskich. Dostarczę ona do naszego organizmu witaminę D oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Spożywanie odpowiedniej ilości wspomnianych kwasów pozytywnie wpływa na poziom trójglicerydów we krwi, dodatkowo kwasy te mają działanie ochronne na układ sercowo–naczyniowych, poprawiają elastyczność krwinek czerwonych oraz pobudzają produkcję tlenku azotu, który usprawnia przepływ krwi i w konsekwencji obniża ciśnienie tętnicze. Dodatkowo w makreli znajdziemy także fosfor, potas, witaminę A. Fosfor wraz z witaminą D korzystanie wpływają na kości i zęby.
Podsumowując najlepsza pasta z makreli jest bardzo prosta w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się podana jako Pasta kanapkowa na śniadanie lub kolację. Możemy ją wykorzystać także jako dodatek na różnego rodzaju imprezach rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszna pasta stanowi doskonałą propozycję na smaczny dodatek, którym możemy posmarować pieczywo. Makrela stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka, dlatego warto zastąpić nią mięso czerwone oraz drób.
Alergeny w paście z makreli z jajkiem i musztardą
Lista alergenów dla pasty z makreli z jajkiem i musztardą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
Wartości odżywcze pasty z makreli z jajkiem i musztardą
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą to doskonałe źródło białka. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.