Pasta z makreli Thermomix

Opublikowano: 09.02.2022 r., 16:17 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makrela Thermomix na chlebie
Pasta z makreli Thermomix
Pasta z makreli z Thermomixa to jeden z najlepszych dodatków do kanapek. Ta pyszna masa powstaje zaledwie kilka minut.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 14 min
80 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Makrela wędzona - 1 sztuka (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cebula - 1/2 sztuki (30 g)
  • Natka pietruszki (15 g)
  • Majonez (30 g)
  • Musztarda (15 g)
  • Masło (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix), koszyczek (thermomix), przystawka varoma (thermomix)

Przepis na pastę z makreli z thermomixa krok po kroku

Do naczynia Thermomixa wlej 400 ml wody, włóż koszyczek i umieść w nim jajka.

Gotuj przez 14 min / Varoma / obroty 1.

W tym czasie makrelę oczyść ze skóry, głowy i ości. Oczyszczone kawałki ryby odkładaj na talerzu.

Po tym czasie wyciągnij jajka, ostudź i obierz a naczynie Thermomixa umyj i osusz.

Włóż do naczynia pietruszkę i rozdrobnij przez 3 sekundy obroty 8. Przełóż do innego naczynia.

Następnie do naczynia Thermomixa włóż pokrojoną na duże części cebule. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.

Kopystką zgarnij na dno naczynia. Dodaj masło i duś 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Dodaj ugotowane jajka, majonez, musztardę i pietruszkę.

Wymieszaj wszystko przez 5 sekund / obroty 3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotową pastę przełóż do zamykanego naczynia i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na pastę z makreli z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat pasty z makreli z thermomixa

Pasta z makreli Thermomix to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, ale najlepiej smakuje na następny dzień. Jeśli chcesz wiedzie,ć jak zrobić pastę z makreli w Thermomixie to prezentuje mój sprawdzony sposób.

Aby przygotować przepis na pastę z makreli z Thermomixa potrzebna będzie makrela wędzona, jajka, cebula, natka pietruszki, majonez, musztarda, masło i sól z pieprzem. Na samym początku ugotuj jajka w Thermomixie. Wlej do naczynia Thermomixa 400 ml wody. Nałóż koszyczek i umieść w nim jajka. Gotuj je przez 14 minut / Varoma/ obroty 1. Ten czas wykorzystaj na oczyszczenie ryby. Ugotowane jajka wyciągnij z Thermomixa i ostudź, po czym obierz ze skorupek. Umyj i osusz naczynie Thermomixa. Włóż do niego natkę pietruszki i rozdrobnij ją przez 3 sekundy, po czym przełóż do innego naczynia. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie cebuli i podduszenie jej z masłem przez 3 minuty. Teraz wystarczy dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać przez kilka sekund.

Ta smaczna pasta sprawdzi się szczególnie jako dodatek do kanapek na śniadanie. Jeśli rano brakuje Ci czasu i potrzebna Ci szybka dawka energii to przygotuj pastę wieczorem. Rano wystarczy kromkę chleba posmarować pastą i idealne śniadanie gotowe.

Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie. Warto wspomnieć tu o zawartości witaminy D w makreli. Jest to jedna z bogatszych w tę witaminę ryb. Już 100 g tej ryby dostarczy jej w ilości 8,4 µg, gdy zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi 15 µg. Do tej pory uważano, że witamina D odpowiada głównie za układ kostny. Okazuje się jednak, że jej niedobór ma wpływ na rozwój cukrzycy czy nowotworów. Odpowiednia podaż witaminy D może również spowolnić neurodegeneracje powodowaną wiekiem.

Jajka zaś są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.

Pasta z makreli z Thermomixa do chleba jest nie tylko smaczna, ale również dobra dla naszego zdrowia. To naprawdę świetny pomysł na wzbogacenie swojej diety w kwasy omega-3 i inne składniki odżywcze.

Alergeny w paście z makreli z thermomixa

Lista alergenów dla pasty z makreli z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pasty z makreli z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
200.43
80.17
Białko (g)
16.97
6.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
1.01
0.40
Węglowodany przyswajalne (g)
0.75
0.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
13.81
5.52
Tłuszcze nasycone (g)
5.46
2.18
Tłuszcze nienasycone (g)
8.35
3.34
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.27
1.71
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.08
1.63
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
166.92
66.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
94.74
37.90
Witamina B6 (mg)
0.25
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
2.34
0.94
Witamina C (mg)
4.56
1.83
Witamina D (µg (mcg))
6.14
2.46
Witamina E (mg)
1.19
0.47
Retinol (µg (mcg))
84.18
33.67
Tiamina (mg)
0.09
0.03
Ryboflawina (mg)
0.43
0.17
Niacyna (mg)
5.16
2.07
Foliany (µg (mcg))
22.54
9.02
Beta karoten (µg (mcg))
126.07
50.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
299.22
119.69
Potas (mg)
322.18
128.87
Wapń (mg)
40.52
16.21
Fosfor (mg)
152.98
61.19
Magnez (mg)
24.43
9.77
Żelazo (mg)
1.53
0.61
Cynk (mg)
0.90
0.36
Miedź (mg)
0.09
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli z thermomixa 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z makreli z thermomixa

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
300 g
1 sztuka
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula
30 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Natka pietruszki
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Majonez
30 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koszt składników
38.00