Pasta z makreli Thermomix
- Makrela wędzona - 1 sztuka (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cebula - 1/2 sztuki (30 g)
- Natka pietruszki (15 g)
- Majonez (30 g)
- Musztarda (15 g)
- Masło (15 g)
Przepis na pastę z makreli z thermomixa krok po kroku
Do naczynia Thermomixa wlej 400 ml wody, włóż koszyczek i umieść w nim jajka.
Gotuj przez 14 min / Varoma / obroty 1.
W tym czasie makrelę oczyść ze skóry, głowy i ości. Oczyszczone kawałki ryby odkładaj na talerzu.
Po tym czasie wyciągnij jajka, ostudź i obierz a naczynie Thermomixa umyj i osusz.
Włóż do naczynia pietruszkę i rozdrobnij przez 3 sekundy obroty 8. Przełóż do innego naczynia.
Następnie do naczynia Thermomixa włóż pokrojoną na duże części cebule. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
Kopystką zgarnij na dno naczynia. Dodaj masło i duś 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.
Dodaj ugotowane jajka, majonez, musztardę i pietruszkę.
Wymieszaj wszystko przez 5 sekund / obroty 3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotową pastę przełóż do zamykanego naczynia i przechowuj w lodówce.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty z makreli z thermomixa
Pasta z makreli Thermomix to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, ale najlepiej smakuje na następny dzień. Jeśli chcesz wiedzie,ć jak zrobić pastę z makreli w Thermomixie to prezentuje mój sprawdzony sposób.
Aby przygotować przepis na pastę z makreli z Thermomixa potrzebna będzie makrela wędzona, jajka, cebula, natka pietruszki, majonez, musztarda, masło i sól z pieprzem. Na samym początku ugotuj jajka w Thermomixie. Wlej do naczynia Thermomixa 400 ml wody. Nałóż koszyczek i umieść w nim jajka. Gotuj je przez 14 minut / Varoma/ obroty 1. Ten czas wykorzystaj na oczyszczenie ryby. Ugotowane jajka wyciągnij z Thermomixa i ostudź, po czym obierz ze skorupek. Umyj i osusz naczynie Thermomixa. Włóż do niego natkę pietruszki i rozdrobnij ją przez 3 sekundy, po czym przełóż do innego naczynia. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie cebuli i podduszenie jej z masłem przez 3 minuty. Teraz wystarczy dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać przez kilka sekund.
Ta smaczna pasta sprawdzi się szczególnie jako dodatek do kanapek na śniadanie. Jeśli rano brakuje Ci czasu i potrzebna Ci szybka dawka energii to przygotuj pastę wieczorem. Rano wystarczy kromkę chleba posmarować pastą i idealne śniadanie gotowe.
Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie. Warto wspomnieć tu o zawartości witaminy D w makreli. Jest to jedna z bogatszych w tę witaminę ryb. Już 100 g tej ryby dostarczy jej w ilości 8,4 µg, gdy zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi 15 µg. Do tej pory uważano, że witamina D odpowiada głównie za układ kostny. Okazuje się jednak, że jej niedobór ma wpływ na rozwój cukrzycy czy nowotworów. Odpowiednia podaż witaminy D może również spowolnić neurodegeneracje powodowaną wiekiem.
Jajka zaś są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.
Pasta z makreli z Thermomixa do chleba jest nie tylko smaczna, ale również dobra dla naszego zdrowia. To naprawdę świetny pomysł na wzbogacenie swojej diety w kwasy omega-3 i inne składniki odżywcze.
Alergeny w paście z makreli z thermomixa
Lista alergenów dla pasty z makreli z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pasty z makreli z thermomixa
Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.