Pasta z makreli i jajka
- Makrela wędzona (125 g)
- Jajko - ugotowane na twardi (2 szt.)
- Ogórek kiszony - 1 sztuka (40 g)
- Cebula (25 g)
- Majonez light - 2 łyżki (30 g)
- Koperek (1 g)
Przepis na pastę z makreli i jajka krok po kroku
Makrelę wędzoną oczyść z ości i skóry. Mięso z ryby w małych kawałkach wrzuć do miseczki.
Jajka obierz i pokrój na drobną kostkę.
Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
Koperek posiekaj.
Wszystkie przygotowane składniki wrzuć do miseczki, gdzie jest już makrela.
Dodaj majonez, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie wszystko wymieszaj widelcem.
Przechowuj w lodówce.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta bezjajeczna
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty z makreli i jajka
Pasta z makreli i jajka to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, ale najlepiej smakuje na następny dzień. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić pastę z makreli i jajka to prezentuje mój sprawdzony sposób.
Na samym początku należy oczyścić wędzoną makrelę ze skóry i ości. Tak przygotowaną podziel na mniejsze kawałki i umieść je w miseczce. Ugotuj jajka na twardo, a później pokrój je w drobną kostkę gdy wystygną. Cebulę i ogórka rozdrobnij na drobną kosteczkę. Koperek posiekaj. Przygotowane składniki dodaj do makreli. Następnie wmieszaj majonez i dopraw solą i pieprzem. Jak widzisz, ten prosty przepis na pastę z makreli i jajka przygotujesz w zaledwie kilka minut.
Ta smaczna pasta sprawdzi się szczególnie na śniadaniowe kanapki. Jeśli rano brakuje Ci czasu przygotuj pastę wieczorem. Rano wystarczy kromkę chleba posmarować pastą i idealne śniadanie gotowe.
Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie. Warto wspomnieć tu o zawartości witaminy D w makreli. Jest to jedna z bogatszych w tę witaminę ryb. Już 100 g tej ryby dostarczy jej w ilości 8,4 µg, gdy zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi 10 µg. Do tej pory uważano, że witamina D odpowiada głównie za układ kostny. Okazuje się jednak, że jej niedobór ma wpływ na rozwój cukrzycy czy nowotworów. Odpowiednia podaż witaminy D może również spowolnić neurodegeneracje powodowaną wiekiem.
Jajka zaś są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.
Pasta z makreli i jajka na kanapki jest nie tylko smaczna, ale również dobra dla naszego zdrowia. Dodatek majonezu light znacząco zmniejsza jej kaloryczność, dlatego będzie idealna również dla osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała.
Alergeny w paście z makreli i jajka
Lista alergenów dla pasty z makreli i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze pasty z makreli i jajka
Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.