Pasta z makreli i jajek
- Makrela wędzona - 2 wędzone makrele bez głowy (250 g)
- Jajko - 7 jajek rozmiar M (7 szt.)
- Majonez - 3 łyżki (75 g)
- Ogórek kiszony - 4 średnie ogórki kiszone (240 g)
- Chrzan - 1 łyżeczka tartego chrzanu (10 g)
- Szczypiorek - 4 łyżeczki (20 g)
Przepis na pastę z makreli i jajek krok po kroku
Makrelę wędzoną obierz ze skórki, odetnij ogon (i głowę, jeśli zakupiłeś rybę w całość), a następnie usuń kręgosłup z ościami. Porozrywaj makrelę na mniejsze kawałki, aby upewnić się, że nie przeoczyłeś żadnej ości.
Jajka ugotuj na twardo (10 min) w lekko osolonej wodzie. Poczekaj (aż ostygną) lub je ostudź, a następnie obierz je ze skorupki i pokrój w drobną kosteczkę.
Ogórki kiszone obierz i pokrój w kostkę. Całość wymieszaj.
Majonez, chrzan i świeżo mielony pieprz połącz razem, a następnie dodaj do pozostałych składników i ponownie wymieszaj.
Szczypiorek posiekaj i dołącz do sałatki (możesz posypać górę sałatki lub wymieszać go z resztą składników).
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta bezjajeczna
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty z makreli i jajek
Domowa pasta z makreli i jajek idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Można też maczać chlebek bezpośrednio w paście lub jeść ją widelcem i zagryzać bułką. Niektórzy podają ją na krakersach jako danie typu finger food, które to bardzo dobrze sprawdza się na imprezach. Można też nakładać ją na ugotowane na twardo jajka oraz na mniejsze grzanki. Bardzo dobrze smakuje schłodzona (prosto z lodówki), więc najlepiej część wyciągać tuż przed rozpoczęciem imprezy, a drugą część podać już w trakcie.
Obecnie nie istnieje jeden uniwersalny przepis na pastę. Możesz go modyfikować do woli i wybierać te składniki, które najbardziej lubisz i ci odpowiadają. W zależności od proporcji, na które się zdecydujesz, pasta może być bardziej rybna lub bardziej jajeczna. Ciekawie smakuje także pasta z makreli z dodatkiem koncentratu pomidorowego, śmietany oraz ostrej papryki. Możesz ozdobić sałatkę natką pietruszki lub świeżą bazylią. Pasta z wędzonej ryby jest dość słona, więc zwykle już nie trzeba dodawać soli.
Nie musisz koniecznie używać majonezu i chrzanu. Makrela z jajkiem będzie też dobrze smakować z musztardą i jogurtem naturalnym lub śmietaną. Możesz drobno posiekać lub wycisnąć przez praskę parę ząbków czosnków i dodać do tego dania. Jeżeli nie odpowiada ci szczypiorek, wymień go na koperek. Do pasty z wędzonej makreli możesz dodać drobno posiekaną cebulkę (np. czerwoną, cukrową, dymkę).
Sałatka z makrelą i jajkiem często gości w naszych domach. Gotową pastę można kupić w sklepie, ale nie każdy ufa takim produktom i ona też nie będzie tak dobra, jak ta domowa. Jest to potrawa, która jest szybka i prosta do wykonania, a do tego z niewielkiej liczby składników wychodzi dość dużo pasty. Tę przekąskę można przygotowywać i jeść na wiele sposobów. Dobrze smakuje od samego początku, ale gdy przez noc smaki się przegryzą, jest jeszcze lepsza, dlatego warto ją przygotować dzień przed imprezą. Na kanapkę posmarowaną pastą z makreli i jajek możesz dodać kawałki rzodkiewkę lub pomidorków koktajlowych.
Alergeny w paście z makreli i jajek
Lista alergenów dla pasty z makreli i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze pasty z makreli i jajek
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.