Pasta z makreli

Opublikowano: 20.03.2021 r., 8:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z makreli na pieczywie
Pasta z makreli
Pasta z makreli to idealny pomysł na coś do smarowania pieczywa. Masz dość monotonii na kanapkach i stosowania sztucznych wędlin? Wypróbuj tej zniewalającej pasty rybnej.
Przygotowanie 15 min
114 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Makrela wędzona (300 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Ogórek kiszony - 2 sztuki (150 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Jogurt naturalny 2% (30 g)
  • Majonez (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na pastę z makreli krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę, wrzuć do miski.

Makrelę obierz, usuń z niej ości, rozdrobnij palcami i dodaj do jajek.

Ogórki i cebulę pokrój w kostkę i dodaj do miseczki.

Do miski ze składnikami dodaj przyprawy, jogurt naturalny oraz majonez. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową pastę podawaj na pieczywie.

Jak oceniasz przepis na pastę z makreli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty z makreli

Pasta z makreli jest idealna do podania na pieczywie. Świetnie zastąpi nadmiar wędlin w diecie i zyska uznanie wśród osób na diecie bezglutenowej. W dalszej części dowiesz się jak przygotować pastę z makreli wędzonej. Składniki których potrzebujesz to makrela wędzona, 5 jajek, 2 ogórki kiszone, cebula, trochę majonezu i jogurtu naturalnego oraz przyprawy. Czas przygotowania szacuje się na 15 minut. Przepis na pastę z makreli nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego.

Makrela to tłusta ryba morska, która dostarczy do naszego organizmu witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jest ona doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, dlatego warto zastąpić nią mięso czerwone i drób. Ryby w naszej diecie powinny znaleźć się 2-3 razy w tygodniu, dlatego warto wykorzystać przepis na pastę, aby urozmaicić swój jadłospis. Makrela zawiera wspomniane już kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na poziom triglicerydów we krwi, mają działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają elastyczność krwinek czerwonych, pobudzają produkcję tlenku azotu co usprawnia przepływ krwi i w konsekwencji obniża ciśnienie tętnicze. Dodatkowo w makreli znajdziemy także fosfor, potas, witaminę A. Fosfor wraz z witaminą D korzystanie wpływają na kości i zęby. Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia i jego transport do kości, przyczyniając się do ich prawidłowego funkcjonowania. Witamina ta jest szczególnie ważna dla dzieci w trakcie wzrostu oraz dla osób, które mają zwiększone ryzyko ubytku masy kostnej (głównie kobiety). Dodatkowo witamina ta wygłuszcza procesy zapalne w organizmie. Jednak makrela może kumulować związki rtęci, dlatego kobiety w ciąży i karmiące powinny uważać z jej spożywaniem.

Podsumowując ta dobra pasta z makreli wędzonej jest idealnym zamiennikiem wędlin na kanapki. Świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej (jeśli użyjemy pieczywa bezglutenowego). Jest ona doskonałym wyborem w diecie osób zabieganych, ponieważ jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu a sprawi, że dieta będzie różnorodna.

Zobacz, jak zrobić pastę z makreli!

Alergeny w paście z makreli

Lista alergenów dla pasty z makreli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze pasty z makreli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
143.70
114.96
Białko (g)
13.80
11.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
1.47
1.18
Węglowodany przyswajalne (g)
1.15
0.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
8.76
7.01
Tłuszcze nasycone (g)
3.28
2.62
Tłuszcze nienasycone (g)
5.48
4.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
2.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.63
2.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
147.24
117.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
63.90
51.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.16
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.83
1.46
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.39
1.12
Witamina D (µg (mcg))
4.78
3.82
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.90
0.72
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.06
49.65
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.35
0.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.88
3.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.85
14.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.93
11.95
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
431.99
345.59
Potas (mg)
247.52
198.01
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.20
29.76
Fosfor (mg)
128.63
102.90
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.45
14.76
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
0.97
Cynk (mg)
0.74
0.59
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.07
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z makreli 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z makreli

Koszt składników
36.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
300 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Ogórek kiszony
150 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jogurt naturalny 2%
30 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 30 g
Majonez
20 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Koszt składników
36.30