Pasta z łososia
- Łosoś wędzony - 2 opakowania (200 g)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Koperek - 3 łyżeczki (12 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
- Serek śmietankowy - 3 łyżeczki (30 g)
Przepis na pastę z łososia krok po kroku
Koperek posiekaj.
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (10 minut). Następnie ostudź je, obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.
Wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki.
W misce blendera umieść łososia, jajka, serek śmietankowy, sok z cytryny i musztardę. Wszystko razem zblenduj.
Na koniec dodaj nieco świeżo mielonego pieprzu oraz koperek i całość wymieszaj.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat pasty z łososia
Pasta z łososia to dobry pomysł na smarowidło do chleba. Taką pastę robi się szybko, więc można ją przygotować także dla niespodziewanych gości. W zależności od wybranych dodatków pasta może mieć łagodny lub bardziej wyrazisty smak. Pastę z łososia można podać m.in. na świeżym pieczywie, grzankach lub krakersach i podać jako przekąski typu finger food.
Jak zrobić pastę z łososia? Jajka należy ugotować na twardo. Później wystarczy je obrać i pokroić w ćwiartki. Jajka należy umieścić w misie blendera i dodać do nich pozostałe składniki: pokrojonego łososia, serek śmietankowy, musztardę i sok z cytryny. Całość trzeba miksować tak długo, aż uzyska się pożądaną konsystencję pasty. Koperek nie musi być tak mocno blendowany. Wystarczy, że zostanie posiekany i dosypany do pasty. Warto dodać także nieco pieprzu.
Ten przepis na pastę z łososia możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować pastę do swojego gustu smakowego. Pasta może być bardzo mocno lub nieco słabiej zmiksowana. Do tej pasty odpowiedni będzie zarówno sok z cytryny, jak i sok z limonki. Możesz do niej dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Zamiast koperku możesz dać szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię lub kolendrę. Serek śmietankowy możesz zastąpić jogurtem naturalnym (np. greckim).
Taką pastę z łososia wędzonego możesz przygotować z różnymi dodatkami. Możesz zdecydować się m.in. na majonez, miód, chrzan, czosnek oraz swoją ulubioną musztardę. Opcji jest wiele. Możesz zrobić kilka past, aby móc je ze sobą porównać i wybrać najlepszą z nich.
Warto mieć na uwadze to, że wędzony łosoś zazwyczaj jest już wystarczająco słony. Gdyby jednak tak nie było, do pasty można dodać nieco soli. Jeżeli zdecydujesz się na świeżego łososia, należy go wcześniej upiec lub ugotować. Pastę należy przygotować z ostudzonej ryby.
Pasta rybna idealnie nadaje się na kanapki. Takie kanapki można podać na śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Przekąski typu finger food z pastą z łosią sprawdzą się na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi.
Alergeny w paście z łososia
Lista alergenów dla pasty z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
Wartości odżywcze pasty z łososia
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.