Przepis na pasta z kurczaka krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 1000 g
- Musztarda 100 g
- Majonez 150 g
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Szczypiorek 30 g 1 pęczek
- Jajko 3 szt.
- Cebula 120 g 1 średnia sztuka
- Śmietana 18% 50 g
W garnku umieść pierś z kurczaka, wlej wodę.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz sól.
Gotuj pierś przez 20 minut na średnim ogniu.
Pierś odcedź i wystudź.
Pokój w mniejsze kawałki.
Jajka ugotuj na twardo.
Obierz ze skorupki i przekrój na pół.
W malakserze umieść jajka oraz pierś z kurczaka.
Dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem i rozdrobnij.
Dodaj majonez, śmietanę, musztardę i wymieszaj.
Posiekaj koper i szczypior.
Dodaj do pasty i wymieszaj dokładnie składniki.
Podawaj pastę na świeżym pieczywie żytnim.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pasta z kurczaka - cechy przepisu
Więcej o paście z kurczaka
Pasta z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba. Pasta z kurczaka jest syta i świetnie sprawdzi się jako śniadanie na niedzielę. Pasta może zostać także posiłkiem do pracy. Jest lekka i da Ci energię na resztę dnia. Przepis na pastę z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, jajka, cebula, szczypior, koper, majonez, śmietana kwaśna, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, musztarda.
Jak zrobić pastę z kurczaka? W garnku umieść pierś z kurczaka, wlej wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz sól. Gotuj pierś przez 20 minut na średnim ogniu. Pierś odcedź i wystudź. Pokój w mniejsze kawałki. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. W malakserze umieść jajka oraz pierś z kurczaka. Dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem i rozdrobnij. Dodaj majonez, śmietanę, musztardę i wymieszaj. Posiekaj koper i szczypior. Dodaj do pasty i wymieszaj dokładnie składniki. Podawaj pastę na świeżym pieczywie żytnim.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Koper to tradycyjna przyprawa, która idealnie łączy się z drobiem. Koper poprawia trawienie i świetnie wpływa na perystaltykę naszych jelit.
Podsumowując pyszna pasta z gotowanego kurczaka sprawdzi się do kanapek. Tradycyjna pasta z kurczaka podana może być także jako przekąska na własnoręcznie zrobionych grzankach. Najlepsza pasta sprawdzi się doskonale jako farsz do naleśników. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze pasty z kurczaka
Energia i białka
(160g)
Węglowodany w paście z kurczaka
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy w przepisie na pasta z kurczaka
(160g)
Składniki mineralne w przepisie na pasta z kurczaka
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paście z kurczaka
Lista alergenów dla pasty z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%