Przepis na pasta z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, malakser

W garnku umieść pierś z kurczaka, wlej wodę.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz sól.

Gotuj pierś przez 20 minut na średnim ogniu.

Pierś odcedź i wystudź.

Pokój w mniejsze kawałki.

Jajka ugotuj na twardo.

Obierz ze skorupki i przekrój na pół.

W malakserze umieść jajka oraz pierś z kurczaka.

Dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem i rozdrobnij.

Dodaj majonez, śmietanę, musztardę i wymieszaj.

Posiekaj koper i szczypior.

Dodaj do pasty i wymieszaj dokładnie składniki.

Podawaj pastę na świeżym pieczywie żytnim.

Często zadawane pytania

Pasta z kurczaka podana na pieczywie.
Pasta z kurczaka
Koszt przygotowania dania
44.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
261 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
26

Pasta z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z kurczaka

Pasta z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba. Pasta z kurczaka jest syta i świetnie sprawdzi się jako śniadanie na niedzielę. Pasta może zostać także posiłkiem do pracy. Jest lekka i da Ci energię na resztę dnia. Przepis na pastę z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, jajka, cebula, szczypior, koper, majonez, śmietana kwaśna, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, musztarda.

Jak zrobić pastę z kurczaka? W garnku umieść pierś z kurczaka, wlej wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz sól. Gotuj pierś przez 20 minut na średnim ogniu. Pierś odcedź i wystudź. Pokój w mniejsze kawałki. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. W malakserze umieść jajka oraz pierś z kurczaka. Dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem i rozdrobnij. Dodaj majonez, śmietanę, musztardę i wymieszaj. Posiekaj koper i szczypior. Dodaj do pasty i wymieszaj dokładnie składniki. Podawaj pastę na świeżym pieczywie żytnim.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Koper to tradycyjna przyprawa, która idealnie łączy się z drobiem. Koper poprawia trawienie i świetnie wpływa na perystaltykę naszych jelit.

Podsumowując pyszna pasta z gotowanego kurczaka sprawdzi się do kanapek. Tradycyjna pasta z kurczaka podana może być także jako przekąska na własnoręcznie zrobionych grzankach. Najlepsza pasta sprawdzi się doskonale jako farsz do naleśników. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze pasty z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
163.27 kcal
261.24 kcal
Białko
15.56 g
24.90 g

Węglowodany w paście z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
1.48 g
2.36 g
Węglowodany przyswajalne
1.01 g
1.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
0.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
10.21 g
16.33 g
Tłuszcze nasycone
3.17 g
5.08 g
Tłuszcze nienasycone
7.03 g
11.25 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.48 g
3.97 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.55 g
7.29 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
87.31 mg
139.70 mg

Witaminy w przepisie na pasta z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
38.01 µg (mcg)
60.81 µg (mcg)
Witamina B6
0.53 mg
0.85 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Witamina C
3.20 mg
5.12 mg
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina E
0.78 mg
1.25 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
26.57 µg (mcg)
42.50 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.28 mg
Niacyna
5.93 mg
9.49 mg
Foliany
17.29 µg (mcg)
27.66 µg (mcg)
Beta karoten
50.86 µg (mcg)
81.38 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasta z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
168.77 mg
270.04 mg
Potas
261.13 mg
417.81 mg
Wapń
23.43 mg
37.50 mg
Fosfor
164.51 mg
263.22 mg
Magnez
24.04 mg
38.46 mg
Żelazo
0.68 mg
1.09 mg
Cynk
0.64 mg
1.03 mg
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z kurczaka 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z kurczaka

Lista alergenów dla pasty z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania pasty z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Majonez
150 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Koszt składników
56.20
Jak oceniasz przepis na pasta z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 60.0% osób