Pasta z jajek i twarogu

Opublikowano: 23.01.2022 r., 20:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta śniadaniowa z twarogu i jajek
Pasta z jajek i twarogu
Pasta jajeczna z twarogiem to pomysł na pastę, która zapewni Ci uczucie sytości i da energię na resztę dnia. Poznaj mój prosty sposób.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
163 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Ser twarogowy półtłusty - 1/2 kostki (125 g)
  • Majonez - 4 łyżki (40 g)
  • Musztarda - 1 łyżka (10 g)
  • Szczypiorek - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na pastę z jajek i twarogu krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ostudź i obierz ze skorupy, pokrój w małą kostkę.

Twaróg rozgnieć widelcem i połącz z jajkami.

Dopraw do smaku, dodaj majonez i musztardę, wymieszaj.

Pastą posmaruj kanapki i posyp obficie posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na pastę z jajek i twarogu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat pasty z jajek i twarogu

Pasta z jajek i twarogu to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub śniadanie.

Klasyczna pasta składa się przeważnie tylko z ugotowanych jajek, majonezu i niewielkiej ilości podstawowych przypraw, takich jak sól, pieprz. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na pastę z jajek i twarogu, która będzie pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu.

Będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w jajka, twaróg, szczypiorek, majonez, musztardę, pieprz i sól.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Zatem, jak zrobić pastę z jajkiem i twarogiem?

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.

Następnie ostudzisz je, obierzesz ze skorupy i pokroisz w drobną kostkę. Jeśli chcesz, śmiało możesz zetrzeć je na tarce. Następnie, rozgnieć twaróg widelcem i połącz z jajkami, dodaj majonez i musztardę, dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Pasta będzie bardzo dobra i smaczna, jeśli doprawisz ją tylko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Podawaj ją na świeżym pieczywie o dobrym składzie. Skorzystaj z pieczywa żytniego na zakwasie, o jak największym udziale mąki żytniej. Tak przygotowane kanapki obficie posyp posiekaną kolendrą, będzie to dodatkowa porcja witaminy C.

Pyszna pasta do chleba gotowa do spożycia, możesz podawać ją na śniadanie. Będzie to też dobry pomysł na kolację. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na pastę do kanapek, która jest najlepsza i niesamowicie łatwa oraz szybka w przygotowaniu, koniecznie wypróbuj go w swoim domu. Pastę pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci, warto zadbać, aby jajka znajdowały się w naszej diecie. Nie ma się co obawiać o cholesterol, jest on bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, odpowiada między innymi za budowę ścian komórkowych i tworzy osłonki mielinowe.

Alergeny w paście z jajek i twarogu

Lista alergenów dla pasty z jajek i twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze pasty z jajek i twarogu

na 100g gotowej potrawy

Z przepisu możesz pominąć dodatek majonezu i zastąpić go nieco większą ilością musztardy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
163.12
163.12
Białko (g)
11.12
11.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.42
1.42
Węglowodany przyswajalne (g)
1.27
1.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.23
12.23
Tłuszcze nasycone (g)
4.30
4.30
Tłuszcze nienasycone (g)
7.93
7.93
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.76
3.76
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.17
4.17
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
263.76
263.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
126.09
126.09
Witamina B6 (mg)
0.13
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.71
0.71
Witamina C (mg)
1.84
1.84
Witamina D (µg (mcg))
1.42
1.42
Witamina E (mg)
0.96
0.96
Retinol (µg (mcg))
118.90
118.90
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.36
0.36
Niacyna (mg)
0.10
0.10
Foliany (µg (mcg))
38.66
38.66
Beta karoten (µg (mcg))
85.43
85.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
217.82
217.82
Potas (mg)
129.04
129.04
Wapń (mg)
59.54
59.54
Fosfor (mg)
173.35
173.35
Magnez (mg)
12.03
12.03
Żelazo (mg)
1.32
1.32
Cynk (mg)
1.01
1.01
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z jajek i twarogu 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z jajek i twarogu

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Ser twarogowy półtłusty
125 g
1/2 kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 125 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Szczypiorek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
23.50