Pasta z cukinii

Opublikowano: 21.02.2022 r., 11:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z cukinii i warzywa
Pasta z cukinii
Pasta z cukinii to świetna propozycja na pyszny wegetariański dodatek do kanapek. Pastę można dodać także do sosu na bazie śmietany lub do zapiekanki makaronowej. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Grillowanie 20 min
145 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cukinia - 1 mała sztuka (350 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (120 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na pasta z cukinii krok po kroku

Cukinię przekrój na pół.

Umieść ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem rzepakowym.

Dopraw solą i pieprzem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C z włączoną opcją grilla przez 15 minut.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Cukinię wystudź i umieść w malakserze.

Dodaj cebulę, natkę pietruszki oraz ciecierzycę odsączoną z zalewy i przyprawę curry.

Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Pastę podawaj na świeżym pieczywie żytnim lub graham.

Jak oceniasz przepis na pasta z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat pasty z cukinii

Pasta z cukinii to świetny pomysł na pyszny dodatek do pieczywa na śniadanie. Pasta jarska świetnie zastąpi wędlinę lub pasztet w naszym śniadaniowym menu. Pasta może zostać wykorzystana do kanapek, a także do wielu innych potraw. Pasta jest bardzo aromatyczna i zawiera małą ilość kalorii. Przepis na pastę z cukinii jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, ciecierzyca, cebula, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz, curry.

Jak zrobić pastę z cukinii? Cukinię przekrój na pół. Umieść ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem rzepakowym. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200stopni z włączoną opcją grilla przez 15 minut. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Cukinię wystudź i umieść w malakserze. Dodaj cebulę, natkę pietruszki oraz ciecierzycę odsączoną z zalewy i przyprawę curry. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pastę podawaj na świeżym pieczywie żytnim lub graham.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Ma także zdolność regulowania stężenia glukozy we krwi. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.

Podsumowując pyszna pasta świetnie sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale również innych dań bezmięsnych. Pieczona cukinia nadaje paście wspaniałego aromatu. Pasta z cukinii to prosty przepis na niskokaloryczny dodatek warzywny w naszej diecie. Smaczna pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pasta jest szybka do zrobienia i można ją przygotować także z cukinii grillowanej na patelni.

Alergeny w paście z cukinii

Lista alergenów dla pasty z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z cukinii

Wartości odżywcze pasty z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Pasta z cukinii to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pasta zawiera dużą ilość składników mineralnych. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Pasta jest bardzo dobrym pomysłem dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
111.86
145.42
Białko (g)
2.26
2.94
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
7.56
9.82
Węglowodany przyswajalne (g)
6.09
7.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
1.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
8.43
10.96
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
1.20
Tłuszcze nienasycone (g)
7.50
9.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.19
6.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.31
3.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
25.00
32.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.93
22.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.12
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.35
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.72
41.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
300.43
390.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
52.92
68.80
Potas (mg)
211.83
275.38
Wapń (mg)
26.83
34.88
Fosfor (mg)
43.29
56.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.34
23.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
0.93
Cynk (mg)
0.26
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z cukinii 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z cukinii

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
350 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 350 g
Ciecierzyca konserwowa
120 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 120 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
22.00