Przepis na pastę z cieciorki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, kumin
To będzie niezbędne
blender, sitko, miska

Ciecierzycę odsącz i opłucz na sicie. Przełóż do miski.

Do ciecierzycy dodaj oliwę, 6 łyżek wody, 0,5 łyżeczki kuminy, 0,25 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i ząbek czosnku.

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładką masę.

Pasta z cieciorki podana w miseczce z dodatkiem ciecierzycy, na drewnianej desce, obok miseczka z sokiem z cytryny, ćwiartka cytryny, zioła
Pasta z cieciorki
Koszt przygotowania dania
5.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
123 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
35

Pasta z cieciorki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z cieciorki

Pasta z cieciorki to jeden z najpopularniejszych dipów na świecie. Bardziej aromatyczna i bogatsza smakowo wersja to klasyczny i popularny hummus. Ta, delikatniejsza i subtelniejsza wersja smakowa pasuje do wielu dań i potraw.

Pasta na kanapki może być przygotowana z ciecierzycy gotowanej lub konserwowej z puszki. Przygotowana z cieciorki z puszki jest dużo szybsza w przyrządzeniu. Pasta z cieciorki to pyszne smarowidło nie tylko na kanapki sprawdzi się także w tortilli lub jako dip do warzyw czy słonych przekąsek. Pasta ta z powodzeniem zastąpi masło w kanapkach, ale może stanowić także ich główny składnik. Pasta ta jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa. Ciecierzyca w 100 gramach produktu zawiera 9 gramów białka. Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego, witaminy A, E i C, witamin z grupy B, miedzi, żelaza, manganu, wapnia, cynku, fosforu, magnezu i potasu. Spożywając ciecierzycę, dostarczysz organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Dzięki zawartości tych składników ciecierzyca wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu, glukozy oraz ciśnienia krwi, pomaga pozbyć się zaparć, reguluję pracę układu pokarmowego, wspomaga pracę układu nerwowego, wzmacnia odporność, a także włosy, skórę i paznokcie. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników, przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Pasta przygotowana jest także z czosnkiem, który wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Przepis na pastę z cieciorki jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu, dzięki czemu możesz przygotować ją, nawet kiedy masz mało czasu. Jak zrobić pastę z cieciorki dowiesz się z dokładnego przepisu.

Pasta z cieciorki daje wiele możliwości eksperymentowania z jej podaniem lub z dodatkami, jedną z oryginalniejszych wersji jest ta z dodatkiem jajek. Wypróbuj to smarowidło i baw się smakami.

Wartości odżywcze pasty z cieciorki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
307.87 kcal
123.15 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
24.74 g
9.90 g
Tłuszcze nasycone
4.73 g
1.89 g
Tłuszcze nienasycone
20.01 g
8.00 g
Tłuszcze jednonasycone
16.90 g
6.76 g
Tłuszcze wielonasycone
3.11 g
1.25 g

Witaminy w przepisie na pastę z cieciorki

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina E
3.48 mg
1.39 mg

Składniki mineralne w przepisie na pastę z cieciorki

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
186.43 mg
74.57 mg
Potas
102.89 mg
41.15 mg
Wapń
37.60 mg
15.04 mg
Żelazo
0.97 mg
0.39 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z cieciorki 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z cieciorki

Lista alergenów dla pasty z cieciorki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z cieciorki

Cena przygotowania pasty z cieciorki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
240 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 240 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Oliwa z oliwek
72 ml
6 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.88
Za 72 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na pastę z cieciorki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób