Pasta z cieciorki
- Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240 g)
- Czosnek - 1 ząbek (6 g)
- Oliwa z oliwek - 6 łyżek (72 ml)
Przepis na pastę z cieciorki krok po kroku
Ciecierzycę odsącz i opłucz na sicie. Przełóż do miski.
Do ciecierzycy dodaj oliwę, 6 łyżek wody, 0,5 łyżeczki kuminy, 0,25 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i ząbek czosnku.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładką masę.
-
Kleik ryżowy
-
Budyń jaglany
-
Jaglanka
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Owsianka na wodzie
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Smoothie Bowl
-
Muffinki jajeczne
-
Gofry bezglutenowe
-
Omlet bananowy
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Menemen
-
Pieczywo bezglutenowe
-
Pasta z makreli i jajek
-
Śniadanie bezglutenowe
Więcej informacji na temat pasty z cieciorki
Pasta z cieciorki to jeden z najpopularniejszych dipów na świecie. Bardziej aromatyczna i bogatsza smakowo wersja to klasyczny i popularny hummus. Ta, delikatniejsza i subtelniejsza wersja smakowa pasuje do wielu dań i potraw.
Pasta na kanapki może być przygotowana z ciecierzycy gotowanej lub konserwowej z puszki. Przygotowana z cieciorki z puszki jest dużo szybsza w przyrządzeniu. Pasta z cieciorki to pyszne smarowidło nie tylko na kanapki sprawdzi się także w tortilli lub jako dip do warzyw czy słonych przekąsek. Pasta ta z powodzeniem zastąpi masło w kanapkach, ale może stanowić także ich główny składnik. Pasta ta jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa. Ciecierzyca w 100 gramach produktu zawiera 9 gramów białka. Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego, witaminy A, E i C, witamin z grupy B, miedzi, żelaza, manganu, wapnia, cynku, fosforu, magnezu i potasu. Spożywając ciecierzycę, dostarczysz organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Dzięki zawartości tych składników ciecierzyca wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu, glukozy oraz ciśnienia krwi, pomaga pozbyć się zaparć, reguluję pracę układu pokarmowego, wspomaga pracę układu nerwowego, wzmacnia odporność, a także włosy, skórę i paznokcie. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników, przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Pasta przygotowana jest także z czosnkiem, który wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Przepis na pastę z cieciorki jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu, dzięki czemu możesz przygotować ją, nawet kiedy masz mało czasu. Jak zrobić pastę z cieciorki dowiesz się z dokładnego przepisu.
Pasta z cieciorki daje wiele możliwości eksperymentowania z jej podaniem lub z dodatkami, jedną z oryginalniejszych wersji jest ta z dodatkiem jajek. Wypróbuj to smarowidło i baw się smakami.
Alergeny w paście z cieciorki
Lista alergenów dla pasty z cieciorki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z cieciorki
Wartości odżywcze pasty z cieciorki
Pasta z cieciorki to wyśmienite danie, które może być dodatkiem do pieczywa, pieczywa chrupkiego, krakersów, ale także do marchewki czy selera naciowego. Pasta ta jest zdrowym i pysznym dodatkiem, który wykorzystasz na wiele sposobów.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.