Pasta z cieciorki

Opublikowano: 08.12.2021 r., 19:24 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z cieciorki na desce
Pasta z cieciorki
Pasta z cieciorki jest wyśmienitym smarowidłem, które świetnie zastępuje masło w kanapkach. Sprawdzi się też jako dodatek do warzyw, tortilli czy słonych przekąsek.
Przygotowanie 25 min
123 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (6 g)
  • Oliwa z oliwek - 6 łyżek (72 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin
Sprzęt kuchenny
blender, sitko, miska

Przepis na pastę z cieciorki krok po kroku

Ciecierzycę odsącz i opłucz na sicie. Przełóż do miski.

Do ciecierzycy dodaj oliwę, 6 łyżek wody, 0,5 łyżeczki kuminy, 0,25 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i ząbek czosnku.

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na pastę z cieciorki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat pasty z cieciorki

Pasta z cieciorki to jeden z najpopularniejszych dipów na świecie. Bardziej aromatyczna i bogatsza smakowo wersja to klasyczny i popularny hummus. Ta, delikatniejsza i subtelniejsza wersja smakowa pasuje do wielu dań i potraw.

Pasta na kanapki może być przygotowana z ciecierzycy gotowanej lub konserwowej z puszki. Przygotowana z cieciorki z puszki jest dużo szybsza w przyrządzeniu. Pasta z cieciorki to pyszne smarowidło nie tylko na kanapki sprawdzi się także w tortilli lub jako dip do warzyw czy słonych przekąsek. Pasta ta z powodzeniem zastąpi masło w kanapkach, ale może stanowić także ich główny składnik. Pasta ta jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa. Ciecierzyca w 100 gramach produktu zawiera 9 gramów białka. Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego, witaminy A, E i C, witamin z grupy B, miedzi, żelaza, manganu, wapnia, cynku, fosforu, magnezu i potasu. Spożywając ciecierzycę, dostarczysz organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Dzięki zawartości tych składników ciecierzyca wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu, glukozy oraz ciśnienia krwi, pomaga pozbyć się zaparć, reguluję pracę układu pokarmowego, wspomaga pracę układu nerwowego, wzmacnia odporność, a także włosy, skórę i paznokcie. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników, przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Pasta przygotowana jest także z czosnkiem, który wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Przepis na pastę z cieciorki jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu, dzięki czemu możesz przygotować ją, nawet kiedy masz mało czasu. Jak zrobić pastę z cieciorki dowiesz się z dokładnego przepisu.

Pasta z cieciorki daje wiele możliwości eksperymentowania z jej podaniem lub z dodatkami, jedną z oryginalniejszych wersji jest ta z dodatkiem jajek. Wypróbuj to smarowidło i baw się smakami.

Alergeny w paście z cieciorki

Lista alergenów dla pasty z cieciorki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z cieciorki

Wartości odżywcze pasty z cieciorki

na 100g gotowej potrawy

Pasta z cieciorki to wyśmienite danie, które może być dodatkiem do pieczywa, pieczywa chrupkiego, krakersów, ale także do marchewki czy selera naciowego. Pasta ta jest zdrowym i pysznym dodatkiem, który wykorzystasz na wiele sposobów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
307.87
123.15
Białko (g)
5.44
2.18
Fenyloalanina (mg)
0.30
0.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
17.61
7.04
Węglowodany przyswajalne (g)
15.48
6.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
24.74
9.90
Tłuszcze nasycone (g)
4.73
1.89
Tłuszcze nienasycone (g)
20.01
8.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.90
6.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.11
1.25
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
0.75
0.30
Witamina B6 (mg)
0.11
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.66
0.27
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
3.48
1.39
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.12
0.05
Foliany (µg (mcg))
36.28
14.51
Beta karoten (µg (mcg))
10.66
4.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
186.43
74.57
Potas (mg)
102.89
41.15
Wapń (mg)
37.60
15.04
Fosfor (mg)
67.04
26.82
Magnez (mg)
20.09
8.04
Żelazo (mg)
0.97
0.39
Cynk (mg)
0.07
0.03
Miedź (mg)
0.19
0.08
Mangan (mg)
0.67
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z cieciorki 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z cieciorki

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
240 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 240 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Oliwa z oliwek
72 ml
6 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.88
Za 72 ml
Koszt składników
29.00