Przepis na pastę z buraków krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, blender

Buraki obierz i pokrój w ćwiartki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i polej 1 łyżką oliwy. Posyp solą, pieprzem.

Buraki włóż do piekarnika i piecz przez 50 - 60 minut, do całkowitej miękkości, w 200 st. C.

Buraki ostudź, przełóż do miski razem z fetą, sokiem z cytryny , resztą oliwy i czosnkiem. Zblenduj na gładką masę.

Pastę przypraw solą, pieprzem, bazylią i chili.

Pasta z buraków podana na kanapkach.
pasta z buraków
Koszt przygotowania dania
10.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
276 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Pasta z buraków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z buraków

Pasta z buraków to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tego czerwonego warzywa. Jest szybka, prosta i naprawdę smaczna. Idealnie sprawdzi się na kanapkach.

Przepis na pastę z buraków to doskonały wybór dla wszystkich miłośników warzywnych dań. Jest prosta, szybka i niezwykle smaczna. Wspaniale sprawdza się zarówno na kanapkach, jak i we wrapach. Buraki zwykle goszczą w polskiej diecie w formie barszczu lub ćwikły, jednak to warzywo a naprawdę dużo większy potencjał! Choć jego smak wielu określany jest jako ziemisty, to przy pomocy aromatycznych przypraw łatwo dostosować go do swoich potrzeb. Buraki to warzywa, które są bogate w wiele cennych składników prozdrowotnych, jednak zwykle jadane są po wcześniejszej obróbce termicznej, co wpływa na zmniejszenie ich właściwości. Jednak w tym wypadku używa się surowych buraków, dzięki czemu można skorzystać ze wszystkich witamin i składników mineralnych, które się w nich kryją. Buraki dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę z buraków, by była pyszna, szybka i łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Robi się ją na bazie pieczonych buraków, jednak sprawdzą się również gotowane, które można kupić w gotowej formie w wielu różnych sklepach. To pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Idealnie sprawdzi się do kanapek, można zjadać ją samą lub stosować jako zamiennik masła, który doskonale dodaje pysznego smaku całej kanapce. To naprawdę dobra i szybka wegetariańska opcja. Za wszystko odpowiada połączenie słodkich buraków, słonego sera i ostrego pieprzu. Ciężko przejść obok tej pasty obojętnie.Pasta z buraków to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tego czerwonego warzywa. Jest szybka, prosta i naprawdę smaczna. Idealnie sprawdzi się na kanapkach.

Przepis na pastę z buraków to doskonały wybór dla wszystkich miłośników warzywnych dań. Jest prosta, szybka i niezwykle smaczna. Wspaniale sprawdza się zarówno na kanapkach, jak i we wrapach. Buraki zwykle goszczą w polskiej diecie w formie barszczu lub ćwikły, jednak to warzywo a naprawdę dużo większy potencjał! Choć jego smak wielu określany jest jako ziemisty, to przy pomocy aromatycznych przypraw łatwo dostosować go do swoich potrzeb. Buraki to warzywa, które są bogate w wiele cennych składników prozdrowotnych, jednak zwykle jadane są po wcześniejszej obróbce termicznej, co wpływa na zmniejszenie ich właściwości. Jednak w tym wypadku używa się surowych buraków, dzięki czemu można skorzystać ze wszystkich witamin i składników mineralnych, które się w nich kryją. Buraki dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę z buraków, by była pyszna, szybka i łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Robi się ją na bazie pieczonych buraków, jednak sprawdzą się również gotowane, które można kupić w gotowej formie w wielu różnych sklepach. To pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Idealnie sprawdzi się do kanapek, można zjadać ją samą lub stosować jako zamiennik masła, który doskonale dodaje pysznego smaku całej kanapce. To naprawdę dobra i szybka wegetariańska opcja. Za wszystko odpowiada połączenie słodkich buraków, słonego sera i ostrego pieprzu. Ciężko przejść obok tej pasty obojętnie.

Wartości odżywcze pasty z buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(171g)
Energia (kalorie)
161.94 kcal
276.92 kcal
Białko
2.94 g
5.02 g
Fenyloalanina
0.13 mg
0.22 mg
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany w paście z buraków

Na 100g
Na porcję
(171g)
Węglowodany
8.12 g
13.88 g
Węglowodany przyswajalne
6.03 g
10.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.08 g
3.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(171g)
Tłuszcz
13.60 g
23.25 g
Tłuszcze nasycone
3.78 g
6.46 g
Tłuszcze nienasycone
9.82 g
16.79 g
Tłuszcze jednonasycone
8.55 g
14.63 g
Tłuszcze wielonasycone
1.27 g
2.17 g
Cholesterol
10.39 mg
17.77 mg

Witaminy w przepisie na pastę z buraków

Na 100g
Na porcję
(171g)
Witamina A
16.06 µg (mcg)
27.46 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.16 mg
8.83 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina E
1.65 mg
2.83 mg
Retinol
14.60 µg (mcg)
24.96 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.22 mg
Niacyna
0.37 mg
0.63 mg
Foliany
83.93 µg (mcg)
143.52 µg (mcg)
Beta karoten
15.05 µg (mcg)
25.74 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z buraków

Na 100g
Na porcję
(171g)
Sód
190.57 mg
325.87 mg
Potas
253.44 mg
433.38 mg
Wapń
72.18 mg
123.43 mg
Fosfor
71.02 mg
121.45 mg
Magnez
19.55 mg
33.43 mg
Żelazo
0.75 mg
1.28 mg
Cynk
0.61 mg
1.04 mg
Miedź
0.07 mg
0.11 mg
Mangan
0.27 mg
0.46 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z buraków 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z buraków

Lista alergenów dla pasty z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania pasty z buraków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Ser Feta
80 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 80 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na pastę z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób