Pasta z bakłażana po gruzińsku
- Bakłażan (1000 g)
- Orzechy włoskie (150 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Czosnek 4 ząbki (20 g)
- Kolendra świeża 1 pęczek (5 g)
Przepis na pastę z bakłażana po gruzińsku krok po kroku
Bakłażana umyj i pokrój w plastry wzdłuż. Usmaż je na patelni grillowej lekko natłuszczonej, aż będą miękkie. Następnie odłóż na bok, aż dobrze wystygną.
Następnie orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i rozdrobnij.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój w bardzo drobną kostkę.
Kolendrę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera. Dodaj przyprawy, po szczypcie: soli, słodkiej papryki, gorczycy, bazylii, majeranku, ostrej papryki i kurkumy.
Całość krótko zmiksuj.
Więcej informacji na temat pasty z bakłażana po gruzińsku
Pasta z bakłażana to popularny w Gruzji dodatek do chleba. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę smacznym wyborem.
Ten prosty przepis na pastę z bakłażana po gruzińsku zrobisz w kilka minut. Wystarczy, że bakłażana dokładnie umyjesz i pokroisz wzdłuż na plasterki, a następnie każdy z nich podsmażysz na patelni grillowej. Równocześnie podpraż orzechy włoskie, by stały się bardziej aromatyczne i pachnące. Przestudzone bakłażany razem z orzechami, czerwoną papryką, czosnkiem i kolendrą zblenduj na pastę. Taki dodatek do pieczywa sprawi, że przygotowana kanapka będzie nie tylko smaczna, ale również zdrowa.
Bakłażan zwany jest gruszką miłości. I choć traktujemy je jako warzywo, to z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Jego charakterystyczny wygląd zwraca uwagę na sklepowych półkach. Warto sięgać po bakłażana i często włączać go do swojej diety. To dobre źródło potasu, miedzi, magnezu, a także witaminy C, K i witamin z grupy B.
Orzechy włoskie są bardzo dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Te składniki mają bardzo dobre oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy, a także na stan skóry. Choć orzechy są przede wszystkim źródłem tłuszczu w diecie, to jest to bardzo zdrowy dodatek, który codziennie w swojej diecie powinniśmy uwzględniać.
Kolendra, bardzo popularne w Gruzji zioło, to nie tylko zaskakujący dodatek smakowy. Ze względu na swój charakterystyczny smak ma swoich zwolenników i wrogów. Oprócz smaku dodaje ona potrawom wiele wartości odżywczych. Stosuje się ją w medycynie naturalnej w przypadku problemów z trawieniem, utraty apetytu czy niepokoju. Wskazuje się, że liście kolendry mogą również zwiększać wydalanie metali ciężkich z organizmu.
Domowa pasta z bakłażana po gruzińsku to dobra w smaku i zdrowa przekąska. Szczególnie że jej skład to tylko bardzo wartościowe dla zdrowia produkty. Taką pastę spokojnie możemy wliczyć do zalecanych 400 g warzyw dziennie.
Jeśli wiecie już jak zrobić pastę z bakłażana po gruzińsku, to koniecznie sami się przekonajcie, jak jest pyszna.
Alergeny w paście z bakłażana po gruzińsku
Lista alergenów dla pasty z bakłażana po gruzińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze pasty z bakłażana po gruzińsku
Domowa pasta z bakłażana po gruzińsku to dobra w smaku i zdrowa przekąska. Szczególnie że jej skład to tylko bardzo wartościowe dla zdrowia produkty. Taką pastę spokojnie możemy wliczyć do zalecanych 400 g warzyw dziennie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.