Przepis na pastę z bakłażana po gruzińsku krok po kroku

Składniki dla 23 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, papryka słodka, kurkuma, kolendra świeża, bazylia, papryka ostra, czosnek, gorczyca
To będzie niezbędne
patelnia grillowa, patelnia mała, blender, praska do czosnku

Bakłażana umyj i pokrój w plastry wzdłuż. Usmaż je na patelni grillowej lekko natłuszczonej, aż będą miękkie. Następnie odłóż na bok, aż dobrze wystygną.

Następnie orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i rozdrobnij.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój w bardzo drobną kostkę.

Kolendrę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera. Dodaj przyprawy, po szczypcie: soli, słodkiej papryki, gorczycy, bazylii, majeranku, ostrej papryki i kurkumy.

Całość krótko zmiksuj.

Pasta z bakłażana po gruzińsku w szklanej miseczce
Pasta z bakłażana po gruzińsku
Koszt przygotowania dania
50.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
46 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Pasta z bakłażana po gruzińsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z bakłażana po gruzińsku

Pasta z bakłażana to popularny w Gruzji dodatek do chleba. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę smacznym wyborem.

Ten prosty przepis na pastę z bakłażana po gruzińsku zrobisz w kilka minut. Wystarczy, że bakłażana dokładnie umyjesz i pokroisz wzdłuż na plasterki, a następnie każdy z nich podsmażysz na patelni grillowej. Równocześnie podpraż orzechy włoskie, by stały się bardziej aromatyczne i pachnące. Przestudzone bakłażany razem z orzechami, czerwoną papryką, czosnkiem i kolendrą zblenduj na pastę. Taki dodatek do pieczywa sprawi, że przygotowana kanapka będzie nie tylko smaczna, ale również zdrowa.

Bakłażan zwany jest gruszką miłości. I choć traktujemy je jako warzywo, to z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Jego charakterystyczny wygląd zwraca uwagę na sklepowych półkach. Warto sięgać po bakłażana i często włączać go do swojej diety. To dobre źródło potasu, miedzi, magnezu, a także witaminy C, K i witamin z grupy B.

Orzechy włoskie są bardzo dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Te składniki mają bardzo dobre oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy, a także na stan skóry. Choć orzechy są przede wszystkim źródłem tłuszczu w diecie, to jest to bardzo zdrowy dodatek, który codziennie w swojej diecie powinniśmy uwzględniać.

Kolendra, bardzo popularne w Gruzji zioło, to nie tylko zaskakujący dodatek smakowy. Ze względu na swój charakterystyczny smak ma swoich zwolenników i wrogów. Oprócz smaku dodaje ona potrawom wiele wartości odżywczych. Stosuje się ją w medycynie naturalnej w przypadku problemów z trawieniem, utraty apetytu czy niepokoju. Wskazuje się, że liście kolendry mogą również zwiększać wydalanie metali ciężkich z organizmu.

Domowa pasta z bakłażana po gruzińsku to dobra w smaku i zdrowa przekąska. Szczególnie że jej skład to tylko bardzo wartościowe dla zdrowia produkty. Taką pastę spokojnie możemy wliczyć do zalecanych 400 g warzyw dziennie.

Jeśli wiecie już jak zrobić pastę z bakłażana po gruzińsku, to koniecznie sami się przekonajcie, jak jest pyszna.

Wartości odżywcze pasty z bakłażana po gruzińsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
93.59 kcal
46.80 kcal
Białko
2.57 g
1.28 g

Węglowodany w paście z bakłażana po gruzińsku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
7.11 g
3.56 g
Węglowodany przyswajalne
3.89 g
1.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.23 g
1.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
7.10 g
3.55 g
Tłuszcze nasycone
1.04 g
0.52 g
Tłuszcze nienasycone
6.05 g
3.03 g
Tłuszcze jednonasycone
0.96 g
0.48 g
Tłuszcze wielonasycone
5.09 g
2.55 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pastę z bakłażana po gruzińsku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
28.63 µg (mcg)
14.32 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
23.89 mg
11.94 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.56 mg
0.28 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.03 mg
Niacyna
0.76 mg
0.38 mg
Foliany
34.00 µg (mcg)
17.00 µg (mcg)
Beta karoten
300.57 µg (mcg)
150.29 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z bakłażana po gruzińsku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
2.71 mg
1.35 mg
Potas
251.88 mg
125.94 mg
Wapń
20.73 mg
10.37 mg
Fosfor
60.38 mg
30.19 mg
Magnez
29.12 mg
14.56 mg
Żelazo
0.57 mg
0.29 mg
Cynk
0.50 mg
0.25 mg
Miedź
0.23 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z bakłażana po gruzińsku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z bakłażana po gruzińsku

Lista alergenów dla pasty z bakłażana po gruzińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania pasty z bakłażana po gruzińsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
1000 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
7.78
Za 1000 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Kolendra świeża
5 g
1 pęczek
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 5
27.50
Za 5 g
Koszt składników
53.40
Jak oceniasz przepis na pastę z bakłażana po gruzińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób