Pasta z bakłażana

Opublikowano: 24.11.2021 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bakłażanowa pasta na grzankach
Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana to doskonała propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Pyszna pasta jest także doskonałym dodatkiem do zapiekanek warzywnych i mięsnych.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Blendowanie 30 min
162 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Bakłażan - 1 średnia sztuka (300 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Tahini (pasta sezamowa) (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, malakser

Przepis na pasta z bakłażana krok po kroku

Bakłażana nakłuj widelcem i upiecz w piekarniku aż będzie lekko czarny.

Kiedy wystygnie zdejmij z niego skórkę.

Miąższ umieść w malakserze, dodaj czosnek, sól, pieprz oraz tahini i rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny do pasty i wymieszaj.

Gotową pastę podawaj z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na pasta z bakłażana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana to doskonała propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Pasta to tradycyjna potrawa kuchni arabskiej zwie się ona baba ghanoush. Pastę przygotowuje się z pieczonego bakłażana z dodatkiem tahini. Przepis na pastę z bakłażana jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz, tahini.

Jak zrobić pastę z bakłażana? Bakłażana nakłuj widelcem i upiecz w piekarniku aż będzie lekko czarny. Kiedy wystygnie zdejmij z niego skórkę. Miąższ umieść w malakserze, dodaj czosnek, sól, pieprz oraz tahini i rozdrobnij aż powstanie gładka masa. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny do pasty i wymieszaj.

Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Oliwa z oliwek to powstający poprzez tłoczenie oliwek olej roślinny. Oliwa może mieć różny kolor i smak. Oliwa zawiera kwas oleinowy, który jest tłuszczem nienasyconym. Tłuszcze nienasycone są bardzo zdrowe dla naszego organizmu, pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia. Mają także niebagatelny wpływ na obniżanie cholesterolu frakcji LDL znanego jako zły cholesterol, który w nadmiarze powoduje miażdżycę.

Podsumowując pyszna pasa z pieczonego bakłażana to doskonały dodatek do chleba. Pasta z oberżyny i czosnku świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań takich jak naleśniki, zapiekanki warzywne, a także na kanapki. Dodatek oliwy z oliwek konserwuje pastę i zapobiega ciemnieniu. Pastę możesz przechowywać w lodówce przez 5-7 dni.

Alergeny w pasta z bakłażana

Lista alergenów dla pasta z bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Wartości odżywcze pasta z bakłażana

na 100g gotowej potrawy

Pasta z bakłażana to zdrowe i niskokaloryczne smarowidło na kanapki. Zawiera sporo błonnika a także cenne składniki mineralne. Oliwa z oliwek jest także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
203.62
162.90
Białko (g)
2.86
2.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
7.06
5.65
Węglowodany przyswajalne (g)
3.65
2.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.41
2.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
19.36
15.48
Tłuszcze nasycone (g)
3.36
2.69
Tłuszcze nienasycone (g)
15.99
12.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.68
9.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.32
3.45
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
1.12
0.90
Witamina B6 (mg)
0.08
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.65
1.32
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.06
1.65
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.18
0.15
Ryboflawina (mg)
0.09
0.07
Niacyna (mg)
1.17
0.94
Foliany (µg (mcg))
28.75
23.00
Beta karoten (µg (mcg))
15.50
12.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
16.12
12.90
Potas (mg)
223.62
178.90
Wapń (mg)
60.12
48.10
Fosfor (mg)
109.50
87.60
Magnez (mg)
22.38
17.90
Żelazo (mg)
1.36
1.09
Cynk (mg)
0.70
0.56
Miedź (mg)
0.26
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny pasta z bakłażana 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasta z bakłażana

Koszt składników
31.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
300 g
1 średnia sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Tahini (pasta sezamowa)
50 g
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
2.43
Za 50 g
Koszt składników
31.80